Opinii și Editoriale

Ce nu stiu moldovenii despre NATO?

O deplasare de documentare, la Bruxelles, organizata pentru jurnalisti si experti din societatea civila, ne-a ajutat sa cunoastem mai bine ce este NATO. Am „pipait” Alianta din interior si, spre surprinderea noastra, nu am gasit aici o atmosfera de cazarma, ci spiritul unei institutii europene. Asta nu inseamna ca NATO nu e mama securitatii.

Ne-am convins pe propria piele de acest lucru, cand geanta unui coleg de al nostru, uitata din intamplare pe un hol la Cartierul NATO, a fost imediat „depistata”, „localizata” si „raportata”. Pentru ca, in final, colegul sa fie invitat la locul „infractiunii” si rugat sa-si ridice singur obiectul suspect. Nu a fost singurul moment amuzant in aceasta calatorie, care initial se anunta una foarte serioasa. Cand, la Cartierul General, l-am intrebat pe un soldat ceh in ce limba vorbeste cu compatriotii sai – engleza sau franceza -, acesta ne-a raspuns franc: „Daca suntem in doi – in ceha.

Doar nu suntem nebuni sa vorbim in alta limba, fie ea si oficiala”. Un alt soldat, la orice intrebare a noastra, apasa rapid pe butonul microfonului, oferindu-ne raspunsuri mai inteligente decat la „Cine stie, castiga”. Probabil ca inteligenta e una din calitatile pentru care ajungi sa lucrezi aici. In fine, la capatul acestei deplasari am inteles ca ceea ce stiam noi despre NATO era exact inversul a ceea ce NATO este in realitate. Dar, mai multe – in numarul de vineri.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *