Astăzi 4 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la 3 August 2020
Abonamente

Actualitate 25 Noiembrie 2019, ora 07:45

Ce opinii au cei care au candidat la președinția României despre Unirea cu Republica Moldova?

Marime Font

 

Unirea României cu Republica Moldova este cu siguranță un argument foarte cald pe ambele maluri ale Prutului, iar această Unire, din vis, ar fi avut ocazia să devină realitate în anii 90, când a fost vehement refuzată de fostul nostru Președinte Ion Iliescu, principala marionetă a Uniunii Sovietice.

Președintele, de unul singur, nu are atribuțiile să facă Unirea dar totuși are cel mai important cuvânt de spus când vine vorba despre ea, iar în acest articol vom analiza raportul cu Unirea a principalilor candidați pentru locul de la Cotroceni și în mod special a candidaților care au ajuns în turul doi, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Loading...


Ilie-Dan Barna (USR) – Un om care a apărut recent pe scena politică românească, dar care are o susținere destul de notabilă, cu toate că n-a reușit să ajungă în turul doi. Totuși, ce crede Dan Barna despre Unirea cu Basarabia?

În Martie 2018, Dan Barna scria pe Facebook aceste cuvinte: ”Integrarea Republicii Moldova trece prin inima Bucureștiului”, alăturăndu-se, astfel, și el discursului european în privința Republicii Moldova. Probabil Dan Barna e prea ocupat cu lupta împotriva corupției pentru a-și asuma o poziție legată de Basarabia.

Cu o lună înainte de turul I al alegerilor prezidențiale, în Octombrie 2019, același Dan Barna declara la Radio Europa Liberă că ”România trebuie să fie prima voce dinspre Europa în relația cu R. Moldova, nu ultima” și în același timp spunea despre curentul unionist că ”este unul firesc și este unul natural”, dar nimic mai mult. Barna își încheia interviul declarând că Republica Moldova ar trebui să ia ca exemplu România pentru procesul de integrare europeană (fiind realiști, șansele Republicii Moldova să adere la Uniunea Europeană sunt sub zero). Barna cu siguranță nu a fost candidatul care își dorea Unirea, el visând ca Țara oligarhiilor să fie primită în Uniunea Europeană prin propriile puteri, ceva cât se poate de utopic.

Mircea Diaconu (PRO ROMÂNIA-ALDE) – Mai multe sondaje îl dădeau pe Mircea Diaconu pe locul doi, însă candidatul susținut de Ponta și Tăriceanu s-a clasat abia pe locul 4 cu 8,85 % din preferințe. Totuși, ce luări de poziții a avut Mircea Diaconu despre Unirea Basarabiei cu România?
Diaconu a declarat în timpul campaniei: ”Din păcate, apropo de ce numim și dorim – Unirea, lucrurile se pot face în anumite clipe istorice în care se rup faliile tectonice, cum a fost după Primul Război Mondial și cum a fost după căderea Uniunii Sovietice. Acea era clipa când se putea face în două luni, fără cusur, fără greșeală. Din păcate, în capul României erau niște domni care se uitau spre Răsărit și nu era cazul. Atunci era simplu, natural și firesc”, spunea acesta, lăsând de înțeles că Unirea este cam utopică în epoca contemporană, mai utopică decât integrarea Europeană a Republicii Moldova. Într-adevăr poziția lui Diaconu în timpul campaniei a fost una destul de vagă, însă în septembrie 2018 el invitase organizația unionistă ”Acțiunea 2012” în Parlamentul European pentru a introduce europarlamentarilor cauza națională românească. Atunci Diaconu declara: ”În pofida unor întâmplări ale ultimilor ani, sau mai bine zis, ale ultimului secol, rămân totuși infinit mai multe lucrurile care ne unesc, prin comparație cu diferențele care ne despart. Iar în unitatea lumii românești, care transcende granițele actuale ale României, stă cheia ieșirii noastre din labirint. În baza acestui crez personal, am răspuns propunerii făcute de ACȚIUNEA 2012 de a reface, în spirit, pentru câteva clipe, România Mare la Bruxelles”.
Diaconu poate că în adâncul conștiinței sale naționale și-ar dori Unirea, dar susținerea sa a fost una destul de slabă, ca toată campania sa electorală de facto.

Theodor Paleologu (PMP) – Paleologu a fost omul surpriză anunțat de partidul lui Traian Băsescu pentru cursa prezidențială. Ca atare, Partidul Mișcarea Populară este singurul partid parlamentar din România care a susținut în mai multe rânduri Unirea Basarabiei cu România, iar Traian Băsescu, cu bune și rele, a susținut deseori această cauză națională. Că exista niște legături între el și liderul comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, e cert, însă același Voronin și-a spălat mâinile de legăturile cu Băsescu în 2017 când a declarat la un post de televiziune că ”Băsescu mi-a propus Unirea. Urma să fiu președintele României unite”.
Lăsându-l pe Băsescu și axându-ne pe Paleologu observăm cum acesta declara, în 2011, că ”e necesar să fie creată axa Iași–Chișinău care presupune intensificarea colaborării transfrontaliere prin construirea unei noi autostrăzi între Iași și Chișinău. E ciudat că astăzi trebuie să mergi două ore și jumătate din Iași până în Chișinău, normal ar fi să putem parcurge această mică distanță, de doar 90 de kilometri, în doar o oră. De aceea, o șosea directă e absolut necesară.”
Deci, nimic relevant despre Unire în discursul său înainte de-a fi desemnat candidat al Partidului Mișcarea Populară. După ce a început campania electorală, Theodor Paleologu a declarat într-o dezbatere la Iași cu Kelemen Hunor (în octombrie 2019) că este unionist. Tot în timpul campaniei electorale Theodor Paleologu a susținut crearea unui minister pentru relațiile cu Republica Moldova și ulterior ne-a spus că ”am convingerea că problema unirii cu Republica Moldova se va pune, dar trebuie să fim pregătiți”.
În concluzie, putem spune că intelectualul Theodor Paleologu a fost singurul candidat care s-a declarat unionist și care a venit cu o propunere concretă (crearea respectivului minister). Poate a fost împins de la spate de Traian Băsescu, sau poate nu, dar Partidul Mișcarea Populara rămâne singurul partid parlamentar unionist din Romania, iar Theodor Paleologu si Traian Băsescu principalii susținători politici al acestei cauze naționale, cu toate ca unioniștii si-ar fi dorit o voce mai ”vehementă”.

Acum trecem la punctul cald al articolului, la luările de poziție privind Unirea ale celor doi candidați care vor concura pentru locul de la Cotroceni pe 24 Noiembrie:

Klaus Werner Iohannis (PNL) – Actualul Președinte al României a declarat în 2016 că ”Unirea Basarabiei cu România este posibilă, dar nu în viitorul apropiat”. Totuși, același Iohannis, doar cu doi ani înainte, în plină campanie electorală, declara: ”Dacă cetățenii Republici Moldova își doresc unirea cu România, atunci nimeni nu-i poate opri. Nu există altă situație unde două state au limbă comună, istorie comună, aspirație comună.”
Ce cred eu despre asta? Oportunism politic, nimic mai mult. În doi ani discursul pentru Basarabia a lui Werner Iohannis s-a sensibilizat cam mult. Tot în 2016 au fost chiar indignări împotriva oportunismului cu care s-a folosit de discursul unionist actualul Președinte.
În campania din acest an Klaus Iohannis a refuzat orice dezbatere deci nu a avut de spus nimic și despre Unirea cu Basarabia, însă din martie actualul Președinte al României declarase în Parlamentul European că România și Republica Moldova sunt două ”popoare diferite”, a încercat ulterior să se corecteze spunând că de fapt a zis ”națiuni diferite”. Ulterior, Iohannis a fost întrebat de jurnaliștii de la G2A: ”Este vorba de unirea României cu Moldova, de ce nu s-a făcut în Anul Centenar și de ce nu s-a încercat nimic? Doar numărul 2 a vorbit ceva, însă foarte neclar, și nimeni nu a încercat să facă ceva, un referendum. Parlamentul sunt convins că nu va vota niciodată această Unire, și de asta vă întreb pe dumneavoastră de ce şi când va fi posibil să facem acest referendum, să ne unim cu Moldova?” la care Iohannis a răspuns: ”Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla.”
Un răspuns simplu ca întotdeauna, lipsit de un minim de românism și cât mai indiferent posibil față de această cauză pentru care mulți români s-au jertfit acum 100 de ani.

Vasilica-Viorica Dăncilă (PSD) – Fostul nostru premier, care ghidează social-democrații, a ținut un discurs în Parlamentul României pe data de 27 martie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, și în căteva minute a declarat: ”Ca prim-ministru, acord o atenţie specială relaţiei cu Republica Moldova, iar printre primele vizite externe pe care le-am făcut în această calitate a fost vizita la Chișinău, exact cu o lună în urmă. Am transmis atunci, subliniez din nou și acum, susținerea fermă și consecventă a parcursului european al Republicii Moldova din convingerea că locul său este în familia statelor europene […] Guvernul pe care îl conduc este ferm angajat să aducă cât mai aproape momentul în care România și Republica Moldova vor avea un viitor comun în Uniunea Europeană. Republica Moldova este și va rămâne o prioritate pentru guvernul României.”
PENIBIL. Câți iubitori de Țară și-ar dori să țină un discurs cu asemenea ocazie în Parlamentul României? Mulți, foarte mulți. Iar această marionetă controlată de Liviu Dragnea a călcat complet în picioare atât factorii Unirii cu Basarabia care au pornit de la București, cât membrii Sfatului Țării. N-a zis nimic de o eventuală Unire în viitor, s-a axat doar pe un penibil discurs ”european” considerând că Republica Moldova n-are nicio șansă să intre în Uniunea Europeană, cu politicienii pe care îi are.
În timpul campaniei electorale Viorica Dăncilă nu a spus nimic despre Unirea Basarabiei cu România, deci la fel ca Ioannis, n-are nicio voință de Unire cu Basarabia.

Însă, rezultatele alegerilor prezidențiale în Republica Moldova cum au arătat? Așa:
Klaus Iohannis 76%
Theodor Paleologu 9%
Dan Barna 7,4 %
Viorica Dăncilă 2,5 %

Paradoxal, candidatul care a călcat cel mai mult în picioare dorința de unionism, a ieșit triumfător în Basarabia, iar Theodor Paleologu a obținut un scor mult prea mic acolo unde trebuia un scor mai mare.

Cum spuneam și în introducerea articolului, atribuțiile Președintelui nu-i permit să ”facă Unirea”. Atunci ce-ar trebui să facă un Președinte ca s-o susțină?

Un Președinte (al României sau al Republicii Moldova) ar trebui să susțină la fiecare ieșire publică unionismul, ar trebui să încurajeze cetățenii să-și cunoască frații de peste Prut (parțial a făcut asta Traian Băsescu, chiar dacă nelipsit de interese) și mai ales să promoveze discursul unionist peste hotarele României, și aici vorbesc atât la nivel european cât la nivel internațional, deoarece când Unirea se va face (pentru că da, la un moment dat se va face), va trebui să fie recunoscută de ceilalți actori internaționali, mai ales de S.U.A., iar apărată și protejată de frustrarea rușilor.

Unirea Basarabiei cu România trebuie să fie idealul tuturor, e necesar ca fiecare român și basarabean să conștientizeze că Unirea a fost făcută, acum 100 de ani, cu sângele strămoșilor noștri, cu sângele oamenilor de rând plecați de la țară, din orașe și din orice colț al Țării. Apoi au avut un cuvânt de spus și oamenii politici și personalitățile române din interbelic, care au formalizat idealul nostru iar cu toate asta au plătit scump meritul de-a fi făcut Unirea! Maniu, Mihalache, Hossu și mulți alții fâutori ai Marii Uniri au trecut prin temnițele comuniste. Tot comunismul a îndepărtat sentimentul de românism atât în România cât în Basarabia.

Noi astăzi ar trebui să facem tot posibilul ca să scăpăm de moștenirea comunistă, o moștenire marcată de prostie, dezbinare și anti-românism iar apoi să refacem, încă o dată, Unirea.

Pricop Ionuț Andrei
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 3 August 2020, ora: 10:48

breaking O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

„Ceva îl deranjează pe Lukașenko”, anunță publicația Novaya Gazeta care publică un video cu transportatoare blindate belaruse.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 August 2020, ora: 07:58

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase este de părerea că o evoluție negativă a pandemiei de Covid-19 ar trebui să determine clasa politică să ia o decizie de amânare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:34

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

 Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:32

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Protestele din Bulgaria au intrat într-o noua fază. După instalarea unor corturi de campanie în fața guvernului și președinției, zeci de oameni au blocat autostrada E-79. Aceasta face legătura între Sofia și Kulata-Promachonas, singurul punct de trecere a frontierei spre Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 3 August 2020, ora: 07:27

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

 Acum este mai important ca niciodată să avem grijă să nu ne îmbolnăvim, avertizează specialiștii. Măsurile stricte pentru prevenirea coronavirusului sunt într-o continuă relaxare, iar asta înseamnă că există mai multe șanse să iei virusul și să-l aduci...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:22

video Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională au aterizat duminică în Golful Mexic la bordul unei capsule SpaceX, încununând de succes această primă misiune demonstrativă a companiei spaţiale pentru NASA, informează France Presse, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 August 2020, ora: 07:19

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

  Este ziua Lunii pline in Varsator. Este o zi plina de surprize nebunesti. Aceasta Luna plina va face cuadratura cu rebelul Uranus si este zi eliberatoare de cineva sau de ceva. Ce ar putea fi? Pune-ti centura de siguranta si asteapta-te la orice!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:15

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

 Expertul militar Pavel Felgengauer a delarat că introducerea armatei turce în Azerbaidjan sub pretextul unor exerciții constituie o serioasă escaladare a situației în Transcaucazia.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:59

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Nu este o surpriză faptul că un bărbat numit Ivan cel Groaznic nu a fost un soţ model. De fapt, bărbatul a fost mult mai violent decât celebrul rege Henric al-VIII-lea, renumit pentru cruzime, dar şi pentru numărul de soţii.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 August 2020, ora: 00:41

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 3 August 2020, ora: 00:10

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

La 3 august 1889, la 50 de zile de la stingerea Luceafărului poeziei românești se stingea la rândul ei în condiții dramatice la Mănăstirea Văratec, poeta Veronica Micle, cunoscută îndeosebi datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:09

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

Pe 3 august 1601, oastea lui Mihai Viteazul alături de armata generalului Basta învinge forțele lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei și scoate provincia din vestul României de sub suzeranitate turcească.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 August 2020, ora: 00:01

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

 La doar nouă ani, Elina Nicolăescu din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional de pian. Competiția se organizează anual la Paris însă anul acesta, din cauza pandemiei, totul s-a desfăşurat online.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 08:26

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

 Alte 380 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 2 sunt de import (Austria-1, Ucraina-1).

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 August 2020, ora: 08:20

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

 Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului de tip nou, în luna octombrie, a susținut sâmbătă ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko, transmite Reuters citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 August 2020, ora: 07:59

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

 Un număr de 18 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest organizat sâmbătă la Berlin împotriva măsurilor impuse de autorităţi pentru a opri răspândirea noului coronavirus, conform anunţului făcut pe Twitter...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 August 2020, ora: 07:55 de Nicolae Roibu

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Din editia print

80 de ani de la constituirea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 07:51

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

 Meteorologii anunță că astăzi maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. În același timp, în nordul țării vor cădea ploi cu descărcări electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 August 2020, ora: 07:50

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)