Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:18
Abonamente

Actualitate 25 Noiembrie 2019, ora 07:45

Ce opinii au cei care au candidat la președinția României despre Unirea cu Republica Moldova?

Marime Font

 

Unirea României cu Republica Moldova este cu siguranță un argument foarte cald pe ambele maluri ale Prutului, iar această Unire, din vis, ar fi avut ocazia să devină realitate în anii 90, când a fost vehement refuzată de fostul nostru Președinte Ion Iliescu, principala marionetă a Uniunii Sovietice.

Președintele, de unul singur, nu are atribuțiile să facă Unirea dar totuși are cel mai important cuvânt de spus când vine vorba despre ea, iar în acest articol vom analiza raportul cu Unirea a principalilor candidați pentru locul de la Cotroceni și în mod special a candidaților care au ajuns în turul doi, Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.


Ilie-Dan Barna (USR) – Un om care a apărut recent pe scena politică românească, dar care are o susținere destul de notabilă, cu toate că n-a reușit să ajungă în turul doi. Totuși, ce crede Dan Barna despre Unirea cu Basarabia?

În Martie 2018, Dan Barna scria pe Facebook aceste cuvinte: ”Integrarea Republicii Moldova trece prin inima Bucureștiului”, alăturăndu-se, astfel, și el discursului european în privința Republicii Moldova. Probabil Dan Barna e prea ocupat cu lupta împotriva corupției pentru a-și asuma o poziție legată de Basarabia.

Cu o lună înainte de turul I al alegerilor prezidențiale, în Octombrie 2019, același Dan Barna declara la Radio Europa Liberă că ”România trebuie să fie prima voce dinspre Europa în relația cu R. Moldova, nu ultima” și în același timp spunea despre curentul unionist că ”este unul firesc și este unul natural”, dar nimic mai mult. Barna își încheia interviul declarând că Republica Moldova ar trebui să ia ca exemplu România pentru procesul de integrare europeană (fiind realiști, șansele Republicii Moldova să adere la Uniunea Europeană sunt sub zero). Barna cu siguranță nu a fost candidatul care își dorea Unirea, el visând ca Țara oligarhiilor să fie primită în Uniunea Europeană prin propriile puteri, ceva cât se poate de utopic.

Mircea Diaconu (PRO ROMÂNIA-ALDE) – Mai multe sondaje îl dădeau pe Mircea Diaconu pe locul doi, însă candidatul susținut de Ponta și Tăriceanu s-a clasat abia pe locul 4 cu 8,85 % din preferințe. Totuși, ce luări de poziții a avut Mircea Diaconu despre Unirea Basarabiei cu România?
Diaconu a declarat în timpul campaniei: ”Din păcate, apropo de ce numim și dorim – Unirea, lucrurile se pot face în anumite clipe istorice în care se rup faliile tectonice, cum a fost după Primul Război Mondial și cum a fost după căderea Uniunii Sovietice. Acea era clipa când se putea face în două luni, fără cusur, fără greșeală. Din păcate, în capul României erau niște domni care se uitau spre Răsărit și nu era cazul. Atunci era simplu, natural și firesc”, spunea acesta, lăsând de înțeles că Unirea este cam utopică în epoca contemporană, mai utopică decât integrarea Europeană a Republicii Moldova. Într-adevăr poziția lui Diaconu în timpul campaniei a fost una destul de vagă, însă în septembrie 2018 el invitase organizația unionistă ”Acțiunea 2012” în Parlamentul European pentru a introduce europarlamentarilor cauza națională românească. Atunci Diaconu declara: ”În pofida unor întâmplări ale ultimilor ani, sau mai bine zis, ale ultimului secol, rămân totuși infinit mai multe lucrurile care ne unesc, prin comparație cu diferențele care ne despart. Iar în unitatea lumii românești, care transcende granițele actuale ale României, stă cheia ieșirii noastre din labirint. În baza acestui crez personal, am răspuns propunerii făcute de ACȚIUNEA 2012 de a reface, în spirit, pentru câteva clipe, România Mare la Bruxelles”.
Diaconu poate că în adâncul conștiinței sale naționale și-ar dori Unirea, dar susținerea sa a fost una destul de slabă, ca toată campania sa electorală de facto.

Theodor Paleologu (PMP) – Paleologu a fost omul surpriză anunțat de partidul lui Traian Băsescu pentru cursa prezidențială. Ca atare, Partidul Mișcarea Populară este singurul partid parlamentar din România care a susținut în mai multe rânduri Unirea Basarabiei cu România, iar Traian Băsescu, cu bune și rele, a susținut deseori această cauză națională. Că exista niște legături între el și liderul comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, e cert, însă același Voronin și-a spălat mâinile de legăturile cu Băsescu în 2017 când a declarat la un post de televiziune că ”Băsescu mi-a propus Unirea. Urma să fiu președintele României unite”.
Lăsându-l pe Băsescu și axându-ne pe Paleologu observăm cum acesta declara, în 2011, că ”e necesar să fie creată axa Iași–Chișinău care presupune intensificarea colaborării transfrontaliere prin construirea unei noi autostrăzi între Iași și Chișinău. E ciudat că astăzi trebuie să mergi două ore și jumătate din Iași până în Chișinău, normal ar fi să putem parcurge această mică distanță, de doar 90 de kilometri, în doar o oră. De aceea, o șosea directă e absolut necesară.”
Deci, nimic relevant despre Unire în discursul său înainte de-a fi desemnat candidat al Partidului Mișcarea Populară. După ce a început campania electorală, Theodor Paleologu a declarat într-o dezbatere la Iași cu Kelemen Hunor (în octombrie 2019) că este unionist. Tot în timpul campaniei electorale Theodor Paleologu a susținut crearea unui minister pentru relațiile cu Republica Moldova și ulterior ne-a spus că ”am convingerea că problema unirii cu Republica Moldova se va pune, dar trebuie să fim pregătiți”.
În concluzie, putem spune că intelectualul Theodor Paleologu a fost singurul candidat care s-a declarat unionist și care a venit cu o propunere concretă (crearea respectivului minister). Poate a fost împins de la spate de Traian Băsescu, sau poate nu, dar Partidul Mișcarea Populara rămâne singurul partid parlamentar unionist din Romania, iar Theodor Paleologu si Traian Băsescu principalii susținători politici al acestei cauze naționale, cu toate ca unioniștii si-ar fi dorit o voce mai ”vehementă”.

Acum trecem la punctul cald al articolului, la luările de poziție privind Unirea ale celor doi candidați care vor concura pentru locul de la Cotroceni pe 24 Noiembrie:

Klaus Werner Iohannis (PNL) – Actualul Președinte al României a declarat în 2016 că ”Unirea Basarabiei cu România este posibilă, dar nu în viitorul apropiat”. Totuși, același Iohannis, doar cu doi ani înainte, în plină campanie electorală, declara: ”Dacă cetățenii Republici Moldova își doresc unirea cu România, atunci nimeni nu-i poate opri. Nu există altă situație unde două state au limbă comună, istorie comună, aspirație comună.”
Ce cred eu despre asta? Oportunism politic, nimic mai mult. În doi ani discursul pentru Basarabia a lui Werner Iohannis s-a sensibilizat cam mult. Tot în 2016 au fost chiar indignări împotriva oportunismului cu care s-a folosit de discursul unionist actualul Președinte.
În campania din acest an Klaus Iohannis a refuzat orice dezbatere deci nu a avut de spus nimic și despre Unirea cu Basarabia, însă din martie actualul Președinte al României declarase în Parlamentul European că România și Republica Moldova sunt două ”popoare diferite”, a încercat ulterior să se corecteze spunând că de fapt a zis ”națiuni diferite”. Ulterior, Iohannis a fost întrebat de jurnaliștii de la G2A: ”Este vorba de unirea României cu Moldova, de ce nu s-a făcut în Anul Centenar și de ce nu s-a încercat nimic? Doar numărul 2 a vorbit ceva, însă foarte neclar, și nimeni nu a încercat să facă ceva, un referendum. Parlamentul sunt convins că nu va vota niciodată această Unire, și de asta vă întreb pe dumneavoastră de ce şi când va fi posibil să facem acest referendum, să ne unim cu Moldova?” la care Iohannis a răspuns: ”Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla.”
Un răspuns simplu ca întotdeauna, lipsit de un minim de românism și cât mai indiferent posibil față de această cauză pentru care mulți români s-au jertfit acum 100 de ani.

Vasilica-Viorica Dăncilă (PSD) – Fostul nostru premier, care ghidează social-democrații, a ținut un discurs în Parlamentul României pe data de 27 martie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, și în căteva minute a declarat: ”Ca prim-ministru, acord o atenţie specială relaţiei cu Republica Moldova, iar printre primele vizite externe pe care le-am făcut în această calitate a fost vizita la Chișinău, exact cu o lună în urmă. Am transmis atunci, subliniez din nou și acum, susținerea fermă și consecventă a parcursului european al Republicii Moldova din convingerea că locul său este în familia statelor europene […] Guvernul pe care îl conduc este ferm angajat să aducă cât mai aproape momentul în care România și Republica Moldova vor avea un viitor comun în Uniunea Europeană. Republica Moldova este și va rămâne o prioritate pentru guvernul României.”
PENIBIL. Câți iubitori de Țară și-ar dori să țină un discurs cu asemenea ocazie în Parlamentul României? Mulți, foarte mulți. Iar această marionetă controlată de Liviu Dragnea a călcat complet în picioare atât factorii Unirii cu Basarabia care au pornit de la București, cât membrii Sfatului Țării. N-a zis nimic de o eventuală Unire în viitor, s-a axat doar pe un penibil discurs ”european” considerând că Republica Moldova n-are nicio șansă să intre în Uniunea Europeană, cu politicienii pe care îi are.
În timpul campaniei electorale Viorica Dăncilă nu a spus nimic despre Unirea Basarabiei cu România, deci la fel ca Ioannis, n-are nicio voință de Unire cu Basarabia.

Însă, rezultatele alegerilor prezidențiale în Republica Moldova cum au arătat? Așa:
Klaus Iohannis 76%
Theodor Paleologu 9%
Dan Barna 7,4 %
Viorica Dăncilă 2,5 %

Paradoxal, candidatul care a călcat cel mai mult în picioare dorința de unionism, a ieșit triumfător în Basarabia, iar Theodor Paleologu a obținut un scor mult prea mic acolo unde trebuia un scor mai mare.

Cum spuneam și în introducerea articolului, atribuțiile Președintelui nu-i permit să ”facă Unirea”. Atunci ce-ar trebui să facă un Președinte ca s-o susțină?

Un Președinte (al României sau al Republicii Moldova) ar trebui să susțină la fiecare ieșire publică unionismul, ar trebui să încurajeze cetățenii să-și cunoască frații de peste Prut (parțial a făcut asta Traian Băsescu, chiar dacă nelipsit de interese) și mai ales să promoveze discursul unionist peste hotarele României, și aici vorbesc atât la nivel european cât la nivel internațional, deoarece când Unirea se va face (pentru că da, la un moment dat se va face), va trebui să fie recunoscută de ceilalți actori internaționali, mai ales de S.U.A., iar apărată și protejată de frustrarea rușilor.

Unirea Basarabiei cu România trebuie să fie idealul tuturor, e necesar ca fiecare român și basarabean să conștientizeze că Unirea a fost făcută, acum 100 de ani, cu sângele strămoșilor noștri, cu sângele oamenilor de rând plecați de la țară, din orașe și din orice colț al Țării. Apoi au avut un cuvânt de spus și oamenii politici și personalitățile române din interbelic, care au formalizat idealul nostru iar cu toate asta au plătit scump meritul de-a fi făcut Unirea! Maniu, Mihalache, Hossu și mulți alții fâutori ai Marii Uniri au trecut prin temnițele comuniste. Tot comunismul a îndepărtat sentimentul de românism atât în România cât în Basarabia.

Noi astăzi ar trebui să facem tot posibilul ca să scăpăm de moștenirea comunistă, o moștenire marcată de prostie, dezbinare și anti-românism iar apoi să refacem, încă o dată, Unirea.

Pricop Ionuț Andrei
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 13:18

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

Pește inclus în Cartea Roșie, vândut la PIAȚA CENTRALĂ cu 30 de lei

În urma autosesizării privitor la materialul apărut în sursele mass-media despre comercializarea resurselor piscicole incluse în Cartea Roşie a R Moldova, în temeiul art.440 alin.(3), Cod contravențional al R Moldova, la 21.01.2020 Inspecția pentru Protecția Mediului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:51

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

APROAPE DE TRAGEDIE! 5 ELEVI, intoxicați la Colegiu Tehnologic

Cinci elevi de la Colegiu Tehnologic din Capitală, au fost aduşi noaptea trecută la Institutul Mamei şi a Copilului, după ce s-ar fi intoxicat cu vapori de vopsea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:44

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

Ekaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

 Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima femeie care ocupă acest post în istoria ţării, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:30

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

FOTO// Apartament cuprins de flăcări, în Chișinau.Trei MINORI, în periol!

În dimineața zilei de 22 ianuarie un incendiu a izbucnit într-un bloc locativ cu cinci nivele de pe strada Sarmezegetuza 1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 06:16. Potrivit datelor înregistrate, un apartament cu 2 camere de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Yardsale "Ticket to love"

Yardsale "Ticket to love"

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:11

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:43

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

Soțul său este regizorul Jon Peters, cel care a produs filmele ”Superman”, „Flashdance” şi „A Star Is Born”. Pamela Anderson, în vârstă de 52 de ani, și-a unit destinul cu Jon Peters, în vârstă de 74 de ani, în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, spune că este sătul să primească lecții de la liderii europeni privind relațiile strânse pe care le are cu Rusia și China, insistând că Belgradul rămâne fidel dorinței de aderare la Uniunea Europeană, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:33

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Ion Chicu va prezida astăzi, 22 ianuarie, începând cu ora 15.00, şedinţa Cabinetului de miniştri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:31

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

În orașul italian Bisaccia, 90 de clădiri istorice au fost scoase la vânzare. Prețul fiecăreia dintre acestea este de numai 1 €, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:23

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În perioada 20 – 27 ianuarie 2020, în Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin. Cancerul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:57

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Stăpânii guvernului de la Chișinău, cât și a administrației separatiste de la Tiraspol se află la Moscova și de aceea nu trebuie să ne mire faptul că autoritățile moldovenești au cedat rușinos în războiul plăcuțelor de înmatriculare, Dodon umilindu-se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

O pisică din Rusia, despre care proprietarul spune că ar avea puteri vindecătoare, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 20 de milioane de ruble, adică 320.000 de dolari. „Pisica mi-a spus într-un vis să o vând și să folosesc banii pentru o cauză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:31

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, a acceptat invitația omologului său român, Klaus Iohannis, de a efectua o vizită în România în 2020, potrivit Administrației Prezidențiale.  „Președintele României a evidențiat relațiile excelente cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

Ruta de troleibuz nr. 34 „Chișinău - Trușeni” a fost suplinită cu un nou troleibuz de ultimă generație care deja circulă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

O celulă descoperită de cercetătorii de la Universitatea Cardiff în sistemul nostru imunitar ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului. Chiar dacă va avea succes, tratamentul este greu accesibil și foarte costisitor, avertizează medicul Silvia Coman, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:57

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

Doliu la Orhei. Băiatul de 12 ani, ucis cu sânge rece de un alt minor, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost adus în fața școlii unde a învățat. Acolo, pentru el a răsunat ultimul clopoțel. Tragedia s-a produs...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:56

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat. Astfel, într-o postare pe o...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)