Economie

Ce poveri fiscale au de cărat salariaţii din UE. Românii, pe locul opt în topul european

Salariul complet mediu anual al unui român (cu toate contribuţiile) este cu 1.248 de euro mai mare decât al unui bulgar, însă câştigul net – rămas după plata taxelor – se subţiază dramatic, rămânând doar 50 euro în plus.

În studiul „Povara impozitării pentru angajatul mediu” al societăţii de consultanţă fiscală Institut Economique Molinari sunt monitorizate salariile din toate ţările UE.

Doar şapte ţări bogate surclasează România 

Autorii studiului arată că România are a opta cea mai mare rată de taxare efectivă a salariaţilor din UE, după Franţa, Belgia, Austria, Ungaria, Germania, Grecia şi Italia, deşi are al doilea cel mai mic salariu mediu (după Bulgaria).

Dar angajaţii bulgari se bucură de o sumă mai mare din munca lor decât românii, pentru că statul vecin impune o povară a taxării cu 10 puncte procentuale sub cea din România.

În vreme ce salariul complet annual – cu toate taxele plătite de angajat şi de angajator – din România (7.157 de euro) este cu 1.248 de euro mai mare decât în Bulgaria, salariul în mână pe care îl primeşte angajatul român (3.758 euro) este cu doar 50 de euro peste al unui bulgar. Asta pentru că statul român ia cu 1.200 de euro mai mult prin impozitare decât ţara de la sud de Dunăre.

Potrivit studiului citat, cele mai mici rate ale poverii fiscal sunt în Cipru şi Malta, urmate de Marea Britanie – care aplică o rată cu puţin peste 35%.

Ţările cu cotă unică au CAS-uri mai mari

Studiul mai constată că ţările care impun cota unică de impozit pe venit – cum este şi România – au, în contrapartidă, rate mult mai ridicate ale contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) decât statele cu sisteme progresive. Practic, avem o taxare ascunsă pentru că, de exemplu, contribuţiile angajatorului nu sunt percepute ca parte a salariului de către angajaţi.

Însă efortul pentru a plăti toate costurile unui loc de muncă sunt mult mai mari în România, deşi suma totală este mult inferioară economiilor dezvoltate. Chiar dacă angajaţii ignoră sumele pe care angajatorul le achită în contul lor către stat, acestea reprezintă, în fapt, tot munca lor. Din acest motiv, cel puţin jumătate din ce produce un salariat român este dată statului, iar prin taxele de consum (TVA, accize), precum şi prin taxele pe proprietate (pe case, maşini), statul mai colectează o parte însemnată din veniturile sale.

Ce alte taxe mai presează veniturile

Taxele pe consum sunt, deşi cotele de TVA au scăzut la 9% la alimente şi la 20% standard, însemnate pentru salariaţi, având în vedere că, din cauza veniturilor mici, marea majoritate a banilor este cheltuită pentru alimente şi utilităţi şi doar o foarte mică parte (sub 2%) este investită.

sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *