Moldova

Ce pun la cale „patrioţii”de ziua anexării Basarabiei la Imperiul ţarist

A solicitat autorizaţie de la Primăria Chişinău să organizeze o acţiune dedicată acestui eveniment şi Partidul „Patrioţii Moldovei” (PPM). Cunoscând deja precedentul din 25 martie 2012, când simpatizanţii acestei formaţiuni s-au încăierat în PMAN cu protestatarii care veniseră să consemneze paşnic Actul Unirii de la 1918 – ne-am întrebat ce pun la cale de această dată „patrioţii”. Şi iată ce am aflat de la liderul PPM, Mihail Garbuz.

– Dle Garbuz, aţi solicitat Primăriei autorizaţie pentru o acţiune pe care vreţi să o organizaţi pe 16 mai. Despre ce e vorba?
– Vom sărbători, pe 16 mai, 200 de ani de la eliberarea Moldovei de sub jugul otoman. Vrem să facem un concert, care să aibă şi elemente de miting. Vom invita artişti din România şi din Rusia.

– Ce invitaţi veţi avea la concert?
– Ducem tratative cu trei ansambluri din Rusia, dar şi cu interpreţi cunoscuţi din România. După ce o să ne înţelegem la preţ, o să vă putem spune mai multe.

– De fapt, pe 16 mai doar partidul dumneavoastră va sărbători. Cetăţenii R. Moldova vor comemora 200 de ani de la raptul Basarabiei de către Imperiul Ţarist. Vi se pare normal acest lucru?
– Noi ne-am gândit să facem în această zi un concert, ca să vină oamenii să se odihnească. Nu contează dacă sunt români, moldoveni sau ruşi. Avem o ţară ortodoxă, e normal să sărbătorim eliberarea de sub jugul otoman a Moldovei. Vreau, prin această acţiune, să unim prin cântec, toate naţionalităţile care locuiesc în R. Moldova. Astăzi, suntem împărţiţi pe baricade.

– În cazul acesta, cum rămâne cu sloganul PPM: „România – NU; Rusia – DA”. Cine împarte cetăţenii pe baricade diferite?
– „DA – Rusia”, nu înseamnă alipire. Rusia doreşte să fie aliat. Noi, fiind o ţară mică şi săracă, nu putem să avem o politică independentă, aşa cum e normal. Azi, NATO şi Europa dictează aici, mâine ar putea Rusia să dicteze.

– De fapt, ţara noastră vrea să se integreze în UE…
– UE se duce de râpă! Au ajuns acum ca Rusia să le dea 10 miliarde de dolari ajutor financiar, China să le dea bani. Uitaţi-vă ce se face în Grecia, în Italia…

– Ce studii aveţi?
– Superioare. Am trei specialităţi: învăţător de chimie, antrenor în sport şi dirijor de fanfară.

– Niciuna din ele nu are ceva în comun cu istoria. Poate de aceea partidul pe care îl conduceţi calcă în gol atunci când se referă la problemele identitare… Priviţi lucrurile doar în alb sau negru.
– Noi toţi vedem lucrurile în alb şi negru. Iată, spuneţi-mi, vă rog, ziarul TIMPUL în ce limbă este editat?

– În română, aşa cum spune adevărul ştiinţific. O întreagă academie s-a pronunţat în acest sens, toată lumea ştie care e denumirea ştiinţifică a limbii noastre…
– Apoi, dumneavoastră încălcaţi constituţia, articolul 13. Eu, ca cetăţean al RM, am sau nu am dreptul ca copilaşii mei să înveţe în şcoală în limba decretată de Constituţie?

– Şi în ce limbă au învăţat copiii dumneavoastră la şcoală?
– Ambii au învăţat în şcoala rusă. Pentru că în Chişinău nu există nicio şcoală moldovenească.

– Dle Garbuz – era să zic din inerţie Harbuz, – după evenimentele din 25 martie, aţi avut de furcă cu poliţia. Cum s-au clarificat lucrurile?
– Am fost amendaţi cu 400 de lei, pentru că am schimbat locul protestului. Aşa spune legea – între 30 şi 400 de lei. Dar, de data aceasta, nu o să avem probleme cu poliţia.

„Patrioţii” au fost amendaţi cu 400 de lei pentru încălcările din timpul protestului organizat pe 25 martie 2012.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *