Social

Ce reprezintă noua formulă de finanţare a şcolilor?

Potrivit Victoriei Catanoi, coordonator al proiectului „Educație de calitate în mediul rural din R. Moldova”, noua formulă vizează trecerea de la sistemul de finanţare în baza articolelor de cheltuieli la finanţarea „per elev”. Astfel, această metodă le va permite directorilor de şcoli să-şi estimeze bugetele pe care urmează să le primească pentru următorii doi-trei ani şi, respectiv, să întreprindă acţiuni de optimizare a cheltuielilor, în caz de necesitate.

De la1ianuarie 2013, toate instituţiile de învăţământ primar şi secundar general vor trece din subordinea autorităţilor publice locale la cele raionale. Astfel, şcolile mari, care au suficient volum de lucru şi buget vor deveni persoane juridice autonome, vor avea contabil, subcont în trezorerie şi vor fi gestionari secundari de buget. Şcolile mici se vor deservi de către contabilitatea centralizată care se va deschide pe lângă direcţia de învăţământ raională.

Pentru tranziţia la noua metodologie, instituţiilor de învăţământ li se oferă o perioadă de doi ani, timp în care Ministerul Educaţiei le va putea aloca sume suplimentare pentru acoperirea cheltuielilor în caz de necesitate: în primul an,100% din deficitul bugetar, iar în al doilea an – 50%.

Suma transferurilor ce vor fi efectuate în contul fiecărui raion va fi calculată în baza normativului valoric pentru un „elev ponderat”, care se înmulţeşte cu numărul de elevi ponderaţi şi se adună cu normativul valoric pe şcoală înmulţit la numărul de instituţii din raion.

Potrivit Victoriei Catanoi, noua formulă de finanţare a şcolilor vizează toate cheltuielile curente, cu excepţia celor pentru alimentaţie, pentru pregătirea obligatorie a copiilor pentru şcoală şi reparaţii capitale, precum şi pentru retribuirea muncii în unele instituţii din raioanele Căuşeni, Anenii Noi şi Dubăsari. Potrivit ei, bugetul unei instituţii de învăţământ va fi format din: finanţele alocate de Guvern conform noii formule şi care implică suma de 380285 lei, alocată fiecărei instituţii, şi suma calculată în funcţie de numărul de elevi, respectiv câte 6282 lei pentru un elev de gimnaziu, 75% din această sumă pentru fiecare elev de şcoală primară şi 122% pentru elevii de liceu; bugetul alocat pentru alimentaţia copiilor, surse extrabugetare şi bani alocaţi de raion pentru reparaţii capitale.

Din sursele alocate de Ministerul de Finanţe, în bugetul raional vor putea fi reţinute până la 5% din valoarea bugetului prevăzut pentru fiecare instituţie de învăţământ. În afară de alocările bugetare, din componenta raională vor fi repartizate surse financiare pentru acoperirea cheltuielilor de transportare a elevilor şi de întreţinere a căminelor. De asemenea, până în 2015 direcţia raională poate acoperi o parte sau întreg deficitul bugetar al şcolilor la cheltuielile curente.

Instituţiile mici: şcolile primare cu un număr de până la 41de copii şi gimnaziile cu mai puţin de 91 de elevi vor fi finanţate după o formulă specială. Iar bugetul şcolilor primare-grădiniţe va fi alcătuit din suma calculată „per elev” plus alocaţiile pentru copiii de grădiniţă.

Noua metodologie de finanţare a şcolilor nu va afecta politica de salarizare a cadrelor didactice. Salariile sunt stabilite de Guvern şi nu vor putea fi micşorate cu scopul de a economisi surse bugetare. Totuşi, managerii instituţiilor de învăţământ, în cazul acumulării unor economii, vor putea aloca o parte din aceşti bani pentru oferirea unui spor la salariul de bază al profesorilor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *