Actualitate

Ce rişti când petreci prea mult timp în faţa televizorului

Chiar şi încercarea de a contrabalansa orele de vizionare a televiziunii prin exerciţii fizice nu este eficientă avertizează cercetătorii.

Petrecerea unei perioade mari de timp în faţa televizorului ar putea creşte pericolul de a dezvolta cheaguri de sânge potenţial letale, cunoscute sub numele de tromboză venoasă.

Chiar încercarea de a contrabalansa orele de vizionare a televiziunii prin exerciţii fizice nu este eficace, avertizează Yasuhiko Kubota de la Universitatea din Minnesota, SUA, confom Science Daily.

Kubota este autorul principal al unui studiu în revista medicală „Journal of Thrombosis and Thrombolysis”. Prelungirea şedinţei de vizionare poate duce, în unele cazuri, la formarea de cheaguri de sânge deoarece circulaţia normală a sângelui prin picioare este afectată. Acest studiu se concentrează asupra riscului de a dezvolta un cheag de sânge comun şi potenţial letal numit tromboembolism venos (TEV).

Un tip de TEV este cunoscut sub numele de tromboza venoasă profundă, în cazul în care formează cheaguri de sânge în vasele profunde ale picioarelor.

O altă problemă serioasă este atunci când cheagurile de sânge sunt dislocate şi călătoresc prin fluxul sanguin şi ajung să blocheze o altă venă în altă parte a corpului. Dacă cheagurile ajung în plămâni, acestea produc embolie pulmonară (PE).

Cel mai frecvent comportament sedentar din lume Vizionarea programelor de televiziune este cel mai frecvent comportament sedentar din întreaga lume, iar concluziile unui studiu din 2016 din Japonia au evidenţiat că riscul crescut de a suferi tromboembolism venos este legat de orele petrecute în faţa televizorului.

Acest studiu recent este primul care se concentrează asupra unei populaţii occidentale, despre care se ştie că sunt mai predispuse la formarea de cheaguri de sânge decât persoanele de origine asiatică.

Pericolul există şi pentru persoanele care fac sport Kubota şi colegii sai au analizat datele de la 15.158 de americani cu vârste între 45 şi 64 de ani, atunci când a debutat ARIC în 1987. ARIC este un studiu realizat în SUA privind bolile populaţiei legate de fluxul sangvin.

Participanţii au fost întrebaţi iniţial despre starea lor de sănătate, indiferent dacă au exercitat sau fumat, şi daca au fost supraponderali sau nu. De atunci, membrii echipei ARIC s-au aflat în contact regulat cu participanţii, pentru a-i întreba despre orice tratament pe care l-ar fi primit.

Prin analiza a înregistrărilor spitaliceşti şi, după caz, a testelor de imagistică, au fost consemnate 691 de incidente de tip TEV printre participanţi până în 2011.

Rezultatele arată că participanţii care se uitau regulat la televizor au avut un risc de a suferi TEV de 1,7 ori mai mare comparativ cu cei care nu au vizionat niciodată sau rar programele TV.

Acest risc a rămas în continuare ridicat, chiar şi atunci când s-au luat în considerare factori precum greutatea sau exerciţiile fizice.

Aceste rezultate sugerează că, chiar şi persoanele care fac regulat activitate fizică nu ar trebui să ignore potenţialele pericole ale comportamentelor sedentare prelungite, cum ar fi vizionarea televizorului, adaugă Kubota.

„Evitarea vizionării frecvente a televizorului, sporirea activităţii fizice şi controlul greutăţii corporale ar putea fi benefice pentru prevenirea TEV”, concluzionează cercetătorul.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *