Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 16:51
Abonamente

Externe 9 Septembrie 2017, ora 11:34

analizăCe să așteptăm de la alegerile federale din Germania și cum se poate schimba Europa

Marime Font

La finalul acestei luni vor avea loc alegerile pentru Parlamentul federal din Germania. Sondajele ne permit tragerea unor concluzii încă de pe acum. 

Cine va câștiga alegerile

Sondajele anunță o victorie covârșitoare a CDU/CSU (creștin-democrați cancelarului Angela Merkel), urmați de SPD (social-democrații lui Martin Schulz).Este adevărat că în anul acesta sondajele au avut dificultăți în a prezice realitatea. Consumatorul de date s-ar putea întreba dacă mai poți să ai încredere în ele.

În primul rând merită menționat că acest eșec predictiv este relativ. În SUA, dl Trump chiar a pierdut votul popular așa cum sugerau datele. A pierdut la o diferență de 2,1% față de 1,8 cât sugera modelul RealClear Politics sau 3,1 cât sugera Fivethirtyeigt.

Brexitul a fost un eșec dar până la alegerile ce au urmat cel puțin Yougov a fost capabil să producă un model care a anticipat pierderea de voturi suferită de Conservatori.

Al doilea motiv pentru care nu trebuie să fim la fel de preocupați de soarta alegerilor germane este că diferențele dintre tabere sunt mult mai mari în Germania față de ce aveam în SUA sau la Brexit.

content-image

În sfârșit, Germania are o altă relație cu extrema dreaptă decât restul lumii occidentale datorită moștenirii istorice. Nu spun aici că raportarea germană la trecut nu poate genera erori în sondare. Dar erorile vor fi probabil diferite de ale restului lumii, prin urmare criza (reală) a metodologiilor din alte părți nu se propagă automat la sondorii germani.

Conservatori versus extremiști

Nu a fost mereu evident că dna Merkel va câștiga atât de detașat pe cât spun actualele predicții. În 2015, după declarația conform căreia țara va primi până la un milion de refugiați, Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreaptă) a urcat în sondaje preluând aparent alegători CDU/CSU.

În graficul de mai jos comparați linia neagră (CDU/CSU) cu cea bleu (AfD) ca să vedeți simetria.

content-image
 
AfD decolează la finalul lui 2015, în plină criză a migrației și după discursul Angelei Merkel. Dar, pe măsură ce imigrația scade și migranții deja existenți nu provoacă haos, traiectoria partidului s-a stabilizat și, apoi a intrat pe un curs descendent. În momentul de față AfD este la limita pragului parlamentar de 5%.

Momentul Schulz

SPD a sperat la o victorie parlamentară vreme de câteva luni. Martin Schulz s-a lansat drept candidat al principalului partide de stânga și a atras voturi, o vreme, atât de la CDU/CSU cât și de la partidele care se bat pentru locul 3.

Citiți în continuare AICI.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md