Actualitate

Ce să nu faci niciodată dacă ești obosit

Nu consuma băuturi ce conțin cofeină
Când te simți epuizat, ai tendința să apelezi la băuturile care au cofeină, pentru a-ți lua energia. Specialiștii susțin, însă, că această substanță rămâne în corpul tău până la cinci ore, iar dacă o bei după ora 13:00, nu te vei mai odihni bine noaptea. Dacă simți că nu mai poți și ai nevoie de ceva care să îți dea energie, mestecă o gumă mentolată. Menta stimulează centrii nervoși din creier și te face să fii mai alertă.

Nu intra în conflicte
Când ești obosit, o discuție în contradictoriu se poate transforma într-o ceartă monstruoasă. Lipsa de somn te face să nu îți mai controlezi emoțiile, potrivit cercetătorilor de la Harvard. În plus, nu mai poți interpreta corect expresiile faciale ale celorlalți și ajungi să tragi concluzii greșite și să te enervezi mai tare.

Nu te culca!
Un somn liniștit pare cea mai bună idee când ești epuizat, însă dacă dormi prea mult sau prea târziu, nu te vei mai odihni cum trebuie în timpul nopții. Astfel, a doua zi vei fi la fel de obosit. Dacă simți, totuși, că nu mai poți, dormi 20-30 de minute în timpul zilei, dar nu mai târziu de ora 16:00. Această perioadă este exact ce ai nevoie pentru a fi din nou în formă.

Nu te lăsa ispitit de poftele nesănătoase
Studiile au arătat că lipsa somnului te face să poftești alimente grase, bogate în calorii și nesănătoase. Ai impresia că mâncarea ta preferată de tip fast-food este exact ce ai nevoie pentru a fi fericit, însă senzația de bine va dura puțin. După ce îți vei potoli poftele, nivelul de zahăr va scădea brusc și îți va fi din nou foame. Este indicat ca, în astfel de momente, să alegi legume și fructe, precum și proteine ușoare. Și evită să mergi la cumpărături. Cercetătorii au constatat că oamenii obosiți cumpără mai mult decât cei odihniți.

Nu te implica în lucruri importante la muncă
Dacă poți amâna un proiect sau o discuție cu șeful tău când ești obosit, fă-o! Un studiu al cercetătorilor de la Centrul Medical al Universității Duke a arătat că oamenii epuizați văd doar lucrurile pozitive și au tendința de a le neglija pe cele negative. Astfel, dacă vrei să iei vreo decizie importantă, este important să o faci după un somn bun.

Nu te abate de la programul tău obișnuit de somn
Este tentat să te culci mai devreme când ești obosit sau să lenevești mai mult în pat dimineața, însă rezistă acestei dorințe. Dacă îți dai peste cap programul obișnuit de somn, sunt puține șanse să te mai simți odihnit. Și 30 de minute de somn în plus te pot da peste cap, așa că încearcă să nu te abați de la programul tău.

Sursa: unica.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *