Bună Dimineața

Ce schimbăm?

În special, fiecare judecăm, evident, după experiențele prin care trecem. Respectiv, dacă eu aș spune că, acum, RM stă pe brânci, bunicii m-ar putea contrazice, amintindu-mi de foamete, de represalii și altele. Totuși, de când am mai crescut și politica nu mi se mai pare un subiect plicticos discutat de părinți, parcă urmăresc un lungmetraj care nu se mai termină, întitulat „Cum să pui o republică pe brânci”.

Cum să ne ridicăm au încercat să ne învețe tot felul de politicieni, oficial de culori diferite, de facto „de-aceeași mamă”. Cuvântul mentalitate l-am învățat pe de rost cu toții tot atunci când salvarea statului era oferită foarte optimist – „Trebuie să schimbăm mentalitatea sovietică”. Peste ceva timp, cuvântul „sovietic” a dispărut din această expresie. Trebuia schimbată mentalitatea, oricare-ar fi ea. Acum, când această misterioasă mentalitate parcă nu mai reușește s-o schimbe nimeni, ni se oferă altă soluție salvatoare – stabilitatea.

Ei bine, printr-un mesaj nocturn publicat pe Facebook, cel mai mare martir din zilele astea, VP, după cum semnează, anunța că, începând de ieri, revine în partidul său, ca să instaureze această mult așteptată stabilitate. Nu a fost nevoie de mult timp de analiză pentru ca lumea să-și dea seama că postul spre care tinde Plahotniuc este anume cel de premier al R. Moldova. Chiar dacă majoritatea nu-l vrea în frunte statului, VP a decis să treacă Rubiconul și să ne scoată din criza economică și politică în care a băgat, alături de prietenii din parlament, acești 33,8 mii km2.
„Dacă nu suntem în stare să formăm acum această majoritate politică stabilă, atunci ne rămâne doar soluția anticipatelor. Anticipatele ne vor aduce, însă, tot la masa negocierilor, poate însă într-un format diferit și cu țara mai adânc afundată în criză”, încheie melancolic, dar și foarte corect, Vlad Plahotniuc. Formatul diferit este ceea ce-și dorește poporul. Iar când zicem diferit, ne gândim la oricine în afară de cei care-au apucat pân-acum să încălzească scaunele parlamentare cel puțin o zi.

Ne-am delectat cu toții nu foarte demult, cu o replică de-a Președintelui Timofti, când acesta, luat prin surprindere de jurnaliști, a recunoscut că nu știe „ce n-avem, dar ar fi bine să avem”. Poate se referea la altă conducere? În 2014, 42 de partide s-au înregistrat în cursa electorală. Avem din ce alege.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *