Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:01
Abonamente

Editorial 26 Octombrie 2015, ora 06:35    Din editia print

Marime Font

Ce se ascunde după războiul contra lui Filat?

Vremuri tulburi se abat peste R. Moldova, chiar dacă evenimentele din ultima săptămână, de la Chișinău, ar putea trezi pentru un ochi miop doar bucurie. 

Încă niciodată, în istoria statului nostru, un politician aflat la guvernare nu s-a trezit peste noapte în pușcărie. Un ochi sănătos, însă, ar constata că niciodată, în istoria RM, niciun oficial nu a fost batjocorit în asemenea hal, ca Vlad Filat.

La început erau doi, dar a rămas numai unul...

De acord, avem o bombă detonată cu scopul de a uimi lumea, dar care în realitate i-a derutat pe cei mai mulți. Pe de o parte, oamenii triumfă că Filat e la pușcărie, iar pe de altă parte se întreabă nedumeriți de ce numai Filat? Să fie el capul tuturor relelor văzute și nevăzute din RM? De aceea, oricât de mult s-ar fi străduit organizatorii acestui spectacol să-și ascundă macazul, lumea pricepe că nu a asistat la o luptă adevărată, ci la o răfuială politică murdară. Dacă aș scrie o poveste despre acest joc, aș încheia-o așa: La început erau doi, dar a rămas numai unul…

Nu este cazul să sărim în apărarea lui Vlad Filat, pentru că nimeni nu crede în nevinovăția sa. Aceasta este treaba procurorilor. Noi, alegătorii de rând, ar fi bine să analizăm cronologia unor evenimente, care ne deschid cărțile, inclusiv în privința zilei de mâine.

Usatîi: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți!”

Se pare că arestul lui Filat de joia trecută a fost pregătit de cel puțin un an de zile. Pe 21 ianuarie 2015, Renato Usatîi anunța pe o rețea de socializare că în anul ce urmează va fi băgat la răcoare unul dintre „membrii biroului politic al Moldovei”, adică unul dintre capii țării. Usatîi și-a încheiat pledoaria, adresându-se către Vlad Plahotniuc: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți! Dacă nu, am să-ți spun pe urmă…”. Aceste ultime două propoziții pline de mister i-au făcut pe mulți să creadă că actualul primar de Bălți se referă la arestul lui Plahotniuc. Se pare, însă, că acest mesaj nu avea alt scop decât să inducă lumea în eroare. Doar, fiți de acord, ce procuror sau oifițer CNA ar îndrăzni să-l priveze de libertate pe cel care îi conduce? În același timp, observatorii atenți nu puteau să nu sesizeze bucuria cu care Usatîi făcea acest anunț, fără să-și amintească că acesta a declarat în repetate rânduri că îl va băga neapărat la închisoare pe liderul PLDM.   


Amintim că Usatîi l-a consiliat pe premierul Filat, după care cei doi s-au certat la cuțite. Ulterior, edilul de la nord a continuat să-l atace nonstop pe Filat în majoritatea ieșirilor sale publice, inclusiv atunci când anunța fericit despre retragerea unor deputați din fracțiunea PLDM, dar  și când a scos lumea la protestul din fața Parlamentului. Bineînțeles, sporadic, Usatîi îl făcea cu ou și cu oțet și pe Plahotniuc, dar pe un ton mai distrat și mai lejer. Din punct de vedere tactic și strategic, el era obligat să procedeze astfel, căci altminteri, de-ar fi apărut în fața electoratului său ca apărător al lui Plahotniuc, și-ar fi șifonat rău de tot imaginea.

Protestele, ca preludiu pentru arestarea lui Filat

Pentru oricine este clar că nu Renato Usatîi conduce procurorii din RM, ci altcineva, iar profețiile sale din ianuarie despre arestul de joi demonstrează legătura sa strânsă cu acel altcineva, despre care gura târgului afirmă că s-ar numi Plahotniuc. De bine, de rău, după arestarea lui Filat, rolurile actorilor din acest spectacol încep să iasă la iveală. Acum se înțelege că protestele contra oligarhilor, organizate cu multă versă de către Dodon și Usatîi, au însemnat realmente anihilarea lui Vlad Filat. În el au țintit toate armele și la ușa sa a fost vărsat tot căcatul.

Să ne amintim că, inițial, Platforma DA a invitat moldovenii în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Despre Platformă se cunoaște că este sprijinită,  dacă nu stă chiar la cheremul lui Victor și Viorel Țopa. Despre aceștia se știe că se află în relații bune cu Filat, dar au un conflict pe muchie de cuțit cu Plahotniuc. Dodon și Usatîi au intervenit ulterior, cu protestele lor mult mai scandaloase și zgomotoase și, în consecință, în scurt timp, numărul protestatarilor din PMAN a scăzut simțitor. Ultimul protest de amploare anunțat de cei doi a fost pentru ziua de joi, când Filat a fost arestat. În acea zi, mulțimea condusă de Usatîi a blocat clădirea Parlamentului, îndemnând lumea să aștepte ieșirea lui Filat în cătușe. Astfel, primarul de Bălți a făcut imposibilă orice șansă de evadare a liderului PLDM din incinta Legislativului. Mai bine zis, de data aceasta, în loc să lupte cu oligarhii, el a lucrat deschis în favoarea regizorilor spectacolului de joi, care puțin probabil că ar fi mai puțin oligarhi decât arestatul... 

După aceasta, Usatîi a făcut publice câteva convorbiri telefonice între Vlad Filat și Ilan Shor și a plecat la Moscova, de unde rămâne să vedem dacă se va întoarce. Apropo de autodenunțul primarului de Orhei. Documentul pare a fi destul de credibil, însă încadrarea sa perfectă în acest scenariu trezește mari îndoieli în privința rolului lui Shor în războiul contra lui Filat. Cu atât mai mult, cu cât procurorii i-au acordat lui Shor protecție și el are calitatea de martor, fără să i se ceară deocamdată socoteală despre proveniența milioanelor cu care l-ar fi mituit pe liderul PLDM.

Șase actori și-au jucat perfect rolurile

Cu o zi înainte de ședința Parlamentului de joia trecută, liderii AIE-3 au convenit în privința demisiei procurorului general Corneliu Gurin. La începutul ședinței, însă, pe nepusă masă, Vladimir Voronin a solicitat retragerea imunității lui Filat, după care Mihai Ghimpu a vorbit despre lupta contra corupției. Puțin mai târziu, la tribuna Legislativului a ieșit Gurin care, în loc să-și dea demisia, a cerut ca Filat să fie deferit justiției... Astfel, despre arestarea lui Filat cunoșteau din timp cel puțin șase persoane: Usatîi, Dodon, Voronin, Ghimpu, Gurin și, firește, Plahotniuc. Fiecare a lucrat după un plan prestabilit, urmărind același scop.

Apoi Filat a fost arestat, iar premierul Valeriu Streleț a cerut președintelui Timofti să-l demită pe șeful CNA, Viorel Chetraru. În zile numărate, PSRM și PCRM au depus o moțiune de cenzură contra guvernului. Dacă și PD va vota moțiunea, atunci lucrurile devin și mai clare.

Prima țintă – Filat, cea de a doua – ideea românească

Marele perdant în acest jos este Mihai Ghimpu. Pe de o parte, el avea suficiente motive să-i poarte pică lui Filat, mai ales după detronarea sa de la putere din 2013. Pe de altă parte, dacă ar fi votat împotriva ridicării imunității lui Filat, liberalii și-ar fi luat în cap tot electoratul, care i-ar fi acuzat de corupție. Astfel, Ghimpu a pus umărul la ceea ce mâine poate deveni o guvernare prorusă. E adevărat că liberalii ar fi putut să se abțină de la vot, dar probabil își asumaseră și ei unele obligațiuni față de regizorii spectacolului.

În consecință, PL este pe cale de a-și pierde electoratul, care s-ar putea împrăștia fragmentar pe la micile partiduțe de dreapta, lipsite de șanse de a accede în Parlament. Astfel, va avea de pierdut înainte de toate ideea românească și va avea de câștigat Dodon, Usatîi, Voronin și, fără îndoială, Rusia. Ce treabă are cu aceasta Partidul Democrat?

Cu cine se va alia PD?

Și ce va face PD, dacă la putere vor veni partidele de stânga? Va rămâne în opoziție? Puțin probabil. Sau se va alia cu Dodon, Usatîi și Voronin, cu care au mers umăr la umăr împotriva lui Filat? Dar și cine va alege șefulul statului, în 2016? Fără PLDM, democrații ar putea vota președintele doar cu o majoritate de stânga. Să-l aleagă, pe Voronin, de exemplu. Sau, de ce nu, pe Plahotniuc? „

Pentru salvarea națiunii”, de pildă, nu se exclude faptul că Dodon ar vota cu Plahotniuc, așa cum a făcut-o în 2012, când și-a dat votul pentru Nicolae Timofti. Mă gândesc că am putea să-i credem pe Renato Usatîi și Mark Tkaciuk, care spuneau că Dodon a primit pentru acel vot trei milioane de euro de la Vlad Filat. La fel cum n-aș crede că ex-premierul Vasile Tarlev minte, când afirmă că Dodon este gata să-și schimbe ideile în funcție de banii cu care este cumpărat. Se mai știe că Dodon, când era ministru al Economiei în Guvernul Grecianîi, l-a ajutat pe Plahotniuc să obțină bunuri ale statului la prețuri derizorii. Și că el a figurat și în cadrul unor dosare penale, care nu se știe de ce au fost clasate sau suspendate…

Eu nu-l apăr pe Filat. Nimeni nu crede că el este curat, dar ar fi bine să vedem cât de curați sunt cei care l-au băgat pe el la pușcărie și se pregătesc să ne guverneze țara.

Post-scriptum pentru Karlik. Dragul meu, eu îngheț! Port pe mine două perechi de ciorapi, două perechi de pantaloni, două pulovere și o geacă. Și s-a scumpit agentul termic… Sper că la tine e mai bine și-ți doresc să ai veșnic căldură alături.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:06

Proiectele sociale de anvergură, derulate de Guvernul Filip sunt apreciate de cetățeni. Cel puțin așa arată datele ultimului sondaj de opinie, realizat de IMAS și prezentat astăzi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 16:58

Europarlamentarul Andi Cristea, copreședintele grupului de prietenie parlamentară UE-RM, susține că votul de astăzi al Parlamentului European, care vizează Republica Moldova, este un document politizat, care nu-şi are locul în context electoral. Amintim că Parlamentul European a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:13

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a păstrat astăzi, 14 noiembrie, verdictul Curții de Apel în dosarul lui Veaceslav Platon. Magistrații CSJ au declarat drept neîntemeiat recursul depus de avocații acestuia împotriva deciziei CA. Prin urmare, a fost menținută condamnarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 15:09

Raportorul Parlamentului European pentru Georgia, Andrej Mamikins, a criticat, într-un discurs rostit marți seara, dorința unor deputați de a critica această țară, în condițiile în care acolo se desfășoară alegeri prezidențiale. Înaltul oficial de a Bruxelles...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 14:46 de Natalia Hadârcă

La această concluzie a ajuns un grup de cercetători care a studiat situația comunităților din apropierea frontierei Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului au fost puternic ideologizate în perioada sovietică. Oamenilor li se impunea ideea că, pe celălalt mal, nu pot...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:34

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 13:29

O petiţie însoţită de peste 100 de mii de semnături a fost depusă, astăzi, de către secretarul general-adjunct al PDM, deputatul Eugen Nichiforciuc, la sediul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Prin acestă petiție se solicită sprijinul instituţiilor europene...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:57

Partidul Democrat din Moldova se bucură acum de cea mai mare încredere din ultimii ani. Peste 16 la sută dintre cetățeni sunt gata să voteze pentru această formațiune, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Această tendință se menține timp de doi ani. Celelalte partide...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:38

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, consideră că poliţiştii care stau ascunşi pe traseele naţionale cu scopul de a obţine bani de la şoferii care depăşesc limita de viteză trebuie să stea la puşcărie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 12:06

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut Ungariei și vecinilor săi să renunțe la conductele rusești de gaze, care, potrivit Washingtonului, sunt folosite pentru a întări presiunea Moscovei în Europa Centrală și de Est, scrie Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:56

Iernile lungi şi grele din România intră în istorie. După zece luni de extreme şi recorduri naţionale, în ţara noastră urmează o iarnă blândă, cu episoade scurte de zăpadă şi ger.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:53

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 11:51

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius este una dintre vocile critice la adresa ţării noastre. Acesta și-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de adoptarea legii votului mixt din Republica Moldova. Asta deşi a fost ales de trei ori în Parlamentul de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)