Astăzi 19 Ianuarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 18 Ianuarie 2019
Abonamente

Editorial 26 Octombrie 2015, ora 06:35    Din editia print

Marime Font

Ce se ascunde după războiul contra lui Filat?

Vremuri tulburi se abat peste R. Moldova, chiar dacă evenimentele din ultima săptămână, de la Chișinău, ar putea trezi pentru un ochi miop doar bucurie. 

Încă niciodată, în istoria statului nostru, un politician aflat la guvernare nu s-a trezit peste noapte în pușcărie. Un ochi sănătos, însă, ar constata că niciodată, în istoria RM, niciun oficial nu a fost batjocorit în asemenea hal, ca Vlad Filat.

La început erau doi, dar a rămas numai unul...

De acord, avem o bombă detonată cu scopul de a uimi lumea, dar care în realitate i-a derutat pe cei mai mulți. Pe de o parte, oamenii triumfă că Filat e la pușcărie, iar pe de altă parte se întreabă nedumeriți de ce numai Filat? Să fie el capul tuturor relelor văzute și nevăzute din RM? De aceea, oricât de mult s-ar fi străduit organizatorii acestui spectacol să-și ascundă macazul, lumea pricepe că nu a asistat la o luptă adevărată, ci la o răfuială politică murdară. Dacă aș scrie o poveste despre acest joc, aș încheia-o așa: La început erau doi, dar a rămas numai unul…

Nu este cazul să sărim în apărarea lui Vlad Filat, pentru că nimeni nu crede în nevinovăția sa. Aceasta este treaba procurorilor. Noi, alegătorii de rând, ar fi bine să analizăm cronologia unor evenimente, care ne deschid cărțile, inclusiv în privința zilei de mâine.

Usatîi: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți!”

Se pare că arestul lui Filat de joia trecută a fost pregătit de cel puțin un an de zile. Pe 21 ianuarie 2015, Renato Usatîi anunța pe o rețea de socializare că în anul ce urmează va fi băgat la răcoare unul dintre „membrii biroului politic al Moldovei”, adică unul dintre capii țării. Usatîi și-a încheiat pledoaria, adresându-se către Vlad Plahotniuc: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți! Dacă nu, am să-ți spun pe urmă…”. Aceste ultime două propoziții pline de mister i-au făcut pe mulți să creadă că actualul primar de Bălți se referă la arestul lui Plahotniuc. Se pare, însă, că acest mesaj nu avea alt scop decât să inducă lumea în eroare. Doar, fiți de acord, ce procuror sau oifițer CNA ar îndrăzni să-l priveze de libertate pe cel care îi conduce? În același timp, observatorii atenți nu puteau să nu sesizeze bucuria cu care Usatîi făcea acest anunț, fără să-și amintească că acesta a declarat în repetate rânduri că îl va băga neapărat la închisoare pe liderul PLDM.   


Amintim că Usatîi l-a consiliat pe premierul Filat, după care cei doi s-au certat la cuțite. Ulterior, edilul de la nord a continuat să-l atace nonstop pe Filat în majoritatea ieșirilor sale publice, inclusiv atunci când anunța fericit despre retragerea unor deputați din fracțiunea PLDM, dar  și când a scos lumea la protestul din fața Parlamentului. Bineînțeles, sporadic, Usatîi îl făcea cu ou și cu oțet și pe Plahotniuc, dar pe un ton mai distrat și mai lejer. Din punct de vedere tactic și strategic, el era obligat să procedeze astfel, căci altminteri, de-ar fi apărut în fața electoratului său ca apărător al lui Plahotniuc, și-ar fi șifonat rău de tot imaginea.

Protestele, ca preludiu pentru arestarea lui Filat

Pentru oricine este clar că nu Renato Usatîi conduce procurorii din RM, ci altcineva, iar profețiile sale din ianuarie despre arestul de joi demonstrează legătura sa strânsă cu acel altcineva, despre care gura târgului afirmă că s-ar numi Plahotniuc. De bine, de rău, după arestarea lui Filat, rolurile actorilor din acest spectacol încep să iasă la iveală. Acum se înțelege că protestele contra oligarhilor, organizate cu multă versă de către Dodon și Usatîi, au însemnat realmente anihilarea lui Vlad Filat. În el au țintit toate armele și la ușa sa a fost vărsat tot căcatul.

Să ne amintim că, inițial, Platforma DA a invitat moldovenii în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Despre Platformă se cunoaște că este sprijinită,  dacă nu stă chiar la cheremul lui Victor și Viorel Țopa. Despre aceștia se știe că se află în relații bune cu Filat, dar au un conflict pe muchie de cuțit cu Plahotniuc. Dodon și Usatîi au intervenit ulterior, cu protestele lor mult mai scandaloase și zgomotoase și, în consecință, în scurt timp, numărul protestatarilor din PMAN a scăzut simțitor. Ultimul protest de amploare anunțat de cei doi a fost pentru ziua de joi, când Filat a fost arestat. În acea zi, mulțimea condusă de Usatîi a blocat clădirea Parlamentului, îndemnând lumea să aștepte ieșirea lui Filat în cătușe. Astfel, primarul de Bălți a făcut imposibilă orice șansă de evadare a liderului PLDM din incinta Legislativului. Mai bine zis, de data aceasta, în loc să lupte cu oligarhii, el a lucrat deschis în favoarea regizorilor spectacolului de joi, care puțin probabil că ar fi mai puțin oligarhi decât arestatul... 

După aceasta, Usatîi a făcut publice câteva convorbiri telefonice între Vlad Filat și Ilan Shor și a plecat la Moscova, de unde rămâne să vedem dacă se va întoarce. Apropo de autodenunțul primarului de Orhei. Documentul pare a fi destul de credibil, însă încadrarea sa perfectă în acest scenariu trezește mari îndoieli în privința rolului lui Shor în războiul contra lui Filat. Cu atât mai mult, cu cât procurorii i-au acordat lui Shor protecție și el are calitatea de martor, fără să i se ceară deocamdată socoteală despre proveniența milioanelor cu care l-ar fi mituit pe liderul PLDM.

Șase actori și-au jucat perfect rolurile

Cu o zi înainte de ședința Parlamentului de joia trecută, liderii AIE-3 au convenit în privința demisiei procurorului general Corneliu Gurin. La începutul ședinței, însă, pe nepusă masă, Vladimir Voronin a solicitat retragerea imunității lui Filat, după care Mihai Ghimpu a vorbit despre lupta contra corupției. Puțin mai târziu, la tribuna Legislativului a ieșit Gurin care, în loc să-și dea demisia, a cerut ca Filat să fie deferit justiției... Astfel, despre arestarea lui Filat cunoșteau din timp cel puțin șase persoane: Usatîi, Dodon, Voronin, Ghimpu, Gurin și, firește, Plahotniuc. Fiecare a lucrat după un plan prestabilit, urmărind același scop.

Apoi Filat a fost arestat, iar premierul Valeriu Streleț a cerut președintelui Timofti să-l demită pe șeful CNA, Viorel Chetraru. În zile numărate, PSRM și PCRM au depus o moțiune de cenzură contra guvernului. Dacă și PD va vota moțiunea, atunci lucrurile devin și mai clare.

Prima țintă – Filat, cea de a doua – ideea românească

Marele perdant în acest jos este Mihai Ghimpu. Pe de o parte, el avea suficiente motive să-i poarte pică lui Filat, mai ales după detronarea sa de la putere din 2013. Pe de altă parte, dacă ar fi votat împotriva ridicării imunității lui Filat, liberalii și-ar fi luat în cap tot electoratul, care i-ar fi acuzat de corupție. Astfel, Ghimpu a pus umărul la ceea ce mâine poate deveni o guvernare prorusă. E adevărat că liberalii ar fi putut să se abțină de la vot, dar probabil își asumaseră și ei unele obligațiuni față de regizorii spectacolului.

În consecință, PL este pe cale de a-și pierde electoratul, care s-ar putea împrăștia fragmentar pe la micile partiduțe de dreapta, lipsite de șanse de a accede în Parlament. Astfel, va avea de pierdut înainte de toate ideea românească și va avea de câștigat Dodon, Usatîi, Voronin și, fără îndoială, Rusia. Ce treabă are cu aceasta Partidul Democrat?

Cu cine se va alia PD?

Și ce va face PD, dacă la putere vor veni partidele de stânga? Va rămâne în opoziție? Puțin probabil. Sau se va alia cu Dodon, Usatîi și Voronin, cu care au mers umăr la umăr împotriva lui Filat? Dar și cine va alege șefulul statului, în 2016? Fără PLDM, democrații ar putea vota președintele doar cu o majoritate de stânga. Să-l aleagă, pe Voronin, de exemplu. Sau, de ce nu, pe Plahotniuc? „

Pentru salvarea națiunii”, de pildă, nu se exclude faptul că Dodon ar vota cu Plahotniuc, așa cum a făcut-o în 2012, când și-a dat votul pentru Nicolae Timofti. Mă gândesc că am putea să-i credem pe Renato Usatîi și Mark Tkaciuk, care spuneau că Dodon a primit pentru acel vot trei milioane de euro de la Vlad Filat. La fel cum n-aș crede că ex-premierul Vasile Tarlev minte, când afirmă că Dodon este gata să-și schimbe ideile în funcție de banii cu care este cumpărat. Se mai știe că Dodon, când era ministru al Economiei în Guvernul Grecianîi, l-a ajutat pe Plahotniuc să obțină bunuri ale statului la prețuri derizorii. Și că el a figurat și în cadrul unor dosare penale, care nu se știe de ce au fost clasate sau suspendate…

Eu nu-l apăr pe Filat. Nimeni nu crede că el este curat, dar ar fi bine să vedem cât de curați sunt cei care l-au băgat pe el la pușcărie și se pregătesc să ne guverneze țara.

Post-scriptum pentru Karlik. Dragul meu, eu îngheț! Port pe mine două perechi de ciorapi, două perechi de pantaloni, două pulovere și o geacă. Și s-a scumpit agentul termic… Sper că la tine e mai bine și-ți doresc să ai veșnic căldură alături.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)