Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:00
Abonamente

Editorial 26 Octombrie 2015, ora 06:35    Din editia print

Marime Font

Ce se ascunde după războiul contra lui Filat?

Vremuri tulburi se abat peste R. Moldova, chiar dacă evenimentele din ultima săptămână, de la Chișinău, ar putea trezi pentru un ochi miop doar bucurie. 

 
 
 

Încă niciodată, în istoria statului nostru, un politician aflat la guvernare nu s-a trezit peste noapte în pușcărie. Un ochi sănătos, însă, ar constata că niciodată, în istoria RM, niciun oficial nu a fost batjocorit în asemenea hal, ca Vlad Filat.

La început erau doi, dar a rămas numai unul...

De acord, avem o bombă detonată cu scopul de a uimi lumea, dar care în realitate i-a derutat pe cei mai mulți. Pe de o parte, oamenii triumfă că Filat e la pușcărie, iar pe de altă parte se întreabă nedumeriți de ce numai Filat? Să fie el capul tuturor relelor văzute și nevăzute din RM? De aceea, oricât de mult s-ar fi străduit organizatorii acestui spectacol să-și ascundă macazul, lumea pricepe că nu a asistat la o luptă adevărată, ci la o răfuială politică murdară. Dacă aș scrie o poveste despre acest joc, aș încheia-o așa: La început erau doi, dar a rămas numai unul…

Nu este cazul să sărim în apărarea lui Vlad Filat, pentru că nimeni nu crede în nevinovăția sa. Aceasta este treaba procurorilor. Noi, alegătorii de rând, ar fi bine să analizăm cronologia unor evenimente, care ne deschid cărțile, inclusiv în privința zilei de mâine.

Usatîi: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți!”

Se pare că arestul lui Filat de joia trecută a fost pregătit de cel puțin un an de zile. Pe 21 ianuarie 2015, Renato Usatîi anunța pe o rețea de socializare că în anul ce urmează va fi băgat la răcoare unul dintre „membrii biroului politic al Moldovei”, adică unul dintre capii țării. Usatîi și-a încheiat pledoaria, adresându-se către Vlad Plahotniuc: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți! Dacă nu, am să-ți spun pe urmă…”. Aceste ultime două propoziții pline de mister i-au făcut pe mulți să creadă că actualul primar de Bălți se referă la arestul lui Plahotniuc. Se pare, însă, că acest mesaj nu avea alt scop decât să inducă lumea în eroare. Doar, fiți de acord, ce procuror sau oifițer CNA ar îndrăzni să-l priveze de libertate pe cel care îi conduce? În același timp, observatorii atenți nu puteau să nu sesizeze bucuria cu care Usatîi făcea acest anunț, fără să-și amintească că acesta a declarat în repetate rânduri că îl va băga neapărat la închisoare pe liderul PLDM.   Amintim că Usatîi l-a consiliat pe premierul Filat, după care cei doi s-au certat la cuțite. Ulterior, edilul de la nord a continuat să-l atace nonstop pe Filat în majoritatea ieșirilor sale publice, inclusiv atunci când anunța fericit despre retragerea unor deputați din fracțiunea PLDM, dar  și când a scos lumea la protestul din fața Parlamentului. Bineînțeles, sporadic, Usatîi îl făcea cu ou și cu oțet și pe Plahotniuc, dar pe un ton mai distrat și mai lejer. Din punct de vedere tactic și strategic, el era obligat să procedeze astfel, căci altminteri, de-ar fi apărut în fața electoratului său ca apărător al lui Plahotniuc, și-ar fi șifonat rău de tot imaginea.

Protestele, ca preludiu pentru arestarea lui Filat

Pentru oricine este clar că nu Renato Usatîi conduce procurorii din RM, ci altcineva, iar profețiile sale din ianuarie despre arestul de joi demonstrează legătura sa strânsă cu acel altcineva, despre care gura târgului afirmă că s-ar numi Plahotniuc. De bine, de rău, după arestarea lui Filat, rolurile actorilor din acest spectacol încep să iasă la iveală. Acum se înțelege că protestele contra oligarhilor, organizate cu multă versă de către Dodon și Usatîi, au însemnat realmente anihilarea lui Vlad Filat. În el au țintit toate armele și la ușa sa a fost vărsat tot căcatul.

Să ne amintim că, inițial, Platforma DA a invitat moldovenii în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Despre Platformă se cunoaște că este sprijinită,  dacă nu stă chiar la cheremul lui Victor și Viorel Țopa. Despre aceștia se știe că se află în relații bune cu Filat, dar au un conflict pe muchie de cuțit cu Plahotniuc. Dodon și Usatîi au intervenit ulterior, cu protestele lor mult mai scandaloase și zgomotoase și, în consecință, în scurt timp, numărul protestatarilor din PMAN a scăzut simțitor. Ultimul protest de amploare anunțat de cei doi a fost pentru ziua de joi, când Filat a fost arestat. În acea zi, mulțimea condusă de Usatîi a blocat clădirea Parlamentului, îndemnând lumea să aștepte ieșirea lui Filat în cătușe. Astfel, primarul de Bălți a făcut imposibilă orice șansă de evadare a liderului PLDM din incinta Legislativului. Mai bine zis, de data aceasta, în loc să lupte cu oligarhii, el a lucrat deschis în favoarea regizorilor spectacolului de joi, care puțin probabil că ar fi mai puțin oligarhi decât arestatul... 

După aceasta, Usatîi a făcut publice câteva convorbiri telefonice între Vlad Filat și Ilan Shor și a plecat la Moscova, de unde rămâne să vedem dacă se va întoarce. Apropo de autodenunțul primarului de Orhei. Documentul pare a fi destul de credibil, însă încadrarea sa perfectă în acest scenariu trezește mari îndoieli în privința rolului lui Shor în războiul contra lui Filat. Cu atât mai mult, cu cât procurorii i-au acordat lui Shor protecție și el are calitatea de martor, fără să i se ceară deocamdată socoteală despre proveniența milioanelor cu care l-ar fi mituit pe liderul PLDM.

Șase actori și-au jucat perfect rolurile

Cu o zi înainte de ședința Parlamentului de joia trecută, liderii AIE-3 au convenit în privința demisiei procurorului general Corneliu Gurin. La începutul ședinței, însă, pe nepusă masă, Vladimir Voronin a solicitat retragerea imunității lui Filat, după care Mihai Ghimpu a vorbit despre lupta contra corupției. Puțin mai târziu, la tribuna Legislativului a ieșit Gurin care, în loc să-și dea demisia, a cerut ca Filat să fie deferit justiției... Astfel, despre arestarea lui Filat cunoșteau din timp cel puțin șase persoane: Usatîi, Dodon, Voronin, Ghimpu, Gurin și, firește, Plahotniuc. Fiecare a lucrat după un plan prestabilit, urmărind același scop.

Apoi Filat a fost arestat, iar premierul Valeriu Streleț a cerut președintelui Timofti să-l demită pe șeful CNA, Viorel Chetraru. În zile numărate, PSRM și PCRM au depus o moțiune de cenzură contra guvernului. Dacă și PD va vota moțiunea, atunci lucrurile devin și mai clare.

Prima țintă – Filat, cea de a doua – ideea românească

Marele perdant în acest jos este Mihai Ghimpu. Pe de o parte, el avea suficiente motive să-i poarte pică lui Filat, mai ales după detronarea sa de la putere din 2013. Pe de altă parte, dacă ar fi votat împotriva ridicării imunității lui Filat, liberalii și-ar fi luat în cap tot electoratul, care i-ar fi acuzat de corupție. Astfel, Ghimpu a pus umărul la ceea ce mâine poate deveni o guvernare prorusă. E adevărat că liberalii ar fi putut să se abțină de la vot, dar probabil își asumaseră și ei unele obligațiuni față de regizorii spectacolului.

În consecință, PL este pe cale de a-și pierde electoratul, care s-ar putea împrăștia fragmentar pe la micile partiduțe de dreapta, lipsite de șanse de a accede în Parlament. Astfel, va avea de pierdut înainte de toate ideea românească și va avea de câștigat Dodon, Usatîi, Voronin și, fără îndoială, Rusia. Ce treabă are cu aceasta Partidul Democrat?

Cu cine se va alia PD?

Și ce va face PD, dacă la putere vor veni partidele de stânga? Va rămâne în opoziție? Puțin probabil. Sau se va alia cu Dodon, Usatîi și Voronin, cu care au mers umăr la umăr împotriva lui Filat? Dar și cine va alege șefulul statului, în 2016? Fără PLDM, democrații ar putea vota președintele doar cu o majoritate de stânga. Să-l aleagă, pe Voronin, de exemplu. Sau, de ce nu, pe Plahotniuc? „

Pentru salvarea națiunii”, de pildă, nu se exclude faptul că Dodon ar vota cu Plahotniuc, așa cum a făcut-o în 2012, când și-a dat votul pentru Nicolae Timofti. Mă gândesc că am putea să-i credem pe Renato Usatîi și Mark Tkaciuk, care spuneau că Dodon a primit pentru acel vot trei milioane de euro de la Vlad Filat. La fel cum n-aș crede că ex-premierul Vasile Tarlev minte, când afirmă că Dodon este gata să-și schimbe ideile în funcție de banii cu care este cumpărat. Se mai știe că Dodon, când era ministru al Economiei în Guvernul Grecianîi, l-a ajutat pe Plahotniuc să obțină bunuri ale statului la prețuri derizorii. Și că el a figurat și în cadrul unor dosare penale, care nu se știe de ce au fost clasate sau suspendate…

Eu nu-l apăr pe Filat. Nimeni nu crede că el este curat, dar ar fi bine să vedem cât de curați sunt cei care l-au băgat pe el la pușcărie și se pregătesc să ne guverneze țara.

Post-scriptum pentru Karlik. Dragul meu, eu îngheț! Port pe mine două perechi de ciorapi, două perechi de pantaloni, două pulovere și o geacă. Și s-a scumpit agentul termic… Sper că la tine e mai bine și-ți doresc să ai veșnic căldură alături.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md