Editorial

Ce se ascunde după războiul contra lui Filat?

Încă niciodată, în istoria statului nostru, un politician aflat la guvernare nu s-a trezit peste noapte în pușcărie. Un ochi sănătos, însă, ar constata că niciodată, în istoria RM, niciun oficial nu a fost batjocorit în asemenea hal, ca Vlad Filat.

La început erau doi, dar a rămas numai unul…

De acord, avem o bombă detonată cu scopul de a uimi lumea, dar care în realitate i-a derutat pe cei mai mulți. Pe de o parte, oamenii triumfă că Filat e la pușcărie, iar pe de altă parte se întreabă nedumeriți de ce numai Filat? Să fie el capul tuturor relelor văzute și nevăzute din RM? De aceea, oricât de mult s-ar fi străduit organizatorii acestui spectacol să-și ascundă macazul, lumea pricepe că nu a asistat la o luptă adevărată, ci la o răfuială politică murdară. Dacă aș scrie o poveste despre acest joc, aș încheia-o așa: La început erau doi, dar a rămas numai unul…

Nu este cazul să sărim în apărarea lui Vlad Filat, pentru că nimeni nu crede în nevinovăția sa. Aceasta este treaba procurorilor. Noi, alegătorii de rând, ar fi bine să analizăm cronologia unor evenimente, care ne deschid cărțile, inclusiv în privința zilei de mâine.

Usatîi: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți!”

Se pare că arestul lui Filat de joia trecută a fost pregătit de cel puțin un an de zile. Pe 21 ianuarie 2015, Renato Usatîi anunța pe o rețea de socializare că în anul ce urmează va fi băgat la răcoare unul dintre „membrii biroului politic al Moldovei”, adică unul dintre capii țării. Usatîi și-a încheiat pledoaria, adresându-se către Vlad Plahotniuc: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți! Dacă nu, am să-ți spun pe urmă…”. Aceste ultime două propoziții pline de mister i-au făcut pe mulți să creadă că actualul primar de Bălți se referă la arestul lui Plahotniuc. Se pare, însă, că acest mesaj nu avea alt scop decât să inducă lumea în eroare. Doar, fiți de acord, ce procuror sau oifițer CNA ar îndrăzni să-l priveze de libertate pe cel care îi conduce? În același timp, observatorii atenți nu puteau să nu sesizeze bucuria cu care Usatîi făcea acest anunț, fără să-și amintească că acesta a declarat în repetate rânduri că îl va băga neapărat la închisoare pe liderul PLDM.   

Amintim că Usatîi l-a consiliat pe premierul Filat, după care cei doi s-au certat la cuțite. Ulterior, edilul de la nord a continuat să-l atace nonstop pe Filat în majoritatea ieșirilor sale publice, inclusiv atunci când anunța fericit despre retragerea unor deputați din fracțiunea PLDM, dar  și când a scos lumea la protestul din fața Parlamentului. Bineînțeles, sporadic, Usatîi îl făcea cu ou și cu oțet și pe Plahotniuc, dar pe un ton mai distrat și mai lejer. Din punct de vedere tactic și strategic, el era obligat să procedeze astfel, căci altminteri, de-ar fi apărut în fața electoratului său ca apărător al lui Plahotniuc, și-ar fi șifonat rău de tot imaginea.

Protestele, ca preludiu pentru arestarea lui Filat

Pentru oricine este clar că nu Renato Usatîi conduce procurorii din RM, ci altcineva, iar profețiile sale din ianuarie despre arestul de joi demonstrează legătura sa strânsă cu acel altcineva, despre care gura târgului afirmă că s-ar numi Plahotniuc. De bine, de rău, după arestarea lui Filat, rolurile actorilor din acest spectacol încep să iasă la iveală. Acum se înțelege că protestele contra oligarhilor, organizate cu multă versă de către Dodon și Usatîi, au însemnat realmente anihilarea lui Vlad Filat. În el au țintit toate armele și la ușa sa a fost vărsat tot căcatul.

Să ne amintim că, inițial, Platforma DA a invitat moldovenii în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Despre Platformă se cunoaște că este sprijinită,  dacă nu stă chiar la cheremul lui Victor și Viorel Țopa. Despre aceștia se știe că se află în relații bune cu Filat, dar au un conflict pe muchie de cuțit cu Plahotniuc. Dodon și Usatîi au intervenit ulterior, cu protestele lor mult mai scandaloase și zgomotoase și, în consecință, în scurt timp, numărul protestatarilor din PMAN a scăzut simțitor. Ultimul protest de amploare anunțat de cei doi a fost pentru ziua de joi, când Filat a fost arestat. În acea zi, mulțimea condusă de Usatîi a blocat clădirea Parlamentului, îndemnând lumea să aștepte ieșirea lui Filat în cătușe. Astfel, primarul de Bălți a făcut imposibilă orice șansă de evadare a liderului PLDM din incinta Legislativului. Mai bine zis, de data aceasta, în loc să lupte cu oligarhii, el a lucrat deschis în favoarea regizorilor spectacolului de joi, care puțin probabil că ar fi mai puțin oligarhi decât arestatul… 

După aceasta, Usatîi a făcut publice câteva convorbiri telefonice între Vlad Filat și Ilan Shor și a plecat la Moscova, de unde rămâne să vedem dacă se va întoarce. Apropo de autodenunțul primarului de Orhei. Documentul pare a fi destul de credibil, însă încadrarea sa perfectă în acest scenariu trezește mari îndoieli în privința rolului lui Shor în războiul contra lui Filat. Cu atât mai mult, cu cât procurorii i-au acordat lui Shor protecție și el are calitatea de martor, fără să i se ceară deocamdată socoteală despre proveniența milioanelor cu care l-ar fi mituit pe liderul PLDM.

Șase actori și-au jucat perfect rolurile

Cu o zi înainte de ședința Parlamentului de joia trecută, liderii AIE-3 au convenit în privința demisiei procurorului general Corneliu Gurin. La începutul ședinței, însă, pe nepusă masă, Vladimir Voronin a solicitat retragerea imunității lui Filat, după care Mihai Ghimpu a vorbit despre lupta contra corupției. Puțin mai târziu, la tribuna Legislativului a ieșit Gurin care, în loc să-și dea demisia, a cerut ca Filat să fie deferit justiției… Astfel, despre arestarea lui Filat cunoșteau din timp cel puțin șase persoane: Usatîi, Dodon, Voronin, Ghimpu, Gurin și, firește, Plahotniuc. Fiecare a lucrat după un plan prestabilit, urmărind același scop.

Apoi Filat a fost arestat, iar premierul Valeriu Streleț a cerut președintelui Timofti să-l demită pe șeful CNA, Viorel Chetraru. În zile numărate, PSRM și PCRM au depus o moțiune de cenzură contra guvernului. Dacă și PD va vota moțiunea, atunci lucrurile devin și mai clare.

Prima țintă – Filat, cea de a doua – ideea românească

Marele perdant în acest jos este Mihai Ghimpu. Pe de o parte, el avea suficiente motive să-i poarte pică lui Filat, mai ales după detronarea sa de la putere din 2013. Pe de altă parte, dacă ar fi votat împotriva ridicării imunității lui Filat, liberalii și-ar fi luat în cap tot electoratul, care i-ar fi acuzat de corupție. Astfel, Ghimpu a pus umărul la ceea ce mâine poate deveni o guvernare prorusă. E adevărat că liberalii ar fi putut să se abțină de la vot, dar probabil își asumaseră și ei unele obligațiuni față de regizorii spectacolului.

În consecință, PL este pe cale de a-și pierde electoratul, care s-ar putea împrăștia fragmentar pe la micile partiduțe de dreapta, lipsite de șanse de a accede în Parlament. Astfel, va avea de pierdut înainte de toate ideea românească și va avea de câștigat Dodon, Usatîi, Voronin și, fără îndoială, Rusia. Ce treabă are cu aceasta Partidul Democrat?

Cu cine se va alia PD?

Și ce va face PD, dacă la putere vor veni partidele de stânga? Va rămâne în opoziție? Puțin probabil. Sau se va alia cu Dodon, Usatîi și Voronin, cu care au mers umăr la umăr împotriva lui Filat? Dar și cine va alege șefulul statului, în 2016? Fără PLDM, democrații ar putea vota președintele doar cu o majoritate de stânga. Să-l aleagă, pe Voronin, de exemplu. Sau, de ce nu, pe Plahotniuc? „

Pentru salvarea națiunii”, de pildă, nu se exclude faptul că Dodon ar vota cu Plahotniuc, așa cum a făcut-o în 2012, când și-a dat votul pentru Nicolae Timofti. Mă gândesc că am putea să-i credem pe Renato Usatîi și Mark Tkaciuk, care spuneau că Dodon a primit pentru acel vot trei milioane de euro de la Vlad Filat. La fel cum n-aș crede că ex-premierul Vasile Tarlev minte, când afirmă că Dodon este gata să-și schimbe ideile în funcție de banii cu care este cumpărat. Se mai știe că Dodon, când era ministru al Economiei în Guvernul Grecianîi, l-a ajutat pe Plahotniuc să obțină bunuri ale statului la prețuri derizorii. Și că el a figurat și în cadrul unor dosare penale, care nu se știe de ce au fost clasate sau suspendate…

Eu nu-l apăr pe Filat. Nimeni nu crede că el este curat, dar ar fi bine să vedem cât de curați sunt cei care l-au băgat pe el la pușcărie și se pregătesc să ne guverneze țara.

Post-scriptum pentru Karlik. Dragul meu, eu îngheț! Port pe mine două perechi de ciorapi, două perechi de pantaloni, două pulovere și o geacă. Și s-a scumpit agentul termic… Sper că la tine e mai bine și-ți doresc să ai veșnic căldură alături.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *