Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

Editorial 26 Octombrie 2015, ora 06:35    Din editia print

Marime Font

Ce se ascunde după războiul contra lui Filat?

Vremuri tulburi se abat peste R. Moldova, chiar dacă evenimentele din ultima săptămână, de la Chișinău, ar putea trezi pentru un ochi miop doar bucurie. 

Încă niciodată, în istoria statului nostru, un politician aflat la guvernare nu s-a trezit peste noapte în pușcărie. Un ochi sănătos, însă, ar constata că niciodată, în istoria RM, niciun oficial nu a fost batjocorit în asemenea hal, ca Vlad Filat.

La început erau doi, dar a rămas numai unul...

De acord, avem o bombă detonată cu scopul de a uimi lumea, dar care în realitate i-a derutat pe cei mai mulți. Pe de o parte, oamenii triumfă că Filat e la pușcărie, iar pe de altă parte se întreabă nedumeriți de ce numai Filat? Să fie el capul tuturor relelor văzute și nevăzute din RM? De aceea, oricât de mult s-ar fi străduit organizatorii acestui spectacol să-și ascundă macazul, lumea pricepe că nu a asistat la o luptă adevărată, ci la o răfuială politică murdară. Dacă aș scrie o poveste despre acest joc, aș încheia-o așa: La început erau doi, dar a rămas numai unul…

Nu este cazul să sărim în apărarea lui Vlad Filat, pentru că nimeni nu crede în nevinovăția sa. Aceasta este treaba procurorilor. Noi, alegătorii de rând, ar fi bine să analizăm cronologia unor evenimente, care ne deschid cărțile, inclusiv în privința zilei de mâine.

Usatîi: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți!”

Se pare că arestul lui Filat de joia trecută a fost pregătit de cel puțin un an de zile. Pe 21 ianuarie 2015, Renato Usatîi anunța pe o rețea de socializare că în anul ce urmează va fi băgat la răcoare unul dintre „membrii biroului politic al Moldovei”, adică unul dintre capii țării. Usatîi și-a încheiat pledoaria, adresându-se către Vlad Plahotniuc: „Plahiș, nu dormi, că ai să îngheți! Dacă nu, am să-ți spun pe urmă…”. Aceste ultime două propoziții pline de mister i-au făcut pe mulți să creadă că actualul primar de Bălți se referă la arestul lui Plahotniuc. Se pare, însă, că acest mesaj nu avea alt scop decât să inducă lumea în eroare. Doar, fiți de acord, ce procuror sau oifițer CNA ar îndrăzni să-l priveze de libertate pe cel care îi conduce? În același timp, observatorii atenți nu puteau să nu sesizeze bucuria cu care Usatîi făcea acest anunț, fără să-și amintească că acesta a declarat în repetate rânduri că îl va băga neapărat la închisoare pe liderul PLDM.   


Amintim că Usatîi l-a consiliat pe premierul Filat, după care cei doi s-au certat la cuțite. Ulterior, edilul de la nord a continuat să-l atace nonstop pe Filat în majoritatea ieșirilor sale publice, inclusiv atunci când anunța fericit despre retragerea unor deputați din fracțiunea PLDM, dar  și când a scos lumea la protestul din fața Parlamentului. Bineînțeles, sporadic, Usatîi îl făcea cu ou și cu oțet și pe Plahotniuc, dar pe un ton mai distrat și mai lejer. Din punct de vedere tactic și strategic, el era obligat să procedeze astfel, căci altminteri, de-ar fi apărut în fața electoratului său ca apărător al lui Plahotniuc, și-ar fi șifonat rău de tot imaginea.

Protestele, ca preludiu pentru arestarea lui Filat

Pentru oricine este clar că nu Renato Usatîi conduce procurorii din RM, ci altcineva, iar profețiile sale din ianuarie despre arestul de joi demonstrează legătura sa strânsă cu acel altcineva, despre care gura târgului afirmă că s-ar numi Plahotniuc. De bine, de rău, după arestarea lui Filat, rolurile actorilor din acest spectacol încep să iasă la iveală. Acum se înțelege că protestele contra oligarhilor, organizate cu multă versă de către Dodon și Usatîi, au însemnat realmente anihilarea lui Vlad Filat. În el au țintit toate armele și la ușa sa a fost vărsat tot căcatul.

Să ne amintim că, inițial, Platforma DA a invitat moldovenii în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Despre Platformă se cunoaște că este sprijinită,  dacă nu stă chiar la cheremul lui Victor și Viorel Țopa. Despre aceștia se știe că se află în relații bune cu Filat, dar au un conflict pe muchie de cuțit cu Plahotniuc. Dodon și Usatîi au intervenit ulterior, cu protestele lor mult mai scandaloase și zgomotoase și, în consecință, în scurt timp, numărul protestatarilor din PMAN a scăzut simțitor. Ultimul protest de amploare anunțat de cei doi a fost pentru ziua de joi, când Filat a fost arestat. În acea zi, mulțimea condusă de Usatîi a blocat clădirea Parlamentului, îndemnând lumea să aștepte ieșirea lui Filat în cătușe. Astfel, primarul de Bălți a făcut imposibilă orice șansă de evadare a liderului PLDM din incinta Legislativului. Mai bine zis, de data aceasta, în loc să lupte cu oligarhii, el a lucrat deschis în favoarea regizorilor spectacolului de joi, care puțin probabil că ar fi mai puțin oligarhi decât arestatul... 

După aceasta, Usatîi a făcut publice câteva convorbiri telefonice între Vlad Filat și Ilan Shor și a plecat la Moscova, de unde rămâne să vedem dacă se va întoarce. Apropo de autodenunțul primarului de Orhei. Documentul pare a fi destul de credibil, însă încadrarea sa perfectă în acest scenariu trezește mari îndoieli în privința rolului lui Shor în războiul contra lui Filat. Cu atât mai mult, cu cât procurorii i-au acordat lui Shor protecție și el are calitatea de martor, fără să i se ceară deocamdată socoteală despre proveniența milioanelor cu care l-ar fi mituit pe liderul PLDM.

Șase actori și-au jucat perfect rolurile

Cu o zi înainte de ședința Parlamentului de joia trecută, liderii AIE-3 au convenit în privința demisiei procurorului general Corneliu Gurin. La începutul ședinței, însă, pe nepusă masă, Vladimir Voronin a solicitat retragerea imunității lui Filat, după care Mihai Ghimpu a vorbit despre lupta contra corupției. Puțin mai târziu, la tribuna Legislativului a ieșit Gurin care, în loc să-și dea demisia, a cerut ca Filat să fie deferit justiției... Astfel, despre arestarea lui Filat cunoșteau din timp cel puțin șase persoane: Usatîi, Dodon, Voronin, Ghimpu, Gurin și, firește, Plahotniuc. Fiecare a lucrat după un plan prestabilit, urmărind același scop.

Apoi Filat a fost arestat, iar premierul Valeriu Streleț a cerut președintelui Timofti să-l demită pe șeful CNA, Viorel Chetraru. În zile numărate, PSRM și PCRM au depus o moțiune de cenzură contra guvernului. Dacă și PD va vota moțiunea, atunci lucrurile devin și mai clare.

Prima țintă – Filat, cea de a doua – ideea românească

Marele perdant în acest jos este Mihai Ghimpu. Pe de o parte, el avea suficiente motive să-i poarte pică lui Filat, mai ales după detronarea sa de la putere din 2013. Pe de altă parte, dacă ar fi votat împotriva ridicării imunității lui Filat, liberalii și-ar fi luat în cap tot electoratul, care i-ar fi acuzat de corupție. Astfel, Ghimpu a pus umărul la ceea ce mâine poate deveni o guvernare prorusă. E adevărat că liberalii ar fi putut să se abțină de la vot, dar probabil își asumaseră și ei unele obligațiuni față de regizorii spectacolului.

În consecință, PL este pe cale de a-și pierde electoratul, care s-ar putea împrăștia fragmentar pe la micile partiduțe de dreapta, lipsite de șanse de a accede în Parlament. Astfel, va avea de pierdut înainte de toate ideea românească și va avea de câștigat Dodon, Usatîi, Voronin și, fără îndoială, Rusia. Ce treabă are cu aceasta Partidul Democrat?

Cu cine se va alia PD?

Și ce va face PD, dacă la putere vor veni partidele de stânga? Va rămâne în opoziție? Puțin probabil. Sau se va alia cu Dodon, Usatîi și Voronin, cu care au mers umăr la umăr împotriva lui Filat? Dar și cine va alege șefulul statului, în 2016? Fără PLDM, democrații ar putea vota președintele doar cu o majoritate de stânga. Să-l aleagă, pe Voronin, de exemplu. Sau, de ce nu, pe Plahotniuc? „

Pentru salvarea națiunii”, de pildă, nu se exclude faptul că Dodon ar vota cu Plahotniuc, așa cum a făcut-o în 2012, când și-a dat votul pentru Nicolae Timofti. Mă gândesc că am putea să-i credem pe Renato Usatîi și Mark Tkaciuk, care spuneau că Dodon a primit pentru acel vot trei milioane de euro de la Vlad Filat. La fel cum n-aș crede că ex-premierul Vasile Tarlev minte, când afirmă că Dodon este gata să-și schimbe ideile în funcție de banii cu care este cumpărat. Se mai știe că Dodon, când era ministru al Economiei în Guvernul Grecianîi, l-a ajutat pe Plahotniuc să obțină bunuri ale statului la prețuri derizorii. Și că el a figurat și în cadrul unor dosare penale, care nu se știe de ce au fost clasate sau suspendate…

Eu nu-l apăr pe Filat. Nimeni nu crede că el este curat, dar ar fi bine să vedem cât de curați sunt cei care l-au băgat pe el la pușcărie și se pregătesc să ne guverneze țara.

Post-scriptum pentru Karlik. Dragul meu, eu îngheț! Port pe mine două perechi de ciorapi, două perechi de pantaloni, două pulovere și o geacă. Și s-a scumpit agentul termic… Sper că la tine e mai bine și-ți doresc să ai veșnic căldură alături.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)