Social

Ce se întâmplă cu găgăuzii?

Vreau la început să aduc mulţumiri întregului colectiv al redacţiei pentru curajul şi profesionalismul de care aţi dat dovadă în elucidarea diferitelor probleme, fie ele de ordin politic, economic sau social. Bravo vouă! Nouă, cititorilor, ne place că aţi pus în capul mesei Măria sa Adevărul. Pentru asta aveţi respectul nostru, pentru asta ziarul TIMPUL se plasează pe primele locuri în agenda presei republicane. Îl citesc cu mare interes, fiindcă-mi ajută să simt suflul ţărişoarei noastre (căzute din cer) de aici, de la sud, de la un colţ de ţară.

Autorul acestor rânduri e român după tată şi găgăuz (turc) după mamă. Am scris turc, fiindcă bunelului meu nu-i plăcea când cineva îl numea „găgăuz”, deşi nu l-am auzit vreodată să vorbească turca. Chiar şi atunci când se întâlnea cu fratele său vorbeau româneşte.

Că UTA Gagauz-Yeri e socotită de unii lideri de la Comrat buricul pământului ştie toată lumea. Declaraţiile deocheate din ultimul timp demonstrează că ei încalcă nu numai legile statului în care trăiesc, dar şi bunul-simţ. Conducătorii ţării noastre văd, aud, dar totul le trece pe lângă urechi. Vorba ţăranului – „o fac pe mortul în păpuşoi”. Cei de la guvernare nu le fac măcar din deget, nu le spun: „Măi fraţilor, ia lăsaţi-o mai moale”. Dimpotrivă, ştiind slăbiciunea conducerii centrale, ei continuă să-şi facă mendrele cum le place, mai exact, cum îi dirijează cei din Rusia. Mulţi consideră că de fapt Chişinăul oficial ar trebui să le administreze lui Formuzal şi Dudoglo câte o sfârlă bună în frunte ca să-i readucă la normalitate şi să poată judeca normal. Găgăuzii noştri nu-i prea iau în serios şi autoritatea lor a scăzut mult. Oamenii îşi dau seama că drumul apucat de liderii locali nu duce nicăieri, iar situaţia economică şi socială cere soluţionarea tuturor problemelor.
Agricultura, ramura principală, alunecă în jos, mii de hectare de pământ sunt părăsite. Exodul populaţiei spre Turcia şi Rusia creşte. Probleme sunt multe, dar ei îi deranjează limba de stat, învinuind conducerea ţării de românizare.

Trăind în această ţară, vă pot spune că nu limba română, pe care majoritatea găgăuzilor o cunosc şi o vorbesc, e cauza tuturor relelor, pur şi simplu ea necesită mai multă atenţie din partea ministerelor respective. Mulţi găgăuzi îşi dau copiii la şcolile româneşti. La fel şi bulgarii. După absolvire, copiii îşi continuă studiile la instituţiile de învăţământ superior din Moldova sau din România. Mulţi găgăuzi dispun de paşapoarte româneşti şi au afaceri economice în ţările din Uniunea Europeană.

Poporul găgăuz (numai nu unii lideri) înţelege că însuşirea limbii române le va ajuta copiilor lor să-şi continue studiile în instituţiile din RM şi după absolvire le va ajuta să se integreze în diferite sectoare ale economiei ţării noastre. Necunoaşterea limbii de stat le pune o barieră în cunoaşterea valorilor noastre naţionale. E clar că vina o poartă conducerea de la Comrat şi de la Chişinău. Poporul găgăuz, alături de români, bulgari doreşte să trăiască, să muncească, să înveţe în linişte. Doar atâta timp cât liderii de la Comrat vor continua să spele creierii populaţiei din zonă vor depune flori la monumentul lui Lenin şi la monumentul lui Rumeanţev, generalul rus care a ocupat Basarabia la 1806, atâta timp cât vor atârna pancarte cu chemări pentru limba rusă ca limbă de stat în ţara noastră, un viitor bun şi linişte nu se prevede. În Vulcăneşti nu veţi întâlni nicio stradă ce va purta numele legat de paliul natal. Toate poartă denumiri ruseşti, începând cu Kutuzov, Suvorov, Lenin, P. Morozov etc. La intrare în policlinică unde medicii sunt majoritatea români e scris în limba rusă. Multă lume întreabă de ce organele centrale nu se implică. Oare organele respective fiind răspunzătoare de ordine, securitatea statului şi respectarea legilor în statul nostru nu trebuie să se implice? Atunci pentru ce mai sunt ele?

Ieşirea din situaţie este una – Parlamentul ar trebui să revadă Legea cu privire al autonomia găgăuză. Motive sunt multe.

Cred că TIMPUL ar trebui să oglindească pe paginile sale situaţia din zonă şi sper ca în viitorul apropiat voi citi continuarea cu titlul „Românizarea românilor!” sau rusificarea găgăuzilor.

Cu respect,
I. Dobrogeanu
Vulcăneşti

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *