Editorial

Ce se întâmplă cu Mihai Ghimpu şi cu PL ?

Suspiciunile că M. Ghimpu ar juca la două capete de masă au apărut mai înainte, când acesta s-a întâlnit, în cadrul unor negocieri separate, cu liderii PD – Lupu, Plahotniuc şi Diacov. Apropo, presa aşa şi nu a mai putut afla ce s-a discutat la respectiva întâlnire. Nu se ştie nimic nici despre conţinutul discuţiilor din cadrul celei de-a doua întâlniri separate dintre Ghimpu şi liderii PD. Şi pentru că cerinţa ultimativă a liberalilor a apărut tocmai după această de-a doua întâlnire separată, speculaţiile de tot felul au căpătat o anumită motivaţie. Astfel, s-a ajuns până acolo încât unii comentatori se întreabă dacă nu cumva comportamentul de ultimă oră al lui Ghimpu ar fi o urmare a întâlnirii pe care acesta a avut-o cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin. Amintesc cititorului că acesta, poposind la Chişinău, s-a întâlnit cu Ghimpu, Lupu, Plahotniuc, dar a refuzat să se întâlnească şi cu Filat. Aluziile că Ghimpu s-ar fi „vândut” cuiva devin tot mai străvezii – a se vedea informaţiile şi zvonurile despre noua sa limuzină superbă de zeci de mii de euro, noul costum de mii de euro, cravata italiană, cămaşa tot italiană, butonierele englezeşti şi ceasul elveţian… – toate apărute în ultima săptămână. Ei bine, am putea să nu dăm atenţie acestor zvonuri, ceva însă se întâmplă cu Ghimpu şi cu PL.

Jocul politic pe care-l face liderul PL în ultimul timp e cu totul de neînţeles. Personal, nu cred că Ghimpu ar fi „discutat ceva secret” cu Narîşkin; nu-s de acord nici cu speculaţiile lansate pe blogul Vitaliei Pavlicenco, despre aceea că PL, având în conducerea sa „persoane conectate cu Lucinschi şi cu PD”, a devenit „un satelit indirect al intereselor Moscovei”, fiind plasat „pe orbita a doua, de rezervă, a Kremlinului”… Iată că am ajuns s-o auzim şi pe aceasta – Ghimpu, perceput până mai ieri drept cel mai înfocat oponent al Rusiei imperialiste, este declarat omul „de pe orbita a doua, de rezervă, a Kremlinului” sau, cum am citit undeva, „Roşca nr. 2”. Aceste etichetări, chiar fiind nedrepte şi absurde, nu fac bine imaginii PL, mai ales dacă ne gândim că vin alegerile locale, iar politicianul nr. 2 din PL, Dorin Chirtoacă, aspiră la un nou mandat de primar general al Chişinăului.

Jocul pe care-l face Ghimpu în contextul creării unei alianţe necomuniste este nu doar periculos, ci şi absurd. Eu aşa şi nu înţeleg de ce-i trebuie PL-ului un „organ de forţă” – Internele, Procuratura sau Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei? Dacă e să judecăm lucrurile în perspectiva viitoarelor alegeri locale, atunci, în mod logic, Ghimpu ar trebui să opteze, de exemplu, pentru Ministerul Educaţiei – acest minister îi este şi mai aproape, dar şi voturi îi poate aduce. De ce-i trebuie Poliţia şi Procuratura? Poate, pentru a le „pune la treabă” în Chişinău, să-i dea „o mână de ajutor” lui Chirtoacă? Dacă-i aşa, e grav de tot…

Oricum ai suci-o, comportamentul din ultimul timp al lui Ghimpu îi nelinişteşte pe mulţi. Întâlnirile separate avute cu liderii PD, poziţia agresivă adoptată în cadrul negocierilor – poziţie care îl favorizează doar pe Voronin şi blochează perspectiva constituirii unei alianţe de guvernare proeuropene – îi face pe tot mai mulţi oameni să se întrebe: ce se întâmplă cu Mihai Ghimpu, şi cine e adevăratul lider al PL?..
Eu nu aş merge atât de departe, acuzându-l pe Ghimpu de „trădare” şi-mi explic comportamentul lui prin lucruri mai pământeşti – ranchiună, invidie, oboseală, nervi, naivitate… Să fim înţelegători, Ghimpu traversează o stare psihologică complicată: el înţelege că a pierdut alegerile (a luat cu trei mandate mai puţin decât anul trecut – apropo, anume aceste mandate nu ajung pentru a alege preşedintele republicii!); despărţirea de cele două funcţii supreme şi de gărzile de corp îşi spune şi ea cuvântul, dovadă că le-a dat pe toate pe una şi a făcut un chef cu amicii de partid în vila prezidenţială de la Condriţa. Să sperăm însă că toate acestea vor trece şi că M. Ghimpu e liber în acţiunile sale, e responsabil şi are discernământ politic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *