Editorial

Ce se întâmplă cu Transnistria după apropierea ruso-ucraineană?

 Întrebarea cea mai importantă se referă la viitorul statut al Transnistriei, dacă şi după ce Rusia va ajunge la un acord cu Ucraina. Întâlnirea recentă dintre miniştrii de Externe Lavrov şi Kojara a dezlănţuit mai multe speculaţii de presă. La Moscova, ziarul „Pravda” tună şi fulgeră împotriva occidentalilor spunând că apropierea ruso-ucraineană constituie un şoc pentru liderii europeni şi americani. Nimic surprinzător aici, era de aşteptat această atitudine din partea publicației „Pravda”, care afirmă că Ucraina va intra curând în spaţiul vamal comun coordonat de la Moscova. „Vocea Rusiei” aminteşte că perspectivele Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană sunt foarte îndepărtate, în vreme ce oferta Moscovei este pe masă, cu perspective imediate. Politică înaltă, mai bine zis geopolitică: veşnica alegere pe care trebuie să o facă Ucraina între Est şi Vest. La Cernăuţi lucrurile nu au fost foarte limpezi: Lavrov a avut parte de manifestaţii de simpatie care au cerut şi o vizită din partea lui Putin, dar şi de manifestaţii de respingere din partea partidului naţionalist „Svoboda”. Acum totul depinde de preşedintele ucrainean Ianukovici şi dacă acesta este în stare să găsească un echilibru convenabil pentru acest parcurs de apropiere de Moscova – şi dacă va fi în stare să renunţe în favoarea „Gazprom”-ului la conductele ce traversează Ucraina.

Comunicatul oficial şi conferinţa de presă de după întâlnirea de la Cernăuţi se referă la Transnistria în termenii diplomaţiei general acceptate. Kievul va prelua preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa şi va „acorda o mai mare atenţie aşa-numitelor conflicte îngheţate", după cum a spus ministrul Kojara. În acelaşi ton a fost amintită întrunirea formatului de negocieri „5+2” din luna februarie de la Lvov, vizita lui Kojara la Chişinău în calitate de ministru de Externe al ţării care deţine preşedinţia OSCE, nimic deosebit, totul normal ca şi până acum.

Doar că în publicaţia ucraineană „Korrespondent” au apărut câteva detalii practice asupra viziunii ucrainene faţă de Transnistria. Conform acestei publicaţii, Lavrov şi Kojara au discutat la Cernăuţi despre un plan mai vechi avansat de Grigore Mărăcuţă prin care se prevede crearea unui spaţiu economic comun Transnistria-Odesa. Publicaţia ucraineană nu se ascunde după cireş şi spune lucrurilor pe nume: o integrare a Transnistriei într-un spaţiu economic comun cu regiunea Odesa ar însemna revenirea regiunii transnistrene la Ucraina. Surse oficiale ar fi declarat pentru „Korrespondent” că tot acest plan depinde de poziţia Guvernului Republicii Moldova. Cât de fezabil este acest plan şi cât de corect este faţă de istoria schimburilor teritoriale dintre Ucraina şi R. Moldova reprezintă chestiuni care merită tratate mult mai pe larg decât în câteva propoziţii. Până una-alta, nu ne rămâne decât să constatăm că preşedintele Traian Băsescu ar putea să aibă o agendă de discuţii extrem de încărcată pentru vizita de la Chişinău din 1 februarie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *