Actualitate

Ce se întâmplă dacă utilizezi smartphonul înainte de culcare

Probabil vei spune, ei bine de mâncat se spun atâtea, aerul pe care-l respirăm și apa pe care o bem, nu-s bune, acum nici cu prietenii n-am voie să stau de vorbă înainte de a mă băga la somn?

Cei de la businessinsider.com au postat un filmuleț despre cât de rău ne face acest obicei de a ne fixa privirea pe ecranul telefonului înainte de a adormi. În acest video, Dr. Dan Siegel, profesor universitar de psihiatrie la UCLA School of Medicine amintește despre lucrurile dăunătoare la care te supui în fiecare noapte, utilizând telefonul mobil.

Întârzierea somnului
Potrivit dr. Siegel, atunci când stai seara cu ochii pe ecranul dispozitivului mobil, lumina acestuia le transmite ochilor un flux de fotoni „anunțând“ creierul că încă nu a sosit ora de somn și că mai poți pierde destul timp accesând tot felul de site-uri. Practic creierul primește un semnal că nu e momentul să secrete melatonina pentru a îți conferi o stare potrivită pentru a adormi. (Melatonina e un hormon care are un rol complex in organism, iar unul dintre rolurile sale este de a regla ceasul biologic.)

Este important să dormim minimum 7-9 ore pe noapte, iar dacă tu în fiecare seara nu te culci înainte de a sta câteva ore accesând internetul pe mobil, te vei culca din ce în ce mai târziu, astfel vei avea mai puține ore de somn pe noapte.

La ce ne ajută somnul
Cercetătorii explică faptul că, un somn de 7-9 ore pe noapte face ca neuronii tăi activi să se odihnească și de asemenea, acesta susţine celulele gliale care au rolul de susţinere a neuronilor, de hrănire a acestora și de transmitere a influxului nervos. Celulele gliale, numite și nevroglice, au un rol deosebit în eliminarea neurotoxinelor care s-au construit în creier pe parcursul zilei. Dacă tu nu vei dormi suficient, aceste celule nu-și vor putea duce la bun sfârșit treaba, și te vei trezi cu un deficit de memorie și atenție, notează sciencealert.com. De asemenea, pentru că vei dormi foarte puțin, metabolismul va avea de suferit. A doua zi când vei merge la serviciu te vei simți obosit și nu te vei putea concentra. Nici energie nu prea o să mai ai.

clicksanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *