Sănătate

Ce şi cum mâncăm toamna

 Atunci când sunt consumate în salate crude sau sub formă de suc natural, fructele şi legumele au un puternic efect antioxidant.

Datorită conţinutului foarte bogat în fibre, ele au un rol important de curăţare a deşeurilor rămase după digestie de-a lungul tractului intestinal. Conţinutul lor în clorofilă oferă organismului protecţie împotriva cancerului, neutralizează toxinele şi curăţă fluidele vitale din organism. Uşor şi complet digerabile, legumele proaspete pot fi combinate atât cu carnea, cât şi cu făinoasele.

Varza, conopida, broccoli şi varza de Bruxelles, roşiile, morcovii au un puternic efect protector asupra mucoaselor, în special al sistemelor respirator şi digestiv, fiind prin aceasta adevăraţi paznici ai acestor organe împotriva cancerului, a ulcerelor sau a diverselor infecții. Bogate în nutrienţi antioxidanţi ca beta-carotenul, vitamina C sau seleniul, aceste legume protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.

Hreanul a fost întotdeauna remarcat pentru proprietăţile sale digestive, în special în bucătăria balcanică. Se spune chiar că însuşi Confucius îl utiliza la fiecare masă. Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus din tractul digestiv. Dar probabil că cel mai benefic dintre toate este usturoiul, cel care a fost utilizat de mii de ani în întreaga lume, nu numai pentru efectele sale culinare atât de apreciate, dar mai ales pentru bine cunoscutele sale calităţi curative.

Usturoiul de asemenea posedă următoarele proprietăţi: inhibă tumorile, îmbunătăţeşte activitatea globulelor albe, măreşte producţia de anticorpi, distruge ciuperci şi fungi precum candida. Usturoiul nu este doar cel mai puternic întăritor natural al sistemului imunitar, el este apreciat şi ca un puternic tonifiant sexual.

Strugurii roşii, merele, prunele, grapefruitul roz conţin o substanţă fitochimică numită licopen. Prezent în cantităţi mai mari în aceste fructe delicioase, licopenul are efecte pozitive în profilaxia şi tratamentul diverselor formaţiuni neoplazice (cancerul de plămân şi de prostată).

Antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari (cheagurilor de sânge). Antocianinele par să ajute, de asemenea, şi la oprirea dezvoltării formaţiunilor maligne. Aşadar, prin simpla savurare a acestor alimente cu mare densitate nutritivă avem toate şansele să obţinem o formă excelentă, un sistem imunitar funcţional şi o siluetă superbă şi mai ales pregătită pentru iarnă.

Dacă pieţele sunt pline şi ne îndeamnă sub toate formele să alegem produse sănătoase pentru organism, de ce să nu dăm o fugă la piaţă şi să ne întoarcem cu sacoşa plină de sănătate? Asta ca să nu mai spun cât de mulţumiţi ar trebui să fie cei care nu au decât să facă un drum în grădină şi să plece cu o mână de sănătate…

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *