Ultima oră

Ce spun doi piloţi americani despre elicopterul care va fi fabricat în România

Del E. Livingston şi-a început cariera de pilot de elicopter în 1968, în războiul din Vietnam. Era epoca de glorie a bătrânelor Huey (Bell UH-1 Iroquois), iar Livingston era pilot de elicopter de evacuare medicală.

Era o altă epocă în materie de tehnologie a elicopterelor spre comparaţie cu cea actuală.

"Un elicoper de acum, cum este H215, este mult mai uşor de pilotat. Concepţia elicopterului este excepţională, este ca o maşină nouă", a spus Livingston, pentru News.ro.

Fostul pilot din războiul din Vietnam, cu o lungă carieră ulterioară în sectorul aeronautic militar şi civil din Statele Unite, este acum vicepreşedinte al American Eurocopter Corporation şi cunoaşte bine toate elicopterele americane şi europene intrate pe piaţă în ultimele decenii.

Pilotul veteran ştie care sunt puntele forte ale modelului H215, care şi-a făcut deja intrarea pe piaţa americană.

"H215 este o continuare a conceptului Puma, au continuat în permanenţă să-l îmbunătăţească. Pentru un pilot, este foarte uşor de operat, pare, de fapt, un model mult mai mic, deşi este un elicopter mare. Şi oferă siguranţă, ceea ce este foarte important", a explicat Livingston.

Pilotul american a testat recent modelul H215 în condiţii dificile de operare, în America de Sud, pe un traseu prin Chile, Peru, Ecuador şi Bolivia.

"În 140 de ore de zbor nu am avut nicio problemă. Elicopterul are un avantaj legat de mentenanţă, pentru că aceasta nu consumă timp. Pentru un pilot, senzaţia este că este foarte robust şi foarte bine construit", a mai spus Livingston.

Un alt pilot american cu experienţă care a zburat la comanda unui H215 este Brian Neuhoff, manager certified training al subsidiarei Airbus Helicopters din Grand Prairie, Texas.

"Prima impresie: uşurinţă de manevrare şi putere. Este o capodoperă de elicopter, foarte stabil şi cu multă putere, foartă multă putere, şi este o plăcere să îl pilotezi", a spus Neuhoff, pentru News.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *