Actualitate

Ce spun experţi despre vizita lui Nicolae Timofti la Comrat

Sergiu Musteaţă, decanul facultăţii de istorie a Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, consideră binevenită vizita şefului statului la Comrat. „Este un gest diplomatic că Nicolae Timofti a vizitat o şcoală din autonomia găgăuză şi a asistat la ultimul sunet. Vizita de astăzi este un pas înainte. Dialogul ar trebui să înceapă de la educaţie. Sper că în autonomia găgăuză va fi deschis un liceu cu predare în limba găgăuză”, a spus profesorul universitar.

Analistul media, Cristian Tabără, a făcut o referinţă la fostul rege al României Carol al doilea, care a ordonat ca „nici un găgăuz să nu moară cumva de foame”. „Încă de atunci se lua în considerare sensibilitatea acestei regiuni. Vizita lui Timofti este foarte necesară. În general, oficialii moldoveni ar trebui să efectueze câte o vizită la fiecare două săptămâni în localităţile problematice”, a declarat Tabără.

Istoricul Anatol Petrenco a declarat că este regretabil faptul că în autonomia găgăuză nu există nici o şcoală în limba găgăuză. „Este bine că IrinaVlah a vorbit în limba română. Este regretabil faptul că în Găgăuzia, care în primul rând a fost formată ca o autonomie culturală, nu există o şcoală în limba maternă. De asemenea, ar trebui să fie deschise şi şcoli cu predare în limba română. Ar trebui să se implice şi România. Chişinăul n-a avut un program pentru cultura găgăuză. Chişinăul trebuie să lichideze acest neajuns”, a declarat Petrenco.

Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia a fost creată în anul 1994. Legislaţia prevede utilizarea pe teritoriul autonomiei a trei limbi oficiale: româna, găgăuza şi rusa. Cea mai frecvent folosită în spaţiul public este limba rusă. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *