Actualitate

Ce spun oncologii moldoveni despre cazul lui Viorel Mardare

În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „Vocea Basarabiei”, Angela Mardare, sora regizorului, a menţionat că Viorel a făcut tot felul de investigații medicale încă din luna ianuarie a acestui an. Astfel, au trecut luni întregi, în care starea de sănătate a lui Viorel s-a înrăutățit, iar cancerul s-a extins și la alte organe. „Nu vreau să blamez sistemul nostru medical. Avem medici buni, dar fiecare în domeniul lui. Viorel a făcut foarte multe investigații. Îl tratau de pneumonie, de rinichi, dar nimeni nu și-a pus întrebarea de ce a apărut pata și acolo, și acolo, și acolo. Au trecut mai multe luni în care se putea acționa. Din păcate, între timp au apărut metastazele, pentru că în luna iunie, la o sonografie, nu erau afectați rinichii și nici ficatul”, spunea Angela Mardare.

Medicii Institutului Oncologic afirmă că au stabilit diagnosticul

Sora lui Viorel a adăugat ulterior într-o postare pe Facebook: „Da, sistemul nostru de diagnosticare este imperfect, deși, să recunoaștem, medici buni avem în toate domeniile și am avut noroc să cunoaștem foarte mulți specialiști de excepție – plecăciuni domniilor voastre pentru ajutor și implicare! Însă nu avem o școală de „puzzle-iști", așa aș numi eu un atare doctor din cei întâlniți, spre exemplu, la Viena. Un „puzzle-ist" poate din rezultatele analizelor, investigațiilor și testelor să unească puzzle-ul și să zică ce boală are omul. Și asociază astfel de simptome cum ar fi: culoarea pielii, cearcăne, poziția corpului, vocea…”.

Familia regizorului susţine că întreaga istorie despre cum și cât a umblat Viorel pe la specialiștii din țară, în căutarea diagnosticului corect, o vom auzi mai târziu. TIMPUL însă a încercat să afle de la medici care au fost opiniile lor despre starea de sănătate a lui Viorel Mardare. Astfel, am aflat că regizorul a fost internat o perioadă de timp la Spitalul nr. 3 din Chișinău și i s-a administrat un tratament împotriva pneumoniei. În urma unor tomografii computerizate, radiograme și alte investigații, a fost direcționat la Institutul Oncologic. Medicii de acolo spun că au stabilit diagnosticul de tumoare la plămâni. Potrivit acestora, a urmat o procedură de bronhoscopie, pentru a determina geneza tumorii. Rezultatul analizei nu a fost însă concludent și, din acest motiv, procedura trebuia să fie repetată. Între timp, regizorul a ajuns la clinica din Germania.

„Un borcănaș de medicamente costă cât o mașină!”

În cadrul unei intervenții telefonice la acelaşi post de televiziune, Viorel Mardare a subliniat că medicii din R. Moldova „nu sunt mai răi” sau mai puțin profesioniști decât cei din Europa. Cu toate acestea, regizorul a spus că a plecat la tratament în Austria, pentru că „noi nu suntem echipați și integrați în medicina europeană contemporană, suntem la periferie”. Printre altele, Viorel a glumit în stilul lui caracteristic, zicând că „20 de miligrame de medicament costă cât un artefact adus de pe Lună sau de pe Marte”. „Trăim într-o lume în care medicamentele sunt foarte scumpe și, sincer vorbind, acest lucru mă depășește. De ce în secolul nostru ar exista medicamente scumpe? Un borcănaș de medicamente costă cât o mașină!”, a menționat Viorel Mardare.

Pacientul trebuie abordat multidisciplinar

Adenocarcinomul, maladia cu care a fost diagnosticat Viorel Mardare de către medicii din Munchen, este o formă de cancer depistată frecvent. Totuși, formele în care se manifestă boala sunt diferite. „Pentru stabilirea exactă a diagnosticului și aprecierea unui tablou clinic veridic, dosarul medical al pacientului este abordat multidisciplinar, privind atât accesul la servicii medicale, cât și tratamentul acestuia”, afirmă Veronica Ciobanu, vicedirectoarea Centrului Consultativ Diagnostic din cadrul Institutului Oncologic.

Specialista mai spune că unii pacienți aleg să părăsească hotarele R. Moldova și să accepte tratamente costisitoare, propuse de alte instituții medicale din domeniu. „Odată reveniți, acești pacienți sunt luați la evidență medicală de către instituția de profil, unde realizează cu stupoare că același tratament putea fi administrat și de către noi, Institutul Oncologic, în baza poliței medicale. Cu toate acestea, e dreptul pacientului de a alege țara, instituția medicală, investigațiile, diagnosticul, precum și tratamentul de cancer”, susţine Veronica Ciobanu.

La rândul său, Nicolae Ghidirim, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar la Catedra Oncologie a USMF „Nicolae Testemițanu”, spune că cel mai dificil de diagnosticat este cancerul organelor interne, în special a tractului digestiv. „Același cancer pulmonar, manifestându-se clinico-radiologic, de multe ori este doar o mască a altor patologii bronho-pulmonare. Sunt cazuri când chirurgul, în timpul operației, macroscopic (vizual), determină că este vorba de un cancer, în special pancreatic, și prelevă material tumoral pentru examinarea microscopică. Cu toate că macroscopic nu sunt dubii că este vorba despre un cancer pancreatic, microscopic nu-l putem confirma”, precizează Nicolae Ghidirim, care este şi conducător științific al Departamentului Chirurgie gastrică și toracică din cadrul Institutului Oncologic.

Cancerul se ascunde în spatele altor maladii

„Nu este vina nimănui, așa evoluează și se manifestă acest tip de cancer. Chiar și histopatologia poate să nu ofere un rezultat concludent și să nu confirme diagnosticul. Aceste cazuri trebuie discutate. Nu putem spune că a fost incompetent un specialist sau altul”, consideră profesorul universitar. „Trebuie să spun că singurul lucru de care nu dispunem în Institutul Oncologic din republică este o secție chirurgicală de transplant al măduvei osoase. În rest, avem absolut tot arsenalul. Nu avem caz unde să nu știm sau să nu avem cu ce trata, cu excepția cazurilor când este necesar transplantul medular”, menționează Nicolae Ghidirim.

Medicii noştri spun că stabilirea unui diagnostic reprezintă uneori un proces mai îndelungat, întrucât modul în care se manifestă un cancer este diferit și câteodată se poate ascunde în spatele altor simptome decât cele tipice. Oricum, la clinica din Munchen, unde Viorel Mardare s-a adresat în cele din urmă, diagnosticul i-a fost stabilit în numai două zile. Apropiații săi au mai anunţat că, la clinica din Viena, unde regizorul se tratează în prezent, acesta face chimioterapie și imunoterapie.

„Onomastica lui Viorel”

Duminică, 7 octombrie, Viorel Mardare va împlini 37 de ani. În acest context, prietenii și familia sa invită toată lumea la „Onomastica lui Viorel”, un eveniment la care se vor întâmpla lucruri frumoase și, cel mai important, utile pentru prietenul nostru.

Astfel, pe 10 octombrie, la ora 19:00, în sala Imaginarium de la Tekwill (str. Studenților 9/11, UTM) se va desfășura un eveniment de caritate. În cadrul evenimentului, vor putea fi licitate textele lui Viorel, scrise de-a lungul anilor, cu semnătura lui (la propriu și la figurat). Vor fi scoase la licitație și cinci vinuri rare din colecțiile unor producători autohtoni sau colecții personale ale unor amatori de vin. Vizitatorii vor putea să-și cumpere hanorace cu expresiile regizorului inscripționate pe ele. Totodată, vor fi proiectate operele semnate de Viorel care s-au bucurat de mare succes în țară și peste hotare. Vor putea fi făcute și donații la fața locului. Oamenii vor lăsa mesaje de susținere, care vor ajunge cu siguranță la Viorel. Evenimentul va fi însuflețit de muzica trupei „Snails”.

Amintim că, după prima fază a campaniei de strângere de fonduri pentru însănătoșirea lui Viorel Mardare, s-au adunat 129.000 de euro. Recent, familia regizorului a anunțat că medicii de la Viena au fost nevoiți să modifice tratamentul. Astfel, mai este nevoie de o sumă de aproximativ 60.000 de euro. Donațiile online pot fi făcute pe platforma gofundme.com, iar pentru transferuri bancare în R. Moldova, puteți utiliza următoarele date:

În MDL:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
Bank Code: AGRNMD2X
Beneficiary fiscal code: 0981106021176
Beneficiary: Mardari Viorel
IBAN: MD25AG000000022593453241
Fiscal Code: 1002600003778
În EUR:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD89AG000000022593453253

În USD:
BC „MOLDOVA AGROINDBANK” SA
BRANCH CODE: AGRNMD2X
SWIFT: AGRNMD2X
Telex: 163263 AGRO MD
BENEFICIARY: Mardari Viorel
IBAN: MD94AG000000022593453260

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *