Actualitate

Ce spun secreţiile nazale despre sănătatea copilului tău

Cât mucus nazal e normal? Când este prea mult? Ce culoare trebuie să aibă secreţiile nazale în mod normal? Ce înseamnă dacă sunt galbene? Dar verzi? Secreţiile nazale ale copilului pot fi un bun indicator al stării sale de sănătate. Iată ce spun secreţiile nazale despre sănătatea copilului tău.

În primele zile după naştere, vei observa că bebeluşul strănută destul de des şi poate avea secreţii în nas, însă acest lucru nu înseamnă că a răcit, ci este o adaptare normală la viaţa extraterină – nou-născutul elimină lichidul amniotic şi secreţiile care i-au ocupat aparatul respirator în perioada intrauterină.

În funcţie de tipul de mucus secretat de nasul copilului îţi poţi da seama care este problema. Iată ce spun secreţiile nazale despre sănătatea celui mic:

Secreţiile nazale limpezi şi subţiri, lichide indică o răceală, gripă sau alergie

Secreţiile nazale vâscoase, galbene sau verzi indică o infecţie bacteriană

Secreţiile nazale cu urme de sânge pot fi provocate de suflatul/aspirarea agresvă a nasului sau de uscarea excesivă a membranelor nazale

Secreţiile nazale vâscoase, cu tente verzui, cu miros puternic, de la nivelul unei singure nări, indică prezenţa unui obiect străin în nasul copilului

Secreţiile nazale apoase apărute în urma unei lovituri la cap pot indica scurgerea lichidului cefalorahidian

Secreţiile nazale abundente care stagnează în nas pot ajunge în trompa lui Eustachio (canalul care face legătura între nas şi ureche) şi se pot infecta, cauzând otita medie. De aceea, nu ignora igiena nasului atunci când ea se impune. Infecţiile urechii medii sunt frecvente în rândul copiilor, deoarece trompa lui Eustachio nu este dezvoltată în totalitate, iar drenarea secreţiilor din ureche este deseori incompletă.

Secreţiile postnazale (mucusul în exces se scurge în spatele nasului, de-a lungul faringelui) generează tuse persistentă, expectoraţie abundentă (mai ales noaptea).

Secreţiile postnazale însoţite de congestie respiratorie, mucus vâscos, febră, presiune la nivelul nasului şi feţei, pot indica o sinuzită prelungită.

Secreţiile nazale apoase, însoţite de mâncărimi ale ochilor, nasului, cerului gurii şi lăcrimare, pot indica o rinită alergică sau expunerea la agenţi iritanţi din mediu (polenul, fumul de ţigară etc.).

Secreţiile postnazale permanente, care se agravează odată cu expunerea la umezeală, stres emoţional sau diferenţe de temperatură, poate indica o rinită vasomotorie.

Sursa: Baby.unica.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *