Actualitate

Ce spune culoarea ochilor despre sănătatea ta

Ochii şi cantitatea de zahăr din sânge
Un studiu realizat la nivel european în 2011 a scos la iveală faptul că persoanele cu ochi albaştri şi piele deschisă la culoare sunt mai predispuse la a face diabet de tip I, decât cele cu ochi şi piele închise la culoare.

Pierderile de auz
Studiile arată că într-un mediu cu zgomote puternice, oamenii cu ochi căprui au o pierdere mai mică a auzului decât persoanele ale căror ochi au o nuanţă albastră. Se crede că acest lucru se întâmplă deoarece oamenii cu ochi maro au mai multă melanină (pigmentul care dă culoarea pielii, a părului şi a ochilor) în ochi şi în urechi, nu doar în piele. Acest lucru le oferă o protecţie mai mare când nivelul zgomotului creşte.

Dependenţa de alcool
Nu doar că eşti mai predispus la consumul de alcool, dacă ai ochi albaştri, dar, conform unui studiu din 2015, eşti şi mult mai dispus să dezvolţi dependenţă.

Culoarea ochilor şi riscul de endometrioză
Endometrioza este boala provocată de ţesutul care creşte de obicei în interiorul uterului şi care ajunge să se dezvolte în afara acestuia. Când invadează organe precum vezica urinară şi intestinul, se numeşte endometrioză profund infiltrată. Femeile care suferă de această afecţiune au ochi albaştri mai mult decât orice altă culoare. Experţii cred că genele care controlează culoarea ochilor se pot conecta la cele care provoacă acest tip de endometrioză.

Răspunsul la psihoterapie
Culoarea ochilor poate juca un rol în ce fel de terapie comportamentală funcţionează cel mai bine pentru tine. Persoanele cu ochi închişi la culoare răspund mai bine la scheme de tratament fixe, cu etape bine stabilite, în timp ce oamenii cu ochii deschişi la culoare au mai multe şanse să răspundă la un program care produce schimbări, în ritmul lor.

Culoarea ochilor şi vitiligo
Dacă ai ochi albaştri, este mai puţin probabil să suferi de această afecţiune care produce decolorarea pielii pe anumite zone din corp. Experţii cred că s-ar putea datora faptului că unele dintre genele care dau culoarea ochilor albaştri scad riscul de a face această afecţiune.

Culoare ochilor şi riscul de cataractă
Un studiu australian recent a arătat că persoanele cu ochi căprui au un risc de două ori mai mare de a face cataractă decât persoanele care au ochii de alte culori.

Culoarea ochilor şi abilităţile sportive
În sporturi în care viteza de reacţie este vitală, precum box sau cele care necesită lovirea unei mingi – cei cu ochi căprui sunt mai predispuşi să strălucească. Dar dacă sportul practicat necesită o doză mare de control, precum în cazul bowlingului sau al golfului, rezultate remarcabile obţin, de obicei, persoanele cu ochi albaştri.

Toleranţa la durere
Studierea femeilor în timpul travaliului a ajutat oamenii de ştiinţă să afle ce poate spune culoarea ochilor despre nivelul de durere la care acestea rezistă. Teoria lor, care a fost confirmată, spune că femeile cu ochi de culoare închisă au un prag mai scăzut al nivelului toleranţei la durere şi sunt ult mai predispuse să facă depresii din cauza durerii fizice.

Culoarea ochilor şi riscul de cancer
Ai ochi albaştri, verzi sau gri? Eşti mai expus decât persoanele cu ochi închişi la culoare să dezvolţi o formă de cancer de ochi, numit melanom uveal. Totuşi, nu este cazul să îţi faci foarte multe griji, deoarece este o formă destul de rară de cancer, doar 2500 de americani sunt diagnosticaţi cu ea, spre exemplu.

Sursa: csid.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *