Internațional

Ce spunea John F. Kennedy despre un război nuclear cu Rusia

Fidel Castro se apropia tot mai mult de Rusia, prin regimul comunist, iar serviciile secrete americane au descoperit cum Hrușciov a trimis către Cuba rachete ce puteau fi o amenințare la securitatea SUA.

În acele zile, SUA și Rusia se aflau în pragul unui adevărat război nuclear. Cuba era în mijlocul acestor tensiuni, alimentate de exporturile de rachete pe care președintele sovietic, Nikita Hrușciov, le făcea către Fidel Castro.

Aceste tensiuni sunt readuse acum în atenția publicului american printr-o expoziție care marchează 50 de ani de la criza rachetelor din Cuba. Expoziția, care are loc la Washington, prezintă corespondențe ținute secrete până astăzi între liderii SUA și Uniunea Sovietică, dar și înregistrări cu discuții pe care președintele american, John F. Kennedy, le-a purtat cu consilierii săi. „Guardian” a publicat o bucată din aceste înregistrări, în care Kennedy își întreba colaboratorii: „Care e avantajul? Trebuie să fie un motiv major pentru ca rușii să facă asta”.

În înregistrare apare și Dean Rusk, secretarul de stat american, care răspunde: „Un lucru pe care domnul Hrușciov l-ar putea avea în minte este că știe despre faptul că SUA are o superioritate nucleară substanțială și mai știe și faptul că noi nu trăim cu teama nucleară din partea lor, așa cum ei trăiesc cu teama aceasta din partea noastră”. Fragmentul audio poate fi ascultat pe Guardian.co.uk, accesând acest link.

În urma acestor tensiuni, Guvernul SUA a declanșat două operațiuni militare pentru răsturnarea Guvernului Castro. Serviciile de inteligență rusești au reușit să obțină informații despre aceste operațiuni, împiedicând planul americanilor.

Kennedy a renunțat apoi la orice formă de agresiune militară, însă a impus un embargo asupra statului Cuba, forțând apoi Rusia să își oprească navele să trimită rachete către Fidel Castro. În consecință, SUA au promis că nu vor invada niciodată Cuba, cât timp Rusia nu va mai susține această țară cu armament. De asemenea, SUA au retras toate armele nucleare din Turcia.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *