Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Chișinău 18 Aprilie 2012, ora 05:55    Din editia print

Ce ştie şi ce nu ştie primarul Dorin Chirtoacă despre noile coşuri de gunoi

Marime Font

 
 
 

Întrebăm, nu dăm cu parul...

Recent, cu mult fast, în faţa primăriei au fost instalate două coşuri de gunoi. Autorităţile anunţau că, dacă acestea vor trece testul salubrizării de două săptămâni, urmează a fi achiziţionate 400 de pubele pentru principalele străzi din Chişinău. Încercând să aflăm mai multe detalii, am fost lăsaţi în ceaţă. Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare, precum şi Regia „Autosalubritate” au evitat subiectul pentru a nu oferi informaţii contradictorii, iar cel care monopolizează situaţia se încurcă în declaraţii.

Consilierul Oleg Cernei anunţa, în urmă cu trei săptămâni, că 400 de coşuri de culoare verde urmează a fi achiziţionate din România la preţul de 25 de euro fiecare. Tot atunci, Cernei spunea că 380 din cele 400 de coşuri vor fi cumpărate de Întreprinderea municipală „Autosalubritate”, întreprindere care funcţionează în componenţa Direcţiei generale locativ-comunale a municipiului Chişinău.Nu se ştie care firmă din România a propus preţul de 25 de euro pentru un coş de gunoi. Mai mult decât atât, contactat de TIMPUL, directorul Regiei „Autosalubritate”, Tudor Maniv, a respins orice responsabilitate cu „eu nu mă ocup de această problemă. Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare este responsabilă de achiziţionarea pubelelor”. Surpriză şi aici! Directorul adjunct al Direcţiei, Simion Roman, spune că „cel care se ocupă nemijlocit de această problemă este consilierul Oleg Cernei”. La întrebarea dacă Cernei coordonează această situaţie cu Direcţia, ni s-a răspuns „NU”.

Oleg Cernei: „Ne-au contactat mai multe companii…, deocamdată - una singură”

Potrivit lui Oleg Cernei, cele două coşuri, instalate de probă acum trei săptămâni, „se comportă normal, nu s-au aprins…”. Problema pare a fi alta. „Imediat după ce am instalat aceste două urne, mai multe companii s-au adresat la noi cu oferte. Au prezentat registrul, preţul etc. Aceste firme importă coşurile de gunoi şi cer un preţ dublu faţă de cel pe care l-am anunţat eu atunci - 25 euro pentru un coş. Ei cer 1100 de lei pentru o pubelă”, a explicat Cernei. Fiind întrebat câte firme şi-au depus oferta la primărie, Cernei a răspuns: „E vorba, de fapt, de o singură companie, deocamdată”. Bineînţeles, oficialul primăriei a refuzat să ne spună numele acesteia.

Cât priveşte numele companiei din România care ar fi propus preţul de 25 euro pentru un coş de gunoi, consilierul Cernei s-a făcut că plouă. „Sunt, de fapt, mai multe companii care au oferte pentru R. Moldova. Am discutat cu companii din mai multe oraşe, nu cu una anume. S-au adus aceste două exemplare şi am zis să le dăm în exploatare, mai întâi - ca să vedem avantajele şi dezavantajele”, ne-a spus Cernei.

Licitaţie pentru „a nu avea probleme”

„Noi am vrut, iniţial, să cumpărăm direct, dar acum, ca să nu avem probleme, şi pentru că sunt mai multe propuneri, probabil vom face o licitaţie. Primăria nu este Radio Baba. Când o să avem stabilite regulile de joc, o să vă dăm informaţii. Puneţi întrebări prea serioase înainte de Paşti!”, ne-a mai spus consilierul în ajunul sărbătorilor de Paşti.

Primarul Dorin Chirtoacă nu a fost de găsit la telefon pentru a ne oferi mai multe detalii privind acest caz.

P.S. Se vorbeşte că dl Cernei are o influenţă covârşitoare asupra primarului Dorin Chirtoacă. Chiar dacă nu ar fi aşa, totuna îi amintesc dlui Cernei că a ajuns, cum zice o vorbă veche, „mare sculă la prefectură” datorită orăşenilor care l-au votat şi care au dreptul, în orice moment, să afle cum sunt cheltuiţi banii publici. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul