Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Bună Dimineața 9 August 2012, ora 05:47    Din editia print

Marime Font

Ce sunt unioniștii?

Ce sunt, sau mai bine spus, cine sunt, ce categorie de oameni desemnează această vocabulă: unioniștii?

 
 
 

Reprezintă ei un pericol pentru statalitatea R. Moldova astfel încât să merite să fie alungați cu pietre de mercenarii tocmiți de sateliții politici ai Moscovei în fosta gubernie? Unioniștii, și mă refer aici doar la segmentul de activism public al acestei mișcări (poți la fel de bine fi unionist și fără să ieși pe stradă ca să strigi lozinci, unionismul fiind un curent mult prea complex pentru a se limita doar la asta), sunt în marea lor majoritate studenți sau intelectuali pentru care timpul are o valoare diferită. Tineri care înțeleg că, într-o epocă a vitezei, fiecare secundă pierdută în cursa de apropiere de lumea civilizată cântărește enorm. Nu orgoliul de a mai lipi niște județe sărace la teritoriul actual al României îi animă pe ulițele târgurilor basarabene, ci dorința de a scurta calvarul acesta al tranziției dinspre comunism spre nicăieri al R. Moldova. Dorința de a trăi într-o țară europeană, acolo unde pot avea toate lucrurile care le sunt refuzate astăzi: libertatea de expresie, dreptul de a se numi români și de a se bucura de zestrea fenomenală a istoriei, culturii, tradițiilor românești și, de ce nu, de a călători și a munci oriunde în Europa. Cine este interesat ca aceste lucruri să nu se concretizeze cu adevărat și cât mai curând, e liber să ridice piatra. Dar ar fi mai bine să și-o arunce în propria țeastă!

Un articol de: Valentin Buda
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md