Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Culinar.md 23 August 2017, ora 15:11

Ce ţi se întâmplă în corp atunci când RENUNȚI la cafea? Efectele sunt neasteptate

Marime Font

Consumul de cafea este un subiect controversat. Pe de o parte, există beneficii asociate lui, cum ar fi îmbunătățirea funcției memoriei și, evident, un nivel crescut al vigilenței, pe de altă parte, cofeina crește tensiunea arterială. 

Înainte de a decide dacă este indicat sau nu să renunți la cafea,află ce se întâmplă cu organismul tău atunci când nu mai primește cofeină.

Te vei simți lipsită de vlagăSimptomele includ oboseală,dureri de cap și unele modificări ale dispoziției destul de evidente,potrivit specialiștilor în nutriție și dietetică. Este bine chiar să îți anunți familia că ai renunțat la cafea,pentru ca ei să înțeleagă de ce ești atât de irascibilă. Dacă obișnuiai să bei în jur de 400 până la 500 ml de cofeina pe zi simptomele pot fi mai blânde,iar gravitatea lor crește proporțional cu cantitatea de cofeină consumată anterior.

De obicei,aceste efecte durează 7 până la 10 zile,dar pot fi minimizate tăind treptat din porția de cofeină. La fiecare 2 sau 3 zile,renunță la câte o jumătate de ceașcă de cafea,până când nu mai bei deloc. Nu înlocui cu sucuri acidulate.

Vei pierde în greutate…

Cele mai multe persoane nu își dau seama cât de multe calorii pot avea băuturile care conțin cofeină. Sigur,știi că o sticlă de cola conține foarte mult zahăr. Însă,în cazul cafelei,chiar și lingurița de smântână,frișcă sau zahăr pot adăuga cu ușurință 200 de calorii unei căni.

… sau te vei îngrășa

Cofeina poate suprima pofta de mâncare temporar. Astfel,atunci când renunți la cafea,te poți simți tot timpul înfometată. În plus,cofeina poate ridica rata metabolismului,iar renunțarea la ea va face ca funcția să încetinească,deci să ardă mai greu caloriile.

Vei dormi mai mult

O cafea,consumată chiar și cu 6 ore înainte de culcare,poate perturba somnul. Efectul? Te trezești obosită și ai nevoie de mai multă cofeină. Și așa se formează un cerc vicios.

De aceea,cei care nu beau nimic cofeinizat dorm mai profund și mai bine,decât cei care beau chiar numai puțină cafea. În primă fază,vei fi simți,probabil,obosită,fiindcă organismul se adaptează la noul stil de viață,fără cofeină. Dar,pe termen lung,vei avea mai multă energie decât ai obține după o ceașcă de espresso.

Vei fi mai calmă

Cofeina este un stimulent,ceea ce înseamnă că apasă pedala de accelerație a sistemului nervos,mărind inutil nivelul de adrenalină. În plus,din moment ce cofeina este un vasoconstrictor (adică îngustează vasele de sânge),se ridica tensiunea arterială. Renunță la cofeină și te vei simți mai puțin anxioasă.

 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul