Educație

Ce trebuie să faci ca să ai un copil isteţ şi fericit? Cele 7 reguli esenţiale

Dr. John J. Medina, un biolog specializat în dezvoltare moleculară, a dorit să ajute noii părinţi în eforturile lor de a îngriji o fiinţă umană neajutorată. În acest scop, el a colectat cele mai recente descoperiri ştiinţifice despre elementele dovedite a fi de ajutor la dezvoltarea cerebrală a copiilor cu vârste între 0 şi 5 ani şi le-a publicat în cartea „Brain Rules for Baby”.

„Cu siguranţă, oamenii de ştiinţă nu cunosc totul despre creier. Dar ceea ce cunoaştem ne oferă cele mai bune şanse să creştem copii isteţi şi fericiţi”, spune Medina.

Iată câteva dintre regulile pe care acesta le dezvăluie în cartea sa. 

I. Ce trebuie să faci în prima jumătate a sarcinii?

„Dacă ar fi să ofer într-o singură propoziţie un sfat bazat pe tot ceea ce ştim despre dezvoltarea din prima jumătate a sarcinii, ar fi acesta: bebeluşul vrea să fie lăsat în pace. Cel puţin la început. Din punctul lui de vedere, cel mai bun aspect al vieţii în uter este absenţa stimulării. Uterul este întunecat, umed, cald şi rezistent ca un adăpost anti-bombardament, în care e mai multă linişte decât în lumea exterioară. Aşa şi trebuie să fie, căci pre-creierul embrionului va genera neuroni într-un ritm uluitor: 500.000 de celule pe minut. Acest ritm de peste 8.000 de celule pe secundă va fi menţinut preţ de câteva săptămâni. Procesul începe la trei săptămâni după concepţie şi continuă până la jumătatea sarcinii. Misiunea este complexă, iar timpul este scurt, astfel că bebeluşul are nevoie să nu fie deranjat”, explică Medina.

II. Care sunt cele 4 comportamente care asistă dezvoltarea cerebrală în uter?

Viitoarele mame ce doresc să stimuleze dezvoltarea creierului copilului trebuie să urmeze patru sfaturi importante, subliniază Medina.

1. Creşteţi în greutate cât trebuie

Viitoarele mămici ştiu că în timpul sarcinii trebuie să mănânce mai mult. Dacă vor mânca mai mult, dar prea mult, bebeluşul va fi mai inteligent. Medina explică de ce: „IQ-ul bebeluşului este o funcţie a volumului cerebral. Dimensiunile creierului prezic aproximativ 20% din variaţia scorurilor IQ. Volumul creierului este legat de greutatea la naştere, ceea ce sugerează că, până la un punct, bebeluşii mai mari sunt mai isteţi”.

2. Consumaţi alimentele potrivite

Poftele din timpul sarcinii nu indică o nevoie nutriţională, conform studiilor. Specialiştii cred că poftele depind de modul în care femeia însărcinată foloseşte alimentele în viaţa de zi cu zi. O persoană anxioasă care se linişteşte atunci când mănâncă ciocolată va pofti ciocolată de fiecare dată când se simte stresată, iar o femeie se va simţi adeseori stresată în timpul sarcinii. „Aşadar, pofta de ciocolată reflectă un reflex, nu o nevoie biologică”, spune Medina.

3. Evitaţi stresul

Stresul poate avea un impact major asupra creierului bebeluşului. Acest lucru a devenit clar în urma unui studiu desfăşurat în urma unei furtuni teribile ce s-a abătut asupra estului Canadei în 4 ianuarie 1998. Preţ de 80 de ore, toată regiunea estică a ţării a fost lovită de o ploaie îngheţată, urmată de o scădere bruscă a temperaturii. Îngheţul a doborât structuri metalice ale reţelei electrice şi tuneluri, făcând 30 de victime. Mii de persoane au rămas fără curent în timp ce temperatura de afară era sub pragul de îngheţ. În mod firesc, femeile însărcinate ce nu puteau ajunge la spital au fost stresate, iar cercetătorii au descoperit că stresul i-a afectat şi pe copiii acestora.

4. Faceţi sport cât trebuie

Omenirea a evoluat pe câmpiile Africii, iar antropologii cred că mişcarea juca un rol important în viaţa strămoşilor noştri chiar şi în timpul sarcinii. Oamenii de ştiinţă estimează că oamenii mergeau pe jos până la 20 de kilometri pe zi. Studiile asupra populaţiei actuale sugerează, la rândul lor, că activitatea fizică este necesară şi în timpul sarcinii.

Citiți mai multă informație pe descopera.ro


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *