Sănătate

Ce trebuie să faci în caz de accident rutier! Cum se acordă primul ajutor medical victimelor

 Ce trebuie să faci dacă eşti martorul unui accident rutier

Ca măsură de precauție, orice autovehicul trebuie să aibă în dotare o trusă de urgență de prim ajutor, triunghi și vestă reflectorizante şi un extinctor.

Dacă eşti implicat într-un accident, imediat trebuie să opreşti pe partea dreaptă a drumului și să pui avariile.

Se va verifica dacă ceilalți pasageri din mașină sunt sau nu răniți, se vor pune triunghiurile semnalizatoare pe drum la minim 30 de metri de la locul accidentului, astfel încât ceilalți participanți la trafic să fie anunțați că există un accident.

Daca victima sângerează abundent, tensiunea arterială ar putea să scadă. Pentru a opri sângerarea se va presă cu mâna sau degetul direct pe rana, timp de 15 minute.

Orice leziune care are loc la nivelul coloanei vertebrale ar putea duce la paralizie. De aceea, atunci când se acordă măsurile de prim ajutor, se va încerca să se miște cât mai puțin coloana vertebrală a victimei, iar capul nu va fi întors într-o parte sau rotit.
In cazul în care victima a suferit arsuri nu se vor scoate hainele arse de pe corpul acesteia. Se va acoperi zona cu material curat. Se va turna apă rece și se va curată pielea arsă.
Cum se acordă primul ajutor medical în caz de accident rutier
Primul ajutor pentru facilitarea respiraţiei. Când se acordă primul ajutor, în etapa iniţială se vor examina căile respiratorii. Respiraţia poate fi verificată prin plasarea degetelor în faţa nărilor.
Atunci când fluxul de aer este absent, se va examina gura şi nasul pentru a se verifica dacă există obiecte care pot obstrucţiona respiraţia cum ar fi proteze dentare, noroi, pietre etc.
În cazul în care oasele feţei sunt rupte, acestea pot bloca intrarea aerului din exterior în plămâni. Dacă victima nu respiră, i se va face respiraţie artificială, gură la gură.
Acest lucru presupune întinderea victimei pe jos şi dechidere gurii. Peste gura deschisă a victimei se va pune o batistă. Inspiraţi profund şi apoi expiraţi în gura victimei, peste batistă. Acest lucru va fi repetat de 12 ori într-un minut.

Primul ajutor pentru stimularea circulaţiei sanguine. Se va verifica prin palparea pulsului dacă circulaţia sanguină şi inima funcţionează. De obicei, trebuie palpat pulsul radial pentru a se evalua funcţia cardiacă. Acest luru se face prin plasarea a trei degete sub încheietură, pe partea degetului mare al victimei.
Examinarea rapidă şi starea de şoc. Pentru detectarea eventualelor răni şi contuzii se vor examina capul, nasul, ochii, pieptul, urechile, abdomenul, pelvisul şi membrele victimei. Trebuie să cereţi victime să-şi mişte degetele pentru a se verifica circulaţia şi funcţia lor.
Cu ajutorul altor doi oameni, se va întoarce victima în poziţie laterală pentru a se identifica rănile de pe spate şi se va verifica dacă este afectată zona din spate a gâtului şi coloana vertebrală.
Victima poate intra într-o stare de şoc atunci când pierde mai mult de 40% din cantitatea totală de sânge din cauza unor fracturi multiple, răni adânci sau fracturi osoase pelvine.
Pulsul slab, pielea rece şi palidă, respiraţia rapidă şi superficială şi pierderea cunoştiinţei sunt semne de şoc. În acest stadiu, trebuie ridicate picioarele pentru ca sângele să circule din zona inferioară a corpului, în alte părţi vitale ale acestuia, cum ar fi creierul.
Obiectele care au penetrat corpul victimei nu ar trebuie să fie eliminate la locul accidentului, pentru că în urma acestui proces poate fi provocată o gravă hemoragie.
Bandaje, atele şi transport. Rănile grave ale victimei vor fi acoperite prin utilizarea de tampoane şi bandaje. Sunetele anormale de la nivelul pieptului şi dificultăţile de respiraţie cauzate de fracturarea mai multor coaste pot fi ameliorate prin legarea toracelui cu o cârpă.
Puteţi utiliza atele în cazul fracturilor pentru a se preveni deterioarea ţesuturilor, pierderea de sânge, durere şi edem.
Pot fi folosite diferite cu ar fi beţe de lemn, umbrelă sau alte corpuri dure pentru imobilizarea fracturilor, prin legarea acestora în jurul membrelor fracturate. Posibilitatea de fractură a vertebrelor este ridicată, în cazul în care există o sensibiitate în partea centrală a spatelui, în zona gâtului.
În cazul în care o victimă care are un astfel de traumatism este mişcată, măduva spinării poate fi deteriorată de coloana vertebrală fracturată şi poate declanşa paralizie.
Prin urmare, în cazul unor astfel de victime, gâtul trebuie să fie imobilizat. Dacă este prezentă sensibilitate în partea din spate a zonei centrale a pieptului sau abdomenului, victima ar trebui mutată la ambulanţă de patru persoane, fără a i se îndoi în vreun fel de coloana vertebrală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *