Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 5 Februarie 2018, ora 08:06    Din editia print

Marime Font

Ce va fi în anul 2018?

Mă gândesc cu groază la anul acesta, la modul în care se va sfârși pentru noi Anul Centenar al Marii Uniri, pentru că dincolo de discursuri spumoase, de afirmații pompoase, nu se conturează nimic concret.

 
 
 

Deși cred că ar fi onest să scot din acest discurs acele sate care, lăsând deoparte discuțiile sterile, au ieșit și au semnat, chiar dacă simbolic, unirea lor cu România.

Cred că cel mai important e să nu uităm cum vom încheia acest an. Fiindcă se apropie alegerile. Și cred că ați observat cum toate partidele de la noi încep să se foiască. Brusc încep nemulțumirile. Ca și cum patru ani toate au mers cum trebuie, dar acum s-au răsturnat oalele cu susul în jos. Partide despre care aproape uitasem, ies din nou la rampă.Ce va fi la toamnă va defini acest an. Și nu cred că vom vedea unirea, nu anul acesta. Dar e extrem de important ce vom vota. Vom da pe mai departe bucata asta de țară în mâinile socialiștilor, cum am făcut la prezidențiale? Vom continua să ne lăsăm manipulați? Va apărea un partid care în câteva săptămâni să ne convingă că are un program politic făcut pentru binele nostru?

Am fost pe 24 ianuarie la un eveniment organizat de Uniunea Scriitorilor și Direcția Cultură a Primăriei Chișinăului. A fost un eveniment festiv care anunța un proiect pentru tot anul 2018: „Carte pentru cetate”.

Două lucruri mi-au atras atenția în deschiderea evenimentului: o elevă cântând Imnul Moldovei și Ansamblul „Plăieșii”, cântând Imnul României. Mi s-a părut imaginea perfectă a situației în care ne aflăm: Basarabia ca o elevă strigând cu putere, România ca un ansamblu de profesioniști. Cu atât mai mult cu cât „Plăieșii” au mai interpretat o serie de cântece tematice.

Am rămas cu această comparație în minte până spre finalul evenimentului, când a luat cuvântul îndrăgitul scriitor pentru copii, Spiridon Vangheli. Trebuie să vă spun că m-a emoționat discursul său. Fiindcă a vorbit mai deschis decât ne e dat să auzim în mod normal.

A subliniat, în primul rând, frumusețea cântecelor Ansamblului „Plăieșii”. Și a spus că în timpul concertului a auzit și de străbuni, și de Dunăre, și de mare. Apoi, odată încheiat concertul, toate s-au risipit. Nu mai avem nici strămoși, nici Dunăre, nici mare. Mai mult, a insistat scriitorul, nu avem identitate. Pentru că, așa cum a afirmat Domnia Sa, toată viața a trebuit să se teamă să recunoască un lucru evident: faptul că e român.

Și, cu durere, le-a amintit ascultătorilor că are o vârstă. „Curând plec de la voi, dar plec trist. Pentru că nici acum nu putem spune liber că suntem români”. L-am ascultat cu atenție și i-am dat dreptate. Spiridon Vangheli a reușit acolo să transmită tristețea lui, dar pe lângă tristețe și-a transmis și mesajul: câtă vreme se vor mai lăsa oamenii călcați în picioare de regimurile politice?

Și am știut atunci, ascultându-l pe maestru, că măsura demnității noastre se va măsura în acest an. În special la alegeri. Vom rămâne cu identitatea asumată doar în doine sau vom avea curajul lui Spiridon Vangheli ca să spunem sincer cine suntem și să ne legăm de strămoșii noștri și în viață, nu doar în cântec?

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul