Opinii și Editoriale

Ce vor oamenii?

Ca de fiecare dată, orice mesaj civic sau, unii i-ar spune politic, provoacă anumite reacții în rândul interlocutorilor. Acestea pot fi de interes, aprobare, furie, respingere și multe altele. Ceea ce m-a mirat, însă, de această dată, au fost sentimentele de jenă pe care le-am observat în rândul tinerilor. Aceștia mi-au părut blazați și stingheri, reacționând la intenția noastră de a le da, pur și simplu, niște lucruri pe care ei le-ar folosi. Mă refer la genți, pixuri, carnete, pliante, brelocuri și alte lucruri de acest fel. Bineînțeles, toate având logoul campaniei despre care probabil că știți cum arată (www.euvotez.eu).

Am înțeles că tinerii noștri, mai ales cei din afara Chișinăului, se situează cumva în afara dezbaterilor pe care noi, cei „de la centru”, le avem. Grijile și interesele multora dintre ei sunt diferite de ceea ce vedem noi zilnic pe Facebook. Mulți dintre ei nici nu utilizează Facebook, în schimb utilizează Odnoklassniki. Ei nu sunt foarte interesați nici de presă. Pe ei îi interesează lucrurile care e normal să-i intereseze într-un stat normal. Adică să-și vadă de familii, de studii, de muncă și de distracții.

Până aici nu e nimic nou sau de mirare. Ceea ce m-a mirat, însă, a fost că prea mulți dintre ei nu știu că integrarea europeană nu funcționează în afara vieții lor. Sau, cu alte cuvinte, integrarea le influențează și lor viețile, în cel mai direct mod. Atunci când vor conștientiza că familiile lor pot redeveni întregi, că pot avea acces la studii de calitate, că pot avea locuri de muncă bine plătite și că se pot distra în feluri la care nici n-au visat până acum, poate că vor privi cu alți ochi Uniunea Europeană. De aceea credem noi că este foarte important ca cei care au deja acces la aceste lucruri trebuie să comunice cu ei. Altfel, riscăm să rămânem aceeași societate izolată într-o eprubetă sovietică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *