Editorial

Ce votează moldovenii la toamnă?

Mă gândeam să-l intitulez „Cu cine votează moldovenii la toamnă?”, însă lipsa acută de personalități în politica moldovenească m-a făcut să-i schimb titlul. Moldovenii vor vota iarăși cu „ce-urile” la toamnă, adică cu obiectele, nu cu subiecții.

Moldovenii adoră obiectele, mai ales dacă sunt gratuite și chiar dacă vin de la niște persoane dubioase. Să luăm exemplul nou-venitului politician-oligarh Renato Usatâi. De unde a apărut acest om, prin ce mijloace și-a făcut avere, ce interese urmărește? Nu interesează pe nimeni. Renato a venit să ne dezvăluie „adevărul”. Și este un pic jenant când aflăm adevărul de la niște persoane dubioase de genul lui Renato. Însă ne-am deprins cu acești pseudo-haiduci, ne reamintim bine cum a apărut adevărul despre Pădurea Domnească. A venit de la Sergiu Mocanu, un alt pseudo-haiduc la fel de dubios. Dacă Mocanu va aduna niște voturi la toamnă, le va aduna tot din „ce-uri”, din Pădurea Domnească, din antimafie ș.a.m.d.

Renato e și el un lansator de „ce-uri” electorale. Împarte bani la dreapta și la stânga, organizează concerte cu vedetele adorate de moldoveni și lansează înjurături spumoase la adresa oponenților. Sunt sigur că la toamnă mulți moldoveni vor vota cu concertul Stas Mihailov.

Moldovenii adoră acțiunile populiste și votează „ce-urile” electorale cu nesaț. Până și un Bin Laden are șansa să ajungă deputat la noi, important este să împartă câte un mercedes fiecărui moldovean și să organizeze vreun concert gratuit cu Kirkorov.

Un alt lansator de „ce-uri” electorale, populisme și instigare la ură este Igor Dodon. Să nu credeți că moldovenii vor vota cu subiectul Dodon, moldovenii vor vota cu „moldovan – moldovenesc – moldovenește”, cu anti-unionismul, cu referendumul, cu anti-Chirtoacă, cu Uniunea Vamală, numai nu cu Dodon.

Nici liberalii și democrații nu stau mai bine cu subiecții electorali. Ce-i care cred că moldovenii vor vota cu Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu sau Dorin Chirtoacă se înșală amarnic. Lumea va vota cu anticomunismul, cu antiocupația sau eliberarea, cu unionismul, cu limba română sau moldovenească, cu regimul liberalizat de vize, cu UE, cu NATO ș.a.m.d.

Am impresia că ar trebui să încetăm să mai votăm obiectele și să începem să votăm subiecții. Doar că, nu prea avem parte de personalități, doar de promisiuni. Obiectele electorale iau locul subiecților și subiectelor electorale. Nu se votează idei și personalități, se votează promisiuni și populisme. Și votăm din nou cu „ce-urile” ca după asta să ne punem mâinile în cap. Așa că eu încă mă aflu în poziția cetățeanului turmentat și mă întreb: Eu cu cine votez, domnule? Pentru că m-am săturat să votez „ce-urile”. Dați-mi un „cine” pe care l-aș putea vota.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *