Ultima oră

CE vrea eliminarea tarifelor la roaming din iunie 2017 CE vrea eliminarea tarifelor la roaming din iunie 2017

 Asta îşi propune Executivul Comunitar care recent a prezentat o nouă abordare privind tarifele de roaming. Colegiul comisarilor a căzut de acord că nu ar trebui să existe limite cu privire la perioada de timp care să fie impuse consumatorilor ce îşi utilizează dispozitivele mobile peste hotare în alt stat membru.

Colegiul comisarilor a discutat proiectul de norme care le va permite tuturor călătorilor care utilizează o cartelă SIM dintr-un stat membru în care îşi au reşedinţa sau cu care au legături stabile să-şi utilizeze dispozitivul mobil în orice altă ţară din Uniunea Europeană, ca şi când ar fi în ţara lor de origine. Europenii vor fi taxaţi la tarifele naţionale atunci când telefonează, când trimit mesaje sau când utilizează internetul de pe dispozitivele mobile şi vor avea acces complet la alte componente ale abonamentului lor mobil- de exemplu, la un pachet de date lunar.

Noua propunere a Comisiei Europene, care urmează însă să fie negociată, permite operatorilor să controleze modul de consum al abonaţilor, pe baza mai multor criterii. De exemplu, să verifice dacă un consum în ţara de rezidenţă nu este insignifiant comparativ cu consumul din străinătate. În cazul unor suspiciuni de abuz, operatorii vor trebui mai întâi să alerteze abonatul, ulterior putând să îi impună tarife de roaming de 4 eurocenţi pe minut de apel vocal, un eurocent pentru un SMS şi 0,85 eurocenţi pentru un megabit de date. Prin fixarea acestor praguri, Uniunea Europeană vrea să evite situaţiile de abuz, în special posibilitatea ca o persoană că cumpere un card SIM într-o ţară în care tarifele sunt mai mici pentru a putea utiliza smartphone-ul pe întreaga perioadă a anului într-o altă ţară.

Colegiul Comisarilor va adopta propunerea finală până la 15 decembrie 2016, în urma feedback-ului primit din partea Organismullui autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice, a statelor membre şi a tuturor părţilor interesate. Pâna atunci, toate aceste propuneri sunt discutate şi astăzi în cadrul Comsiei de industruie din Parlamentul European.

Sursa: romania-actualitati.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *