Actualitate

CE vrea mai mulţi tineri care studiază în străinătate

Îmbunătăţirea educaţiei şi a formării profesionale şi sprijinirea persoanelor în obţinerea competenţelor adecvate este esenţială pentru satisfacerea viitoarelor necesităţi de locuri de muncă şi lupta cu sărăcia. Ca parte a propunerii Comisiei, un nou program pentru educaţie, formare profesională şi tineret – „Europa creativă”, care va cuprinde actualele programe Cultura, Media şi Media Mundus – va aloca 15,2 mlrd. euro pe o perioadă de şapte ani. El va sprijini sectoarele culturale şi creative cu 1,6 mlrd. euro, urmând să se concentreze pe organizaţiile şi întreprinderile ce funcţionează transfrontalier şi sunt puternic legate de promovarea diversităţii culturale şi lingvistice.

San Sebastian şi Wroclaw, Capitale Europene ale Culturii în 2016


Oraşul Wroclaw

Comitetul de selecţie a viitoarelor capitale europene ale culturii a decis ca titlul să fie acordat, în 2016, oraşelor Donostia – San Sebastian şi Wroclaw. Donostia – San Sebastian este o localitate din nordul Spaniei şi capitala provinciei Gipuzkoa din Ţara Bascilor. Oraşul se distinge prin diversitatea locuitorilor, fiind gazda a peste 12 muzee şi şapte teatre. Aplicaţia pentru programul cultural a avut ca nucleu ideea de valuri de energie prin care să evidenţieze coexistenţa în cultură, pace şi educaţie pentru buna dezvoltare a comunităţii. Wroclaw este cel de-al doilea oraş polonez desemnat Capitală Europeană a Culturii, după ce Cracovia a deţinut titlul în 2000. Cu o istorie impresionantă de peste 1000 de ani, Wroclaw are o infrastructură culturală cu 13 teatre, şase muzee, o filarmonică şi o operă. Aplicaţia oraşului pentru acest program a fost construită în jurul sloganului „zone pentru frumuseţe”.

Shakespeare ar putea fi exhumat

Oamenii de ştiinţă au cerut permisiunea de a exhuma corpul lui Shakespeare, în speranţa că vor afla cum a murit acesta. O echipă de paleontologi a anunţat că a făcut o cerere oficială către Biserica Angliei pentru a exhuma corpul celebrului dramaturg, care se află într-un locaş de cult din Stratford-Upon-Avon. Iniţiatorul proiectului vrea să afle de ce a murit scriitorul în 1616 şi să-i recreeze chipul în format 3D, folosind computerul. Profesorul Francis Thackery, de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud, spune că, la 400 de ani după moartea sa, Shakespeare rămâne unul dintre cei mai faimoşi oameni din istorie, dar nimeni nu ştie exact cum a murit. Profesorul a precizat că tehnologia a avansat atât de mult, încât poate studia scheletul scriitorului, fără să-l mute din biserică.

Rubrică de Silvia Bogdănaş

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *