Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 11:08
Abonamente

Interviu 8 Decembrie 2014, ora 08:06

Ce zice un moldovean proeuropean vorbitor de rusă

Marime Font

„Nu toți adepții UV sunt niște idioți, sunt și oameni normali, cu poziție clară. Însă pot să spun cu siguranță, că toți idioții sunt pentru Uniunea Vamală” 

Alegerile parlamentare din acest an au lăsat o amprentă puternică asupra societății civile. Voturile și electoratul s-au împărțit la limită, între proeuropeni și proruși, între vorbitori de limbă română și vorbitori de limbă rusă ș.a.m.d. În acest context, TIMPUL a discutat cu un vorbitor nativ de limbă rusă, născut și crescut în Moldova, dar care a învățat limba română și nu vede viitorul țării sale în altă parte decât în Uniunea Europeană - Andrei Baștannik, tânăr antreprenor și blogger.

- Andrei, tu ești vorbitor nativ de limbă rusă, însă ai învățat și cunoști bine limba română. Mai mult, ești și proeuropean. Te simți în minoritate în rândul moldovenilor de etnie rusă?
- Da, în familie vorbeam rusește și am învățat tot în școală și universitate ruse. Deși cunosc limba română, consider că nu o vorbesc foarte bine și acesta este un mare minus. În ziua de astăzi, este o rușine și o moștenire din URSS să cunoști doar o limbă. Atunci lumea vorbea doar rusa și nu avea nevoie să învețe și alte limbi, acesta este principiul unei societăți închise. Cu cât mai multe limbi cunoști, cu atât mai multe posibilități ai. Mai ales în situația în care este vorba de limba de stat. Să nu vrei în mod demonstrativ să vorbești limba de stat și să te mândrești cu asta, mi se pare cel puțin o prostie. Da, eu susțin vectorul european al țării.
Cât despre faptul că m-aș simți în minoritate, este o parte de adevăr. Sunt vorbitori nativi de limbă rusă pro-Uniunea Vamală (UV), însă când ei vorbesc din numele tuturor își iau o răspundere prea mare pe seama lor. Totuși, vreau să concretizez că vorbitor de limbă rusă nu înseamnă și pro-Rusia sau pro-Putin. Am foarte mulți prieteni care sunt categoric împotriva unui regim totalitar în Moldova. Mai mult, eu nu doar nu susțin, dar și condamn politica internă și externă a Rusiei.

Loading...


- În acest caz, care este portretul moldoveanului care vrea Moldova să facă parte din Uniunea Vamală?
- Susținătorii UV au multe în comun, în afară de naționalitate. În primul rând, un susținător al UV nu-și poate controla emoțiile, să gândească la rece. În al doilea rând, rareori acesta va gândi analitic și critic. Incapacitatea de a admite propria greșeală, conexiuni logice foarte fragile, nivel scăzut de înțelegere al aspectelor geopolitice, a diferențelor dintre instituțiile de stat – toate acestea caracterizează un adept al UV. Adică, în primul rând acesta este un prost, apoi poate fi rus, moldovean sau ucrainean.
Nu trebuie să mergem departe căutând un exemplu. Toată lumea discută bradul din centrul capitalei și-l compară cu cel din Tiraspol. Ei spun: „Uitați-vă ce brad frumos este în Chișinăul european și ce brad este în rusofilul Tiraspol! Se înțelege de-odată că Moldova trebuie să fie cu Rusia”. Ăștia sunt oameni normali?
Desigur, nu toți adepții UV sunt niște idioți, sunt și oameni normali, cu poziție clară. Însă pot să spun cu siguranță, că toți idioții sunt pentru Uniunea Vamală.

- În acest sens, crezi că toți susținătorii integrării europene ai Moldovei sunt oameni inteligenți, informați și cu viziune clară? Ce împiedică o jumătate de cetățenii RM să vadă avantajele integrării?
- Și în rândurile proeuropenilor sunt oameni agresivi, cărora nu le place că aproape jumătate din cetățenii țării au altă părere decât a lor. Dar sunt și ei cetățenii noștri. Trebuie să lucrăm cu ei, să construim un dialog împreună, nu le poți face pe toate odată, însă spre asta mergem. Oamenii au nevoie de răspunsuri simple, iar dacă aceștia nu pun întrebări – trebuie să le stârnim interesul. Trebuie să lucrăm cu tinerii, cu diaspora. Asta trebuie să facă toți care nu sunt indiferenți. Nu putem mereu să așteptăm schimbări doar de la conducere. Iată noi acum discutăm și dacă cel puțin o persoană va reflecta cele scrise în acest interviu, atunci am făcut un pas înainte. Toate problemele de astăzi se datorează neînțelegerilor, agresivității și răutății -, atitudini neeficiente pentru procesul de creație.

- Cum explici faptul că implicarea Rusiei în politica din Moldova, trece neobservată sau chiar apreciată de susținătorii UV, însă suportul economic, politic și cultural al României față de Moldova este interpretată ca „intenție de anexare a Moldovei la România și ca încălcare a drepturilor rușilor de aici”. Tu ca vorbitor de limbă rusă te simți discriminat în Moldova? Te afectează cumva prezența unor politicieni români aici?
- Hai să clarificăm de la bun început ce înseamnă discriminare, fiindcă unii oameni explică așa orice îi deranjează. Ți s-a vorbit urât în microbuz – discriminare. Amenda este scrisă în limba română – discriminare. Te-au rugat să scrii în limba de stat – discriminare. Asta nu-i discriminare, acestea sunt legile care se respectă în societatea din care faceți parte. Nu am fost niciodată discriminat deși lucrez în domeniul afacerilor, unde trebuie să ai întâlniri frecvente. Nimeni, niciodată nu mi-a refuzat ceva doar fiindcă am vorbit în limba rusă. Toate astea-s aberații, în Moldova nu există discriminare lingvistică. Există obrăznicie, la fel ca peste tot, cine va dori să te ofenseze va găsi orice motiv s-o facă.
Cât despre politicieni, aici trebuie comentată fiecare declarație în parte. De exemplu, Rogozin spune că va zbura în Moldova pe un bombardier Tu-160. Cum se explică asta? Este vorba despre intenții pașnice aici? Oamenii trebuie să învețe să se gândească la țara lor în primul rând.

- Putem spune că posturile TV rusești difuzate în Moldova influențează opinia publică? Care dintre posturi ar trebui scoase din grila de emisie și care ar trebui adăugate?
- Desigur că influențează, până în momentul în care oamenii nu vor ști să analizeze informația. Totuși, sunt împotriva atacurilor asupra mass-media indiferent de felul lor. Libertatea exprimării este un lucru foarte important. Mai mult, interzicerea este o măsură cu eficacitate îndoielnică. Îl vom interzice pe Kiseleov, îl vor urmări online. Ce facem mai departe? Interzicem Internetul? Telefoanele? Corespondența? Acesta ar fi deja un regim totalitar și nu este o cale potrivită pentru Moldova. Oamenii trebuie să râdă în hohote de Kiseleov când acesta promite să transforme SUA în scrum radioactiv. Însă dacă ei cred toate aceste aberații care sunt spuse la posturile TV rusești, interzicerea lor nu va ajuta.

- Să fie creșterea numărului de posturi TV europene o salvare a situației?
- Aceasta este doar o mică parte din măsurile care trebuiesc luate. Nu doar trebuie să oferim informații adecvate, ci și să elaborăm programe, să publicăm ziare și să lansăm proiecte online. Este foarte important să construim un dialog cu poporul. Una e să afli cum undeva lumea o duce bine și alta e să simți cu adevărat rezolvarea problemelor tale, să primești răspunsuri. Nu pot toate să se rezolve imediat, dar și asta trebuie explicat oamenilor. Lumea vrea salarii de 1000 de euro fără să se gândească la ziua de mâine. Trebuie să le explicăm de ce e mai bine să fie construită o nouă uzină decât, timp de jumătate de an, să plătești salarii mai mari. Moneda are două fațete.

- În contextul în care în Moldova voturile moldovenilor s-au împărțit la egal, ce părere ai despre evenimentele din Ucraina și dacă crezi că scenariul ucrainean s-ar putea întâmpla și la noi?
- Îmi fac mari griji pentru Ucraina. Eu, fiind ucrainean de naționalitate, am multe rude acolo. Am susținut și susțin alegerea lor, o cale democratică și europeană a țării. Totuși, evenimentele din Sud-Estul Ucrainei sunt o tragedie. Vladimir Putin spune că astăzi în Ucraina nu sunt forțe rusești. Dar cum să-l credem când același lucru l-a spus și despre Crimeea? Mai mult, un război poate fi susținut în sute de feluri și nu neapărat prin introducerea forțelor militare.
Noi trebuie să fim recunoscători ucrainenilor pentru faptul că au luptat și acum Rusia nu deține controlul asupra regiunii Odesa. Altfel, soarta noastră ar fi fost cu totul alta. Am fost la un pas de la implicarea în conflict, însă la un moment dat planurile imperiale ale liderului rus s-au stricat. Acum toate problemele Moldovei sunt de domeniu diplomatic. Iar o pace proastă este mai bună decât un război bun.

- Mulțumesc pentru interviu!
- La fel!

Un articol de: Ana Gherciu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)