Interviu

Ce zice un moldovean proeuropean vorbitor de rusă

Alegerile parlamentare din acest an au lăsat o amprentă puternică asupra societății civile. Voturile și electoratul s-au împărțit la limită, între proeuropeni și proruși, între vorbitori de limbă română și vorbitori de limbă rusă ș.a.m.d. În acest context, TIMPUL a discutat cu un vorbitor nativ de limbă rusă, născut și crescut în Moldova, dar care a învățat limba română și nu vede viitorul țării sale în altă parte decât în Uniunea Europeană – Andrei Baștannik, tânăr antreprenor și blogger.

– Andrei, tu ești vorbitor nativ de limbă rusă, însă ai învățat și cunoști bine limba română. Mai mult, ești și proeuropean. Te simți în minoritate în rândul moldovenilor de etnie rusă?
– Da, în familie vorbeam rusește și am învățat tot în școală și universitate ruse. Deși cunosc limba română, consider că nu o vorbesc foarte bine și acesta este un mare minus. În ziua de astăzi, este o rușine și o moștenire din URSS să cunoști doar o limbă. Atunci lumea vorbea doar rusa și nu avea nevoie să învețe și alte limbi, acesta este principiul unei societăți închise. Cu cât mai multe limbi cunoști, cu atât mai multe posibilități ai. Mai ales în situația în care este vorba de limba de stat. Să nu vrei în mod demonstrativ să vorbești limba de stat și să te mândrești cu asta, mi se pare cel puțin o prostie. Da, eu susțin vectorul european al țării.
Cât despre faptul că m-aș simți în minoritate, este o parte de adevăr. Sunt vorbitori nativi de limbă rusă pro-Uniunea Vamală (UV), însă când ei vorbesc din numele tuturor își iau o răspundere prea mare pe seama lor. Totuși, vreau să concretizez că vorbitor de limbă rusă nu înseamnă și pro-Rusia sau pro-Putin. Am foarte mulți prieteni care sunt categoric împotriva unui regim totalitar în Moldova. Mai mult, eu nu doar nu susțin, dar și condamn politica internă și externă a Rusiei.

– În acest caz, care este portretul moldoveanului care vrea Moldova să facă parte din Uniunea Vamală?
– Susținătorii UV au multe în comun, în afară de naționalitate. În primul rând, un susținător al UV nu-și poate controla emoțiile, să gândească la rece. În al doilea rând, rareori acesta va gândi analitic și critic. Incapacitatea de a admite propria greșeală, conexiuni logice foarte fragile, nivel scăzut de înțelegere al aspectelor geopolitice, a diferențelor dintre instituțiile de stat – toate acestea caracterizează un adept al UV. Adică, în primul rând acesta este un prost, apoi poate fi rus, moldovean sau ucrainean.
Nu trebuie să mergem departe căutând un exemplu. Toată lumea discută bradul din centrul capitalei și-l compară cu cel din Tiraspol. Ei spun: „Uitați-vă ce brad frumos este în Chișinăul european și ce brad este în rusofilul Tiraspol! Se înțelege de-odată că Moldova trebuie să fie cu Rusia”. Ăștia sunt oameni normali?
Desigur, nu toți adepții UV sunt niște idioți, sunt și oameni normali, cu poziție clară. Însă pot să spun cu siguranță, că toți idioții sunt pentru Uniunea Vamală.

– În acest sens, crezi că toți susținătorii integrării europene ai Moldovei sunt oameni inteligenți, informați și cu viziune clară? Ce împiedică o jumătate de cetățenii RM să vadă avantajele integrării?
– Și în rândurile proeuropenilor sunt oameni agresivi, cărora nu le place că aproape jumătate din cetățenii țării au altă părere decât a lor. Dar sunt și ei cetățenii noștri. Trebuie să lucrăm cu ei, să construim un dialog împreună, nu le poți face pe toate odată, însă spre asta mergem. Oamenii au nevoie de răspunsuri simple, iar dacă aceștia nu pun întrebări – trebuie să le stârnim interesul. Trebuie să lucrăm cu tinerii, cu diaspora. Asta trebuie să facă toți care nu sunt indiferenți. Nu putem mereu să așteptăm schimbări doar de la conducere. Iată noi acum discutăm și dacă cel puțin o persoană va reflecta cele scrise în acest interviu, atunci am făcut un pas înainte. Toate problemele de astăzi se datorează neînțelegerilor, agresivității și răutății -, atitudini neeficiente pentru procesul de creație.

– Cum explici faptul că implicarea Rusiei în politica din Moldova, trece neobservată sau chiar apreciată de susținătorii UV, însă suportul economic, politic și cultural al României față de Moldova este interpretată ca „intenție de anexare a Moldovei la România și ca încălcare a drepturilor rușilor de aici”. Tu ca vorbitor de limbă rusă te simți discriminat în Moldova? Te afectează cumva prezența unor politicieni români aici?
– Hai să clarificăm de la bun început ce înseamnă discriminare, fiindcă unii oameni explică așa orice îi deranjează. Ți s-a vorbit urât în microbuz – discriminare. Amenda este scrisă în limba română – discriminare. Te-au rugat să scrii în limba de stat – discriminare. Asta nu-i discriminare, acestea sunt legile care se respectă în societatea din care faceți parte. Nu am fost niciodată discriminat deși lucrez în domeniul afacerilor, unde trebuie să ai întâlniri frecvente. Nimeni, niciodată nu mi-a refuzat ceva doar fiindcă am vorbit în limba rusă. Toate astea-s aberații, în Moldova nu există discriminare lingvistică. Există obrăznicie, la fel ca peste tot, cine va dori să te ofenseze va găsi orice motiv s-o facă.
Cât despre politicieni, aici trebuie comentată fiecare declarație în parte. De exemplu, Rogozin spune că va zbura în Moldova pe un bombardier Tu-160. Cum se explică asta? Este vorba despre intenții pașnice aici? Oamenii trebuie să învețe să se gândească la țara lor în primul rând.

– Putem spune că posturile TV rusești difuzate în Moldova influențează opinia publică? Care dintre posturi ar trebui scoase din grila de emisie și care ar trebui adăugate?
– Desigur că influențează, până în momentul în care oamenii nu vor ști să analizeze informația. Totuși, sunt împotriva atacurilor asupra mass-media indiferent de felul lor. Libertatea exprimării este un lucru foarte important. Mai mult, interzicerea este o măsură cu eficacitate îndoielnică. Îl vom interzice pe Kiseleov, îl vor urmări online. Ce facem mai departe? Interzicem Internetul? Telefoanele? Corespondența? Acesta ar fi deja un regim totalitar și nu este o cale potrivită pentru Moldova. Oamenii trebuie să râdă în hohote de Kiseleov când acesta promite să transforme SUA în scrum radioactiv. Însă dacă ei cred toate aceste aberații care sunt spuse la posturile TV rusești, interzicerea lor nu va ajuta.

– Să fie creșterea numărului de posturi TV europene o salvare a situației?
– Aceasta este doar o mică parte din măsurile care trebuiesc luate. Nu doar trebuie să oferim informații adecvate, ci și să elaborăm programe, să publicăm ziare și să lansăm proiecte online. Este foarte important să construim un dialog cu poporul. Una e să afli cum undeva lumea o duce bine și alta e să simți cu adevărat rezolvarea problemelor tale, să primești răspunsuri. Nu pot toate să se rezolve imediat, dar și asta trebuie explicat oamenilor. Lumea vrea salarii de 1000 de euro fără să se gândească la ziua de mâine. Trebuie să le explicăm de ce e mai bine să fie construită o nouă uzină decât, timp de jumătate de an, să plătești salarii mai mari. Moneda are două fațete.

– În contextul în care în Moldova voturile moldovenilor s-au împărțit la egal, ce părere ai despre evenimentele din Ucraina și dacă crezi că scenariul ucrainean s-ar putea întâmpla și la noi?
– Îmi fac mari griji pentru Ucraina. Eu, fiind ucrainean de naționalitate, am multe rude acolo. Am susținut și susțin alegerea lor, o cale democratică și europeană a țării. Totuși, evenimentele din Sud-Estul Ucrainei sunt o tragedie. Vladimir Putin spune că astăzi în Ucraina nu sunt forțe rusești. Dar cum să-l credem când același lucru l-a spus și despre Crimeea? Mai mult, un război poate fi susținut în sute de feluri și nu neapărat prin introducerea forțelor militare.
Noi trebuie să fim recunoscători ucrainenilor pentru faptul că au luptat și acum Rusia nu deține controlul asupra regiunii Odesa. Altfel, soarta noastră ar fi fost cu totul alta. Am fost la un pas de la implicarea în conflict, însă la un moment dat planurile imperiale ale liderului rus s-au stricat. Acum toate problemele Moldovei sunt de domeniu diplomatic. Iar o pace proastă este mai bună decât un război bun.

– Mulțumesc pentru interviu!
– La fel!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *