Externe

Cea de-a 13-a rundă de negocieri a Acordului de Asociere va avea loc în noiembrie

Despre aceasta a anunțat Gunnar Wiegand, director în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă din partea UE, în cadrul finalizării celei de-a 12-a etape de negocieri a Acordului de Asociere RM-UE, care a avut loc pe 14 septembrie, la Chișinău.
 
Totodată, potrivit Nataliei Gherman, viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene și negociator-șef al Acordului de Asociere din partea RM, în cadrul ultimei întrevederi au fost finalizate negocierile pe mai multe capitole din acord. „Am constatat că progresăm într-o manieră dinamică. Astfel, am trecut în revistă cooperarea politică în domeniul politicii externe și de securitate, am discutat despre implementarea planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize şi am audiat rapoartele negociatorilor”, a declarat Gherman.
De asemenea, Natalia Gherman a reiterat că „un aspect aparte în cadrul rundei de negocieri a fost dedicat procesului de armonizare legislativă în RM, adică a aproximării graduale a legislației țării noastre la cea a Uniunii Europene, pe diferite segmente”.

La rândul său, Gunnar Wiegand, director în cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, a apreciat runda de negocieri drept una satisfăcătoare, remarcând că o mare parte din capitole a fost provizoriu încheiată, inclusiv partea instituţională, cooperarea sectorială, în domeniul politicii externe și de securitate comună. „Mai rămâne de discutat la domeniul justiţiei şi internelor. Din această cauză, marea parte a negocierilor se duc referitor la crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător”, a afirmat oficialul european.

Și Gunnar Wiegand a confirmat că este necesară aproximarea graduală la standardele europene, lucru care va aduce R. Moldova mai aproape de UE, fiind posibilă, astfel, atragerea investițiilor, crearea condițiilor mai prielnice pentru inovații, turism și alte domenii de interes.

O altă noutate în cadrul finalizării celei de-a 12-a runde a negocierilor este faptul că UE a decis să acorde în 2012 circa 28 de milioane de euro RM pentru susţinerea eforturilor Guvernului. „Am reușit să mărim fondurile acordate RM în cadrul Parteneriatului Estic și conform principiului „More for more” („Mai mult pentru mai mult”). Această sumă se adaugă la 94 mln. euro care au fost deja prevăzute”.

Întrebați când anume se va ajunge la discuțiile privind preambulul unde se specifică calitatea de membru al RM la UE și ce șanse există ca o asemenea calitate să fie prevăzută în acest document, Gunnar Wiegand a răspuns că textul Acordului de Asociere conține domenii extrem de complexe, care vor avea un impact complex asupra realității din RM, în special asupra economiei, justiției și afacerilor interne, politicii externe și securității. „Din păcate, însă, acest impact complex este uitat de cetățeni sau mass-media și ne concentrăm doar asupra acestei întrebări. Trebuie să fim conștienți că semnarea Acordului de Asociere va crea o altă realitate în RM, realitate care automat va face din RM un stat asemănător unui stat membru UE”, a spus în nota sa de încheiere oficialul european.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *