Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Atitudini 18 Noiembrie 2011, ora 05:10    Din editia print

Marime Font

Cea de o seamă cu mărul

MOTTO: Dacă dragoste nu e, nimic nu e

 
 
 

După fenomenul morţii (vezi tableta Moartea nu-i o metaforă), al doilea lucru ca importanţă care nu se învaţă la şcoală, dar care este tot atât de enigmatic ca şi moartea, doar că nu-i şi înspăimântător ca aceasta, dimpotrivă, este asociat cu cea mai mare plăcere, este dragostea.
Abordată ca problemă a educaţiei, prima întrebare care se pune este dacă dragostea este un dat (ni se dă prin naştere) sau un lucru dobândit prin educaţie?

O caricatură mai veche din pag. 16 a hebdomadarului Literaturnaia gazeta (Gazeta literară) înfăţişează o masă enormă de bărbaţi care nu-şi dau rând, cu piepturile descheiate şi bombate în faţa unui amur care-i priveşte dezorientat, deoarece are în mână doar o singură săgeată. Sugestia autorului – dorinţa congenitală a tuturor de a iubi şi incapacitatea celor mai mulţi de a o face – oferă poate cel mai incitant subiect pentru filosofia educaţiei.Dacă dragostea ni s-ar da prin naştere, mottoul acestei tablete n-ar avea sens. Dar el are sens, iar originea lui, Biblia, arată şi cât de important este acesta în viaţa noastră. Aşa ajungem la prima deducţie: Dragostea nu ni se dă prin naştere. Ni să dau, ca şi în toate celelalte aspecte definitorii ale fiinţei noastre, doar premisele pentru apariţia dragostei.

După ataşamentul de origine biologică al copilului faţă de mamă, cele mai puternice sunt premisele care fac posibilă dragostea sexuală. Ea apare odată cu maturizarea sexuală şi este confundată de majoritatea tinerilor cu orgasmul, care-i însă de natură biologică, nu cultural-spirituală. Aici lucrurile se încurcă pentru cei mai mulţi.

…Dna N., de 30 de ani, deşi este deja la a cincea experienţă erotică, are o viaţă de calvar, căci ea, de fapt, încă n-a cunoscut dragostea. Primele două au fost banale îndrăgostiri în adolescenţă. A treia n-a fost decât un răspuns la grija pe care i-a arătat-o un băiat în timpul unei boli, luându-l de soţ. Nu înainte însă de a „se testa”, ca şi majoritatea tinerilor contemporani, într-un concubinaj de doi ani. Apropierea fizică plăcută, pe care o oferă sexualitatea în tinereţe, i-a făcut să creadă că sunt buni de soţ şi soţie. Peste doi ani i-a venit însă şi prima, adevărata dragoste, căci era legată nu doar de hormoni, ci de întreaga ei fiinţă: şi de cea biologică, şi de cea intelectuală, şi de cea spirituală. Dar el n-avea mijloace pentru întemeierea unui cămin. I-a părăsit concomitent pe ambii bărbaţi, pe soţ şi pe adevăratul iubit, făcându-i patul celui de-al cincilea, un tip cunoscut pe Odnoclassniki, care-i promitea mincinos s-o ia de nevastă. Fireşte, donjuanul experimentat cu mai multe tinere, care identifică orgasmul cu dragostea, n-o va lua de nevastă, eroina noastră însă se va obişnui să accepte în pat, uşor de tot, bărbaţi cu „perspectivă” de soţ, dna N. transformându-se odată cu anii într-o femeie „accesibilă”. Chiar dacă se va şi mărita a doua (a treia) oară, căsnicia ei se va derula între două minciuni spuse zilnic de cei doi soţi, pe care nu-i va lega nimic altceva decât dragostea biologică faţă de copiii comuni.

Statistica arată că în Chişinău fiecare a doua căsătorie se desface. Dar ceea ce nu arată statistica sunt dramele trăite o viaţă în căsătoriile nereuşite din cauza ignorării problemelor fundamentale ale vieţii umane de către pedagogia noastră tot mai instituţionalizată şi tot mai aservită politicienilor pedagogic impotenţi şi invenţiilor kaghebiste gen „subcompetenţe”.

Un articol de: Vlad Pâslaru
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md