Actualitate

Cea mai bună plăcintă cu dovleac. Cum se poate prepara ingenios fructul sezonului

Reţetele din această perioadă abundă în varietăţi de preparate care conţin dovleac. Asta deoarece perioada în care îl găsim este destul de scurtă, astfel că amatorii pot profita din plin în acest sezon.

Plăcinta cu dovleac este unul din cele mai frecvent întâlnite în sezonul toami. Nu este gospodină să nu prepare ceva cu dovleac în această peroadă, mai ales că dovleacul nu este găsit pe tot parcursul anului, sau, cel puţin, nu cel crescut în grădinile ţăranilor. „Când eram mici, mama îl fierbea, sau  cocea în coptor. Era un desert delicios şi îl aşteptam cu mare drag. Acum sunt reţete pretenţioase care folosesc dovleacul”, spune tanti Ileana, o bătrână din Baia Mare. Pentru o plăcintă cu dovleac, mai spune ea, avem nevoie de:

300 g făină albă

250 g zahăr

170 ml ulei

125 ml lapte

5 ouă

1 praf de copt

1 zahăr vanilat

Opţional, se pot pune diferite arome: coajă rasă de lămâie sau portocală etc.

Dovleac ras (gramajul poate varia, în funcţie de preferinţă, dar e suficient cam un vas de 500 ml plin cu dovleac gata ras)

Zahăr, după gust (În general, maxim 100 de grame este suficient)

Opţional, se pot adăuga stafide, nuci, scorţişoară sau alte ingrediente aromatice. 

Dovleacul ras se pune la călit, iar când începe să e înmoaie, se adaugă zahărul. Se lasă la foc mic până când scade toat zeama, apoi se ia de pe foc şi se lasă la răcit puţin. Acum este momentul, pentru cei care preferă, să adauge nucile sau alte ingrediente aromatice.

Pentru blat, ouăle se bat cu zahărul bine şi se pune încet uleiul, apoi laptele şi făina. Se amestecă încontinuu, la început cu mixerul, pentru ca oăule să se bată foarte bine, la final, când se adaugă făina se poate folosi o lingură sau o spatulă de lemn. Alatul se toarnă pe jumătate într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptorul preîncălzit, pentru câteva minute. Apoi se scoate şi se pune umplutura, iar pe deasupra se pune a doua jumătate din aluat. Se dă din nou la cuptor, la foc mediu (sau mai mic), pentru aproxiv 45 de minute.

Pont: dacă nu aveţi suficient dovleac, puteţi completa cu mere rase.

adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *