Cea mai mare turbina eoliana offshore din lume

publicat în Ultima oră pe 27 Martie 2012, 02:06

 Cu o putere de 6 MW, turbina eoliana Haliade 150 a fost dezvoltata ca raspuns la anuntul de participare la licitatia organizata de guvernul francez in iulie 2011 in scopul instalarii a 3 GW de energie eoliana offshore in Franta pana in anul 2015.

Alstom a inaugurat cea mai mare turbina eoliana offshore din lume in santierul de la Carnet en Loire-Atlantique. 

In curs de certificare, prima turbina Haliade 150 va fi supusa unei serii de teste pe uscat, pe o perioada de un an, in santierul de la Carnet, inainte de instalarea pe mare a unei a doua turbine in largul coastelor belgiene in toamna lui 2012. In 2013 este prevazuta fabricarea unor preserii, urmand ca productia de serie sa inceapa in 2014.

Santierul Carnet, situat in apropiere de Saint-Nazaire, pe malul estuarului, a fost ales pentru caracteristicile sale geologice foarte asemanatoare mediului submarin in care vor fi instalate turbinele eoliene. Pe stalpi infipti la o adancime de peste 30 m a fost instalata substructura de 25 m pe care a fost montat progresiv turnul cu o inaltime de 75 m. Per total, nacela se inalta la o inaltime de peste 100 m de la sol. Turbina eoliana si structura sa de suport cantaresc in total 1500 de tone.

Alstom este furnizorul exclusiv al consortiului coordonat de EDF Energies Nouvelles care include Dong Energy, societate energetica daneza, lider mondial in centrale eoliene offshore, cat si dezvoltatori (Nass & Wind si wpd Offshore).

Acordul consortial cu Alstom ofera o ocazie unica de dezvoltare a unei turbine eoliene cu tehnologie franceza, fabricata si asamblata in Franta, cu ajutorul contractorilor industriali locali si beneficiind de partenariate tehnologice cu mai multe organizatii. Un numar de aproximativ 200 de furnizori din sectorul eolian offshore vor fi implicati in acest proiect.

Turbina eoliana offshore de generatie noua va alimenta cu electricitate aproximativ 5000 de gospodarii per turbina.

In prezent, Alstom are instalate sau construite aproximativ 2.300 de turbine eoliene care produc peste 3000 MW in douasprezece tari (Spania, Brazilia, Marea Britanie, Franta, Italia, Portugalia, Maroc, Statele Unite…). Puterea eolienelor on-shore ale Alstom variaza intre 1,7 si 3 MW.

Via AFP