Cu un parfum dulce, uimitor şi care îmbată sufletul, teiul este un excelent medicament. Dacă se prepară corect, ceaiul este un remediu pentru mai multe afecţiuni, însă pe loc poate deveni nociv pentru organism. În general, este contraindicat bebeluşilor, gravidelor, şoferilor şi celor care suferă de anemie.
Teiul este considerat un arbore sacru în folclorul ţărilor din vestul Europei, iar pentru vechii celţi simboliza altruismul. În timpul Evul Mediu exista obiceiul ca îndrăgostiţii să-şi jure iubire veşnică la umbra unui tei, deoarece exista credinţa că acest copac îi face pe oameni să spună numai adevărul.
Deşi teiul aduce numeroase beneficii organismului, este important de ştiut că această plantă nu este recomandată tuturor persoanelor, aşa cum am fi tentaţi să credem.
“Ceaiul de tei are o întrebuinţare pentru o gamă largă de afecţiuni, dar nu trebuie folosit în mod abuziv”, ne avertizează medicii.
Dr. Cătălin Luca spune că ceaiul de tei are un efect calmant şi liniştitor al pentru copii, ajutându-i să doarmă mai bine. În cazul unor răceli uşoare, ceaiul de tei cu un strop de lămâie face minuni, prevenind deshidratarea şi pentru a produce transpiraţia, pentru a ajuta la urinare şi chiar pentru a scădea febra.
"În cazul inflamaţiilor căilor respiratorii, ceaiul de tei este un puternic adjuvant, precum şi în cazul tusei, a stărilor nervoase şi a durerilor de cap. Tulburările de la nivelul stomăcelului pot fi şi ele alinate cu ajutorul ceaiului de tei. Ceaiul de tei se prepară tot sub formă de infuzie, astfel că la 100 ml de apă clocotită se folosesc patru flori”, explică medicul.
Efecte neplăcute la bebeluşi
La bebeluşi, atenţia trebuie să fie sporită. Specialistul spune că ceaiurile consumate de copiii mai mici de şase luni pot avea şi efecte neplăcute.
“Împiedică absorbţia fierului în organism, iar ceaiurile îndulcite cu zahăr sau cele instant îi pot crea dureri de stomac şi o stare de agitaţie. De asemenea, ceaiul poate deshidrata bebeluşul, deoarece, consumat în cantităţi mari pentru vârsta lui, ceaiul îi poate suprasolicită rinichii”, a precizat medicul.
Printre persoanele care nu trebuie să consume ceai se numără gravidele (în special în ultimul trimestru de sarcină, pentru că substanţele din tei subţiază sângele şi creşte riscul de hemoragie postpartum), pacienţii cu anemie (împiedică absorbţia de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) şi şoferii (teiul poate produce ameţeală şi stare de somnolenţă).
Ceaiul de tei face minuni atunci când suferim de dureri de cap, oboseala, răceală şi gripă, anxietate. Important este să fie preparat corect pentru a beneficia de toate proprietăţile sale.
Floarea de tei, mărunţită bine se infuzează, nu se fierbe, pentru nu mai mult de 4 minute. Când apa prinde o culoare roşie-maronie intensă, nu se mai bea, pentru că ceaiul este toxic.
Stimulează transpiraţia şi reduce febra
Băut calduţ, ceaiul de tei este de mare ajutor în caz de răceală şi gripă, reglează temperatura organismului şi decongestionează căile nazale. El stimulează transpiraţia şi scade febra, reduce inflamaţiile şi ameliorează durerile de cap.
Sub formă de gargară sau inhalaţii, se utilizează cu succes pentru combaterea stomatitei, amigdalitei, faringitei şi laringitei.
Mai poate fi folosit sub formă de comprese pentru combaterea infecţiilor oculare. Reduce inflamaţiile şi este un remediu excelent pentru ochii umflaţi, pentru combaterea ridurilor şi a cearcănelor.
Florile de tei pot ajuta la prevenirea problemelor stomacale (diarea şi indigestia, dar şi vărsăturile). Potrivit studiilor, o cană de ceai de tei înainte de culcare poate îmbunătăţi procesul de digestie.
Ceaiul de tei este şi un aliat de încredere al pielii. Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, combate acţiunea radicalilor liberi şi astfel previne îmbătrânirea pielii.
"În stări de agitaţie şi anxietate, o ceaşcă de ceai de tei aduce liniştea, însă trebuie băut cu moderaţie pentru că teiul este un excitant pentru sistemul nervos. Dacă se beau 3-4 ceşti pe zi va avea efect opus. Folosite sub formă deceai băut pe o durată mai mare de o lună de zile, de două ori pe an, florile de tei antrenează complicaţii cardiace", spune Daniela Stan, medic de familie."
Ce substanţe conţine floarea de tei?
Pentru a obţine un potenţial maxim din punct de vedere al substanţelor active, florile de tei trebuie culese imediat dupa înflorire, la 1-2 zile după ploaie, pe vreme însorită, şi apoi trebuie uscate la umbră. Florile de tei conţin mucilagii, uleiuri esenţiale, taninuri, glucozide, flavonoide, zaharuri, mangan şi vitamine.
Sursa: adevarul.ro
|
Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...
( ) Citeşte tot articolulO curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...
( ) Citeşte tot articolulAproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.
( ) Citeşte tot articolulGuvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...
( ) Citeşte tot articolulPreocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...
( ) Citeşte tot articolulGuvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc.
( ) Citeşte tot articolulMinistrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.
( ) Citeşte tot articolulGerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei: Dacă noi, ca europeni, vrem să supravieţuim politic între superputeri ca SUA şi China, nu o putem face fără potenţialul Rusiei. Avem nevoie de piaţa acestei ţări şi, mai presus de toate, de resursele ei.
( ) Citeşte tot articolulLa propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.
( ) Citeşte tot articolulDouă cutremure s-au produs în cursul zilei de duminică, 17 februarie, informează Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP). Cele două seisme s-au produs la adâncimi mari, în două zone diferite ale României.
( ) Citeşte tot articolulCreditorul rus Gazprombank a decis să înghețe conturile companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA, informează, duminică, site-ului agenției de știri Reuters preluat de mediafax.
( ) Citeşte tot articolulDupă mai multe zile cu temperaturi de primavără, iarna se întoarce în forţă. Potrivit meteorologilor ANM, de sâmbătă, 23 februarie, revin ninsorile şi viscolul, urmând ca temperaturile să scadă dramatic, cu până la 20 de grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolulHoroscop 18 februarie 2019. Ziua va începe cu veşti bune atât în sfera emoţională, cât şi în cea profesională. Mulţi nativi vor avea parte de noroc în carieră şi şanse mari de a obţine laude şi apreciere din partea superiorilor. În dragoste,...
( ) Citeşte tot articolulRomânia și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...
( ) Citeşte tot articolulAcum 3,5 miliarde de ani, pe Pământ exista viaţă, dar aceasta abia supravieţuia sau înflorea? Un nou studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători condusă de ELSI (Earth-Life Science Institute) din cadrul Tokyo Institute of Technology vine cu noi răspunsuri la...
( ) Citeşte tot articolulIgor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.
( ) Citeşte tot articolulIpocrizie în două cu obraznicie. Nu obosesc să critice România, dar îi justifică pe fruntașii PSRM din Parlament care dețin cetățenia țării vecine. Candidatul socialist din circumscripția nr.8 Florești, Sergiu Groza, a inventat încă o scuză – deputații...
( ) Citeşte tot articolulEliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe...
( ) Citeşte tot articolulCancelarul german Angela Merkel a apărat sâmbătă cu putere relaţiile economice şi politice ale ţării sale cu Rusia, îndemnându-i pe liderii prezenţi la conferinţa de securitate de la Munchen să coopereze în abordarea problemelor globale, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulLegislaţia Republicii Moldova prevede că cetăţenii pot vota doar cu acte de identitate valabile. Această prevedere trebuie să fie valabilă inclusiv pentru moldovenii stabiliţi în afara ţării. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută...
( ) Citeşte tot articolulPartidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a...
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și...
( ) Citeşte tot articolulAlcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.
( ) Citeşte tot articolulOlga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor
( ) Citeşte tot articolul