Sănătate

Ceaiul, evadarea noastră din cotidian

Au trecut aproape 4.700 de ani de când a început povestea de dragoste dintre împăratul chinez Sheng-Nung şi planta de ceai Camellia sinensis. Se spune că împăratul, care din motive igienice bea apa fierbinte şi fiartă în prealabil, stătea în grădină, iar vântul i-a adus în cana de apă trei frunze de ceai. I-a plăcut atât de mult mireasma lor, încât de atunci a vrut să bea tot timpul numai ceai.

O istorie lungă

De atunci încoace chinezii şi-au păzit cu grijă băutura preferată, care este şi un bun medicament. Între anii 520 şi 800, călugării budişti au adus, pe ascuns, ceai din China în Japonia. Maeştrii zen au văzut în prepararea ceaiului un exerciţiu foarte bun pe calea iluminării şi au elaborat în mănăstirile lor ceremonia ceaiului. Din 1610, ceaiul a început să cucerească inimile europenilor, mai întâi pe cele ale olandezilor, apoi pe cele ale englezilor şi până la sfârşitul secolului al XVII-lea pe ale tuturor europenilor. În secolul al XVIII-lea a ajuns, prin imigranţii englezi, în Statele Unite ale Americii şi a devenit atât de îndrăgit, încât în straturile de sus ale societăţii au început să se organizeze petreceri ale ceaiului. Astăzi, ceaiul este cea mai populară băutură din lume. Întreaga producţie de ceai a fost, în 2010, de 4,1 milioane de tone.

Ceremonia liniştii

De-a lungul timpului, în China şi Japonia au fost elaborate ceremonii ale ceaiului: acestea erau un simbol al purificării interioare, dar şi un ritual privind mişcările şi ordonarea ustensilelor. Ele sunt celebrate şi astăzi şi reprezintă un cult al frumosului, în mijlocul cotidianului banal.

Binefăcător pentru corp

La începuturile sale, ceaiul era folosit ca medicament. Într-o carte de medicină din dinastia Tang de acum peste 1.000 de ani scrie că el vindecă toate bolile. Şi astăzi ceaiul, mai ales cel verde, care nu este fermentat, trece drept unul dintre cele mai sănătoase alimente: el reduce formarea cariilor, distruge bacteriile şi virusurile, reglează nivelul glicemiei, combate infecţiile, protejează inima şi întăreşte nervii. O semnificaţie specială este atribuită substanţei EGCG (epigalocatehingalat), despre care se spune că ar inhiba dezvoltarea cancerului, după cum au arătat studii efectuate pe pacienţi cu leucemie limfatică cronică.

Ajutor pentru frumuseţe

Ceaiul verde este bogat în antioxidanţi, protejând pielea de efectul radicalilor liberi, vinovaţi pentru accelerarea îmbătrânirii. Foloseşte-l sub formă de mască pentru ten şi loţiune pentru corp (în combinaţie cu alte ingrediente binefăcătoare). În plus, ceaiul verde este un bun aliat în curele de slăbire. Accelerează metabolismul şi arde grăsimile, diminuând depozitele adipoase.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *