Opinii și Editoriale

Cealalta Moldova

Astazi, intrebarea care e pe buzele tuturor e: ce s-a intamplat, totusi, la 7 aprilie 2009 la Chisinau? Ma tem ca, atata timp cat in R. Moldova la putere vor fi comunistii, nu vom mai afla adevarul, asa cum multe cate s-au intamplat in acesti opt ani lungi de regim comunist raman invaluite in ceata misterului – ma refer la cazul „rapirea” lui Cubreacov, bunaoara…

Autoritatile comuniste depun eforturi uriase ca sa inoculeze opiniei publice ca pe 7 aprilie la Chisinau s-a produs nu o revolutie a tinerilor, ci o tentativa de „lovitura de stat”. Din pacate, sub presiunea propagandei comuniste, chiar si presa independenta vorbeste mai mult despre „provocatori” decat despre tinerii care au produs explozia. Comunistii se tem ca presa sa vorbeasca despre eroii „revolutiei din 7 aprilie”, mistificandu-se astfel adevarul. Asistam la o rescriere din mers a istoriei.

Ca exista un mare interes ca evenimentul sa fie prezentat intr-un anume fel ne-o dovedeste campania de spalare a creierilor si de manipulare – una fara precedent – declansata de televiziunile prezidentiale si de propaganda regimului. Culpabilizarea Opozitiei si a presei democratice atinge cote de isterie si paranoia, dovada clara ca comunistii au ce ascunde si de ce se teme. Exista suficient de multe semne de intrebare care ne permit sa banuim ca evenimentul de marti a fost pregatit, gestionat si apoi deturnat de fortele regimului. O investigatie jurnalistica independenta si profesionista va putea raspunde la multe dintre aceste semne de intrebare.
Singura instanta si singura forta care astazi este capabila sa nu permita falsificarea adevarului este presa independenta si acea parte a societatii civile care nu e controlata de comunisti. Nu trebuie sa ne lasam intimidati si, de frica sa nu fim acuzati de complicitate cu „pucistii”, sa vorbim doar despre o latura a problemei. Da, au existat si provocatori, dar a existat si explozia umana care poate fi numita revolutia tinerilor, ca forma de rezistenta a unei lumi noi in fata agresiunii lumii vechi. Daca nu vorbim despre aceasta, inseamna ca aruncam, odata cu apa, si pruncul.

Pe 7 aprilie in centrul Chisinaului a iesit cealalta Moldova, cea de care comunistii se tem si de care ei n-au banuit ca exista – Moldova tanara, neconformista, bine informata, dar si naiva. Astfel, si-a anuntat prezenta politica o generatie noua, educata de Internet, care vorbeste la telefonul mobil, dornica de schimbari, care nu se regaseste in ideologia mucegaita a fosilelor care conduc azi aceasta tarisoara. Explozia de marti a demonstrat cat de invechita, neproductiva si periculoasa este guvernarea comunista, cat e de departe de idealurile si asteptarile noilor generatii, cat de adanca e prapastia dintre generatii, cat de conflictuala este relatia dintre batrani si tineri, cat de diferite sunt psihologia si mentalitatea lor, cat de dezbinata este aceasta societate, iar toate acestea confirma faptul ca R. Moldova este, precum scria un ziar german, un „non-stat”.

Cand am auzit ca Voronin a declarat ca „puciul” a fost indreptat „impotriva statalitatii”, am inteles definitiv ca acesta si camarila sa s-au desprins cu totul de realitati si traiesc cu niste himere. Asadar, actuala guvernare apara statalitatea de tanara generatie, ea e gata sa traga in acea generatie care constituie insusi viitorul si garantia existentei acestui stat… Nebunie? Putin spus. Pentru ca nu orice nebunie este atat de periculoasa, precum e cea de care e cuprins actualul regim.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *