Opinii și Editoriale

Ceapă fiartă cu cafea

Deputații au discutat aprins proiectul, iar ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, devenit între timp guvernator al Băncii Naționale, în locul lui Sergiu Cioclea, a zăbovit mai mult de o oră la tribuna centrală a Legislativului, răspunzând la întrebările aleșilor poporului. În timp ce deputații liberal-democrați, liberali, comuniști și socialiști afirmau că proiectul este „un pas electoral”, majoritatea parlamentară l-a lăudat, spunând că „e un proiect mult așteptat de către cetățeni”. Sigur că a fost așteptat, pentru că moldovenii de mult așteaptă să li se mărească salariile, dar pe mulți totuși i-a pus în gardă faptul că această Lege este adoptată anume acum, înainte de campania electorală, și că ea conține niște prevederi dubioase.

Pentru implementarea Legii, vor fi cheltuite 1,3 mlrd de lei, iar salariul de bază va fi majorat cu cca 7%. Interesant, cum e să trăiești cu 3500 de lei pe lună? Ce putem face cu acești bani? Reușim să cumpărăm câte un cartof și câte o bucată de pâine în fiecare zi, iar, ca să achităm serviciile comunale, nu ne iese nicicum. Mai ales iarna, când ne încălzim de la caloriferele centralizate cu câte 2000 de lei pe lună, dacă avem norocul să ni se pună un preț mai mic! Mai ales acum, când totul se scumpește! Nu ne rămâne decât să economisim și să intrăm în datorii nesfârșite. Și zilele trec mai greu atunci…

Fructe ne putem permite doar de sărbători. Un kilogram de castraveți sau roșii costă circa 30 de lei. Trebuie să ne bucurăm că morcovul și ceapa sunt la un preț mai mic. Prin urmare, putem să fierbem câte o ceapă în fiecare dimineață, la micul dejun, pe care să o savurăm cu o ceșcuță de Jacobs, care costă doi lei și se vinde în pachețele, pe la piețele și mini-marketurile noastre, multe dintre care sunt pline de alimente dubioase, pe care poți să le înghiți doar în calitate de zacuscă la o „stopkă” de rachiu.

Lucrurile stau puţin altfel. În ajun de alegeri, ca şi în preajma altor sărbători, puterea vrea să ne bucure cu salarii majorate. De aceea ne dau o sută de lei în plus, care tot e mai mult decât un picior în fund. Cu acești bani nu-ți poți umple masa, așa cum ni se spune, în schimb îți ajung pentru un kilogram (!) de carne sau pentru a le mulțimi colindătorilor atât de Crăciun, cât și de Anul Nou.

Vin alegerile, ce să-i faci? Conform tradițiilor electorale autohtonă, în următoarele luni, mu-u-u-ultă votcă, bere și vin vor unge gâturile cetățenilor. La beție, moldovenii vor crede că, în sfârșit, viața li s-a schimbat spre bine. Și iarăși se va repeta întocmai ceea ce s-a mai repetat de când am apărut pe harta lumii, ca stat independent: aceeași deznădejde, aceleași lacrimi și aceleași blesteme.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *