Cultură

Ceas aniversar cu oameni de calitate

Riști să-ți atragi critici, să fii învinuit de lichelism, chiar dacă acest coleg, prin merite, prin onoarea profesiei sale, a atins niște realizări. Cu atât este mai greu să scrii despre un pedagog cu vocație așa cum este Alexandra Tănase, profesoară de limba și literatura română, grad didactic superior, la Liceul „Gaudeamus” din Chișinău, cu cât familia sa este un brand de luptă pentru valorile naționale în Basarabia. Totuși, în pofida „simpatiilor” cu ușoare zâmbete eronate sau cu rictusuri în colțul buzelor, voi scrie cu multă admirație despre un profesor, coleg, prieten, model pentru mine, care adună în jurul său oameni de calitate.

Ne surprindem de cele mai multe ori că lista noastră de cuvinte frumoase, calde pentru cineva e scurtă de tot, iar cea de critici și de judecăți poate fi kilometrică; o vorbă de încurajare pentru un coleg, prieten apropiat nu intră în vocabularul cotidian, ca să nu fiu incisivă și să nu mă limitez la critici pentru cei din jur, mi-am administrat o doză de vampirism și mă hrănesc din gesturile, faptele, calitățile persoanelor care sunt diferite de ceilalți, care se exclud din mulțime. Asta mă determină să scriu despre cineva drag, despre care merită să afle și alții. În primul rând, pentru că profesia de pedagog a ales-o tocmai pe Alexandra Tănase să cultive sămânță bună în zeci de generații, de-a lungul anilor, în al doilea rând, pentru că povara profesiei și-a dus-o cu demnitate și noblețe pe întregul parcurs didactic.

Am asistat de mai multe ori la orele deschise pentru colegi, specialiști și am remarcat faptul că lecțiile de literatură ale dumneaei devin interesante ateliere de lectură și de creație. Puterea de a-i convinge pe tineri să citească în epoca computerizării și a informatizării prin IT vine din interioru-i propriu. O carte scrisă, retipărită este un prieten sigur pentru viitor. Acest crez o guvernează pe A. Tănase atunci când ea însăși se înscrie printre cei mai fideli cititori ai Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, filiala „Transilvania”, datorită și colaborării sale, împreună cu discipolii pe care îi orientează; același crez al cărții este și imensa bibliotecă personală pe care vrea s-o lase moștenire nepoților.
Semnificația cărții rezidă și în Salonul de lectură „Ceaiul de la ora patru” de la Biblioteca „Transilvania”, care-i motivează pe tineri să citească, să se exprime corect, elevat, să gândească frumos. Astfel, cu Biblioteca sufletelor noastre își apropie elevii de carte, adică de un viitor deschis spre cunoaștere. „Lectura nu este la modă, însă aceasta e o competență, susține profesoara, deoarece propune o autoinstruire eficientă, prin dobândirea unor tehnici intelectuale specifice”.

Și dacă semeni roadă bună, culegi fructe gustoase – discipolii promovați și susținuți de profesoara lor ajung să-i onoreze așteptările, cunosc sensul existenței și la rândul lor promovează valorile adevărate în viață.

Profesoara Alexandra Tănase e la moment aniversar. Mulți colegi și discipoli îi trimit gânduri telepatice însoțite de flori, îmbrățișări, mulțumiri, zâmbete, stimă și… poate niște scuze întârziate. Mă înscriu în lista acestor gesturi de reverență, adăugând un sincer „La mulți ani!” și respectul pentru statutul de om care o caracterizează în formula lui V. Hugo: „Trăiesc cu adevărat doar cei ce luptă”.

Silvia Strătilă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *