Ultima oră

CEC respinge acuzaţiile că ar fi înregistrat ilegal participanţi în campania pentru referendum

În acest sens, Comisia aduce în atenţia tuturor Codul bunelor practici în materie de referendum adoptat în anul 2008 de către Comisia de la Veneţia care face expres diferenţa dintre o campanie electorală pentru alegeri şi una pentru referendum. Potrivit recomandărilor, partidele politice au dreptul de a boicota referendumul, o astfel de opţiune fiind echivalată cu opţiunea „contra” în problema supusă referendumului.

CEC consideră că anume acest document reprezintă standarde de referinţă în domeniul organizării şi desfăşurării referendumului şi suplineşte lacunele de reglementare juridică naţională.

„Hotărârea privind înregistrarea în calitate de participant la referendum este una corectă, legală şi conformă cu standardele europene în materie şi regretă orice fel de declaraţii la acest capitol menite să prejudicieze imaginea instituţiei”, se arată în comunicat.

La 19 august curent Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte a cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) explicaţii de ce a admis înregistrarea unor participanţi în campania electorală de desfăşuare a referendumului din 5 septembruie, care nu şi-au spus opţiunea în problema plebiscitului, dar şi când a înregistrat participanţii care boicotează referendumul, în timp ce Parlamentul a stabilit doar două opţiuni – pro sau contra modificării art. 78.

Info-Prim NEO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *