UE / Nato

CEDO condamnă Franţa să despăgubească 7 cetăţeni români de etnie romă în legătură cu evacuarea unei tabere

Fără propunere de relocare, romii au plecat în cele din urmă de unii singuri, instalându-se provizoriu într-o altă tabără, fără caravanele care, după cum afirmă ei, le-ar fi fost confiscate.

Circumstanţele evacuării forţate a taberei şi condiţiile lor de viaţă ulterioare ‘nu constituie un tratament inuman şi degradant’, au considerat judecătorii de la Strasbourg, însă, ‘din cauza termenului scurt între ordinul prefectului şi punerea sa în aplicare, nu a existat o luare în calcul a consecinţelor expulzării şi a situaţiei particulare a reclamanţilor’.

În consecinţă, statul francez a încălcat articolul 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi familiale şi a domiciliului) şi articolul 13 (dreptul la un recurs efectiv) ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Potrivit CEDO, ‘apartenenţa reclamanţilor la un grup defavorizat social şi nevoile lor particulare trebuie luat în calcul în examenul de proporţionalitate pe care autorităţile sunt obligate să-l efectueze’, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul în speţă.

Statul francez a fost condamnat să achite fiecărui reclamant câte 7.000 de euro ca despăgubiri morale. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *