Actualitate

CEDO nu crede în lacrimile lui Oleg Voronin

În plângerea depusă la CEDO, la 2 iunie 2010, fiul ex-preşedintelui Vladimir Voronin susţinea că aceste drepturi i-ar fi fost încălcate în cadrul instrumentării dosarului cu privire la tranzacţiile băneşti efectuate de pe cardul său bancar. Dosarul penal pe faptul evaziunii fiscale şi spălării de bani a fost intentat de CCCEC pentru a stabili provenienţa a 67 mln. de lei pe care Oleg Voronin le-a cheltuit în anii 2008-2009 peste hotarele ţării, pentru mărfuri şi servicii de lux, sumă mult peste veniturile pe care le-a declarat la Fisc. CCCEC s-a sesizat după publicarea în ziarul TIMPUL a unor articole despre tranzacţiile de zeci de milioane efectuate de Voronin jr. cu cardul său bancar în străinătate.

La solicitarea reclamantului, CEDO a examinat cererea lui Oleg Voronin în regim de urgenţă. Curtea a constatat că aceasta nu relevă nicio aparenţă de încălcare a drepturilor şi libertăţilor garantate de Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, declarând-o inadmisibilă. „Acest fapt demonstrează că actualul Guvern nu foloseşte instrumentele coercitive ale statului pentru a se răfui cu cineva sau pentru a intimida pe cineva şi este un semnal pentru toţi cei care au încălcat legea să fie gata că vor fi traşi la răspundere”, a menţionat ministrul Justiţiei. Decizia este finală şi nu poate fi contestată nici la Curtea Europeană, inclusiv în Marea Cameră a CEDO, nici în orice altă instanţă internaţională.

Alexandru Tănase a mai spus că Guvernului nu i-a fost comunicat de către CEDO niciun caz de violare brutală a drepturilor omului care ar fi fost comis în perioada de după 29 septembrie, adică după instalarea noii guvernări. Aceasta, potrivit ministrului, este o dovadă că astfel de cazuri cum ar fi tortură, lipsirea forţată de libertate sau de proprietate etc. nici nu mai au loc, tendinţa pozitivă fiind remarcată şi de organismele internaţionale. În schimb, actualele autorităţi trebuie să remedieze zeci de cazuri instrumentate de CEDO şi comunicate Guvernului pe fapte care au fost comise pe timpul guvernării comuniste. „Aici avem mult de lucru, să negociem cu reclamanţii, pentru că sumele pe care trebuie să le plătească Guvernul sunt impunătoare, de zeci de milioane. Dar este o obligaţie a statului, care trebuie îndeplinită indiferent de schimbarea guvernelor”, a spus A. Tănase.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *