Cehia a anunțat destructurarea unei agenturi a FSB

publicat în Actualitate pe 22 Octombrie 2019, 10:21

 

Președintele Serviciului de Informații și Securitate din Cehia (BIS), Michal Koudelka, a anunțat despre descoperirea și destructurarea în țară a unei rețele de agenți creată de serviciul federal de securitate al Rusiei – FSB.

Potrivit acestuia, rețeaua a fost finanțată din Rusia prin medierea ambasadei ruse și avea drept scop atacarea unor ținte de pe teritoriul Cehiei. Acțiunile agenturii au fost îndreptate și împotriva partenerilor internaționali cehi din țară, relateaza publicația cehă iRozhlas.

„Rețeaua a fost complet distrusă și destructurata datorită acțiunilor excelente ale biroului național de lupta împotriva criminalității organizate. Ancheta este în desfășurare. Am împiedicat această activitate în Republica Cehă, care făcea parte dintr-un lanț lung, pe care rușii îl foloseau și era pregătiți pentru utilizarea sa în alte țări europene”, a spus Koudelka.

Șeful BIS a precizat că rețeaua a fost deconspirata anul trecut, fara sa ofere alte detalii. Aceste informații, a spus el, vor fi incluse în raportul anual privind activitățile de contrainformații cehe pentru anul 2018.

Potrivit săptămânalului Respekt, operațiunea de contrainformații cehă a vizat un grup de cetățeni ruși și alți câțiva ruși care au obținut cetățenia cehă. Grupul trebuia să opereze sub paravanul a două companii din Praga, specializate în vânzări de hardware și software, în fapt desfasurand atacuri infromaticei.

Koudelka a mai spus că departamentul său percep activitățile de informații ale Rusiei și Chinei ca pe o amenințare pe termen lung serioasă la adresa Republicii Cehe.