Actualitate

Cehia propune ca statele ce nu fac parte din zona euro să fie primite ca observatori la reuniunile Eurogrupului

„Statele care nu folosesc moneda euro ar putea beneficia de un statut de observator la reuniunile țărilor zonei euro (…) Republica Cehă avansează această idee, vom vedea dacă va obține un sprijin mai larg’, a declarat premierul social-democrat la reuniunea anuală a ambasadorilor cehi.

El și-a argumentat această propunere prin faptul că în opinia sa un astfel de statut de observator acordat țărilor din afara zonei euro ar putea ‘spori încrederea reciprocă’ și ‘ar împiedica ‘crearea unei prăpăstii’ între cele două grupuri de țări.

Intrată în UE în anul 2004, Republica Cehă ‘nu se pregătește’ să intre în zona euro, afirmă fostul ministru de finanțe Andrej Babis, liderul mișcării centriste ANO, aflată în fruntea sondajelor în perspectiva alegerilor legislative din luna octombrie. Mai mult decât atât, Babis a evocat posibilitatea ca viitorul guvern rezultat în urma alegerilor să suprime postul de coordonator național pentru introducerea monedei euro.

Guvernatorul Băncii Centrale, Jiri Rusnok, a declarat anul trecut la preluarea acestui post că nu se așteaptă ca în mandatul său de șase ani Republica Cehă să intre în zona euro.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *