Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 04:29
Abonamente

Bună Dimineața 5 Octombrie 2016, ora 11:31

Marime Font

Cei care pleacă își iubesc Patria mai mult decât cei care rămân

În ultima perioadă, scriu mult despre migrație - e un fenomen care capătă amploare îngrijorător. Recent, au ales să-și caute o viață mai bună peste hotare și doi buni prieteni. Soț și soție, cu o dulceață de fetiță, care o duceau bine pe plan financiar, dar care la un moment dat și-au pierdut încrederea în acest stat. 

 
 

I-au petrecut rudele, prietenii, cunoscuții - au fost plânsete și tot pachetul de emoții. Lasă aici o lume în care s-au învățat să trăiască și merg într-o lume pe care abia urmează s-o descopere. Acum viitorul copilului lor are prioritate. Au ales să plece pentru că-și iubesc prea mult Patria și nu pot trăi cu gândul că în timpul apropiat aici nu se va schimba nimic. Au luat cu ei un covoraș tradițional și alte lucruri care să le amintească de R. Moldova - au luat cu ei amintiri bune, împletite cu experiențe proaste. Decizia li s-a dat foarte greu. Un an - atât au așteptat, au sperat, au căutat soluții, au luptat și într-un final... au renunțat. 

Acolo, în străinătate, oamenii s-au învățat să aprecieze mai mult valorile de acasă. Dacă nu trăiești permanent în R. Moldova, nu prea auzi despre corupție, furturi, omoruri, hoți în lege, racketul anilor `90, care a revenit și în 2016 și tot așa mai departe. Când te afli departe de casă, ești tentat să vezi doar lucrurile frumoase și trăiești cu iluzia că acasă e mai bine și oricând ai putea reveni. Cu gândul ăsta pleacă mulți, dar cei care totuși se întorc, pot fi numărați pe degete.Încetați să mai veniți cu recomandări de genul „suflecă mânecile și încearcă singur să schimbi lucrurile”. Când oponent îți este statul, poți să te bați și cu capul de perete - nimic nu se va mișca din loc (poate doar creierii). Ideea că „pleacă cei care n-au curajul să lupte”, e și ea o tâmpenie, inventată de persoanele care în viața lor n-au ridicat un pai pentru binele acestei țări. Emigrează oamenii care-și doresc un trai decent și de acest drept nu-i poate lipsi nimeni. Rămân cei care n-au posibilitatea să plece, dar și cei care încă speră.

Nu trebuie judecați nici unii și nici alții... Viața-i imprevizibilă. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul