Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 12:07
Abonamente

Comentariu 17 Octombrie 2014, ora 06:23    Din editia print

Marime Font

Cei ce vor crede

„Cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit şi au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieşit, şi au crezut că Tu M-ai trimis. Eu pentru aceştia Mă rog, nu pentru lume Mă rog…” (Ioan 17; 8-9). 

 
 

În rugăciunea lui Iisus, din Evanghelia după Ioan, fiecare verset are o învăţătură („aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.”, v.3), însă versetul 8, citat la începutul acestui articol este legat de Pilda semănătorului (Luca 8; 5-15).

Ştim că în pilda semănătorului: sămânţa e cuvântul lui Dumnezeu, iar locul pe care cade sămânţa e inima omului. Şi inimile sunt diferite: unele seminţe cad pe marginea drumului şi sunt mâncate de păsări, altele cad în spini şi sunt înăbuşite, altele cad pe stâncă şi nu au unde să prindă rădăcină. În pilda aceasta, foarte clar lămurită de Iisus Hristos (versetele 10-15), avem impresia că există predestinare. Fiindcă ne imaginăm cum arată lotul de pământ, cu spinii, drumul şi stânca aproape. Apoi ne gândim că ce vină are omul dacă locul/inima lui e în loc pietros.
Însă cine a trăit la sat ştie că lucrurile nu stau chiar aşa. Păsările care vor să fure sămânţa (diavolul care vrea să fure cuvântul lui Dumnezeu din inimile oamenilor), pot fi gonite, spinii pot fi smulşi, iar pământul pietros poate fi curăţat. Aşa lucrează gospodarul în grădina lui, aşa lucrează şi virtutea în inima omului.De aceea Iisus spune: „Cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit”. Fiindcă ţine de fiecare să asculte cuvântul lui Dumnezeu. Nu e o predestinare, nu suntem de la bun început pământ roditor sau pământ pietros. Ştim foarte bine, fără să fim mari agricultori, că oricât de roditor e pământul dacă e lipsit de apă sau are apă din belşug – distruge planta. Tocmai de aceea încă din primele cărţi creştine de învăţătură, omului i se spune că trebuie să aleagă calea de mijloc. Ceea ce înseamnă că şi virtutea, rău înţeleasă şi aplicată în exces, poate dăuna credinţei. Gândiţi-vă numai cât de obositori sunt acei oameni care umblă după alţii să îi omoare cu sfatul: „nu aşa se face cruce”, „nu aşa se stă în genunchi”, „nu se mănâncă aşa în post”. Toate aceste lucruri obosesc şi pe cel de lângă, şi pe practicant. Sau: cel care posteşte în exces îşi slăbeşte organismul, iar un organism slăbit aduce tot felul de stări sufleteşti. Se ştie deja că atacurile de panică pot fi provocate de lipsa unor vitamine. De aceea s-a şi rânduit o perioadă de post, cu anumite zile de post negru, pentru ca postul să fie pentru sănătatea trupului şi-a sufletului, nu spre epuizarea lor.
Ceea ce mi se pare însă atipic e faptul că Iisus spune: „Eu pentru aceştia Mă rog”, iar mai departe, adaugă „nu pentru lume Mă rog”. Adică El nu se roagă pentru toată umanitatea (pentru care şi-a dat viaţa!), ci doar pentru cei ce cred, iar asta o spune clar mai departe: „nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor” (v. 20).

Pentru că Iisus e Cuvântul lui Dumnezeu şi tot ceea ce spune El se şi împlineşte, dar în omul care nu primeşte Cuvântul, nici El nu lucrează.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md