Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 19 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 17 Iunie 2017, ora 11:56

Cei mai buni cunoscători de limbă germană au fost premiați

Marime Font

Elevii, studenţii, dar și cei mai buni profesori de limbă germană din Moldova, care au participat la mai multe concursuri şi burse oferite de Ambasada Germaniei la Chişinău, au fost premiaţi vineri, 16 iunie. Astfel, elevii şi studenţi au primit premii şi diplome pentru că au participat la concursul literar „O zi împreună cu selecționata de fotbal a Germaniei”. De asemenea, au fost oferite 20 de burse ale Serviciului German pentru Schimburi Academice (DAAD), dar şi 17 diplome de limbă germană DSD. În acest an, în premieră au fost acordate și patru premii celor mai buni profesori de limbă germană. 

Premiile, printre care și cărți, le-au fost înmânate participanţilor de către ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz. Oficiala a declarat că în Republica Moldova învățarea unei limbi străine facilitează stabilirea de noi contacte și apariția noilor oportunități. „Merită să se învețe limba germană nu doar pentru posibilitățile frumoase din câmpul muncii, ci și din considerentul că acest fapt va facilita accesul la un spațiu cultural deosebit”, a adăugat ambasadoarea.

Ina Culibeachina, profesoară de limbă germană la Liceul Teoretic „Nicolai Gogol” din Bălți și câștigătoarea premiului destinat celor mai buni profesori, spune că limba germană este limba care mereu tinde să arate de ce ar fi necesar să o cunoști. Totodată, rezultatele muncii profesorilor se reflectă în rezultatele elevilor care iau locuri premiante inclusiv la concursurile de astăzi.Oxana Chira, profesoară la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ține cursul de limbă germană de 16 ani. Ea spune că avantajul cunoașterii limbii germane este faptul că deschide noi oportunități de muncă, inclusiv în companiile germane deschise în Moldova. Iar mulți dintre absolvenții universității aleg să plece în Germania unde își continuă studiile făcând o a doua facultate.

Eleva Liceului Teoretic „Nicolai Gogol” din Bălți, Cătălina Staver, învață de patru ani limba germană și este una dintre premiante la concursul literar. „Am scris că fotbaliștii făceau parte dintr-o joacă de calculator. Am o prietenă din Elveția care este membră a unei echipe de fotbal și ea m-a invitat la un antrenament de al ei, probabil și asta m-a inspirat. În viitor vreau să continui studiile în Germania sau în Elveția pentru că îmi place foarte mult limba germană”, a spus Cătălina Staver.

Cristian Șchiopu, absolvent al Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, va avea posibilitatea să plece peste hotare pentru a-și perfecționa cunoștințele de limbă germană. El spune că nicio limbă nu este complicată atât timp cât găsești mijloace interactive de a o învăța. „Pe lângă facultate este un hobby de-al meu să practic limbile străine, consider că o persoană care ar dori să se dezvolte multilateral ar trebui să posede limbile străine și în special limba germană care este de o importanță grandioasă. Prietenii mei uneori mă urăsc pentru că ei vorbesc limba română, dar eu mai discut cu ei în limba germană, eu vorbesc în altă limbă cu ei pentru a o nu uita”, a adăugat Cristian Șchiopu.

În cadrul celei de-a III-a ediții a sărbătorii de vară a limbii germane au fost premiați aproximativ 100 de participanți.

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul